ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ECO ZAKYNTHOS: Το ζακυνθινό ελαιόλαδο στο προσκήνιο

ECO ZAKYNTHOS: Το ζακυνθινό ελαιόλαδο στο προσκήνιο

Τα ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου ανέδειξαν επιστήμονες, κατά την διάρκεια ημερίδας, που οργάνωσε ο φορέας αγροτουρισμού ECO ZAKYNTHOS, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στην Παναγούλα Ζακύνθου.

Ο καθηγητής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Αριστοτέλης Μαρτίνης, μίλησε για το λάδι της Ζακύνθου και χαρακτήρισε την ελιά ως μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες του νησιού.

Ο Πρόεδρος του ECO ZAKYNTHOS, Δημήτρης Θεριανός, ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά θα οργανωθεί διεθνές συνέδριο για να γίνουν ευρέως γνωστά τα προϊόντα του νησιού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να στηθεί ένα φορέας στήριξης όλων αυτών που παράγει η Ζακυνθινή και η Ελληνική γη».

Ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Προκόπης Μαγιάτης και η ερευνήτρια Ελένη Μέλλιου ανέπτυξαν τα υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι: «Ο καρπός της ελιάς είναι φάρμακο και η κατανάλωση ελαιολάδου προλαμβάνει ασθένειες, κυρίως της καρδιάς. Οι νέες ουσίες που είναι γνωστές για το ελαιόλαδο, μετά από αυτή την έρευνα, είναι η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη, που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Διομήδης Λογοθέτης, ο οποίος είπε ότι «προσπαθεί να αναδείξει τα προϊόντα της Ελλάδας, μέσω της επιστημονικής προσέγγισης και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει τον Έλληνα παραγωγό».

Σχετικές ειδήσεις