ΜΠΑΣΚΕΤ

Η πτώση του Μπερτομέου σε 7.000 λέξεις....

Η πτώση του Μπερτομέου σε 7.000 λέξεις....

Δημήτρης Γιαννακόπουλος - Τζόρντι Μπερτομέου: Η μεγαλύτερη και πιο έντονη σύγκρουση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είχε προσκήνιο, παρασκήνιο, ιδρώτα, αίμα, αμέτρητα (χαμένα) χρήματα αλλά και έναν νικητή.

5 ΜΑΪΟΥ 2002- ΜΠΟΛΟΝΙΑ

Ο Τζόρντι Μπερτομέου, πριν τον μεγάλο Τελικό ανάμεσα στην Κίντερ Μπολόνια και τον Παναθηναϊκό, παραχωρεί μία από τις γνωστές αυτό-αποθεωτικές συνεντεύξεις Τύπου. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είναι παρών. Και ασυγκράτητος. Ο καβγάς έχει ξεκινήσει νωρίτερα, στο συμβούλιο της Euroleague. Εκεί όπου (τι έκπληξη;) ο Ισπανός δεν έχει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα του Παύλου και του Θανάση για τα τηλεοπτικά, τα οικονομικά της διοργάνωσης, τις διαιτησίες, το μέλλον. Στο «Θα σηκωθούμε και θα φύγουμε!» της διοίκησης του Παναθηναϊκού ο Μπερτομέου «απαντά» ζητώντας από τη Μακάμπι να… παραμείνει στην Μπολόνια για να παίξει εκείνη στον τελικό με την ιταλική ομάδα, αν το τριφύλλι αποχωρήσει! Τελικά οι «πράσινοι» μένουν και το σηκώνουν… Όμως δεν ξεχνούν. Δεν ξεχνούν ότι ο Μπερτομέου επιχειρεί να μετατρέψει την Euroleague σε μαγαζάκι του, βγάζοντας λεφτά στην πλάτη των ομάδων και κυρίως του Παναθηναϊκού… Το 2002 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι 28 ετών. Αντιλαμβάνεται το βαθμό της αδικίας. Και χωρίς εκείνη την στιγμή να το ξέρει, παίρνει πάνω του μία ακόμη υποχρέωση. Να τελειώσει τον Μπερτομέου.

bertomeu-rigas.jpg
Ο Μπερτομέου με τον τότε υπεύθυνο διαιτησίας της Euroleague, Κώστα Ρήγα, το 2003.InTime

9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020-ΑΘΗΝΑ

«Είναι υποχρέωση όλων μας να δείξουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται. Να συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τις Παναθηναϊκές αξίες έναντι οποιουδήποτε τιμήματος… Πόσο μάλλον δε σε μια διοργάνωση που διαρκώς υποτιμάει το προϊόν της.

Υποτιμάει και δεν σέβεται τους ανθρώπους που βάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να υπάρχει η Ευρωλίγκα. Για να υπάρχει ο Τζόρντι να μας κουνάει τα δάχτυλο όπου και όποτε γουστάρει…

Μια διοργάνωση που μέσα σε 20 χρόνια έχει αποτύχει παταγωδώς να κεφαλαιοποιήσει το προϊόν της». Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ακόμη και την ημέρα που γράφει τον επίλογο της εποχής Γιαννακόπουλου στο τριφύλλι, δεν ξεχνάει τον… Μπερτομέου. Και ουσιαστικά προαναγγέλλει στον Ισπανό το… τέλος του. Ο χρόνος πια μετράει αντίστροφα για τον Μπερτομέου.

Η ιστορική συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στις 9 Ιουνίου 2020.InTime

19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021- ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Με απόφαση των 13 ομάδων-μετόχων της Euroleague ο Τζόρντι Μπερτομέου «τελειώνει» το προσεχές καλοκαίρι από τη θέση του CEO της διοργανώτριας αρχής. Ο βασιλιάς είναι πια γυμνός. Και κυρίως «έκπτωτος».

Πολλοί μίλησαν για δικαίωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Άλλοι για εκδίκηση. Κάποιοι απλά σιώπησαν. Σιωπούν. Κι ας ήταν… λαλίστατοι τα χρόνια που ο Ισπανός αδικούσε κατάφωρα τον Παναθηναϊκό εντός κι εκτός παρκέ. Λαλίστατοι υπέρ του Μπερτομέου! Ποτέ υπέρ του Παναθηναϊκού. Του δίκαιου. Του σωστού. Του προφανούς.

Δικαίωση; Λάθος. Πώς να δικαιωθεί ένας άνθρωπος που έχασε αμέτρητο χρόνο και χρήμα; Πώς να πάρει πίσω τους κόπους και τον ιδρώτα του απέναντι σε ένα σάπιο σύστημα; Πώς να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να πάρει τις νίκες που του στέρησαν οι καμικάζι; Πώς να αποζημιωθεί για τον οχετό, τις απειλές, τις ύβρεις των Τούρκων οπαδών στο Instagram; Πώς να αποκαταστήσει το οικονομικό και ψυχικό κόστος από το ανελέητο κυνηγητό του Μπερτομέου σε προσωπικό επίπεδο; Με εξαντλητικά πρόστιμα, με αποκλεισμούς, με, με, με…

Εκδίκηση; Λάθος. Η εκδίωξη του Μπερτομέου δεν είναι απόφαση με βάση το θυμικό. Η πέτρα δεν καίει πια… Έχει παγώσει. Οι μάχες δόθηκαν. Ο πόλεμος τελείωσε.

Το τέλος του Μπερτομέου ήταν η εκπλήρωση μιας ακόμη ιερής υποχρέωσης που ανέλαβε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Τον Μάη του 2002. Δέκα ολόκληρα χρόνια πριν το καλοκαίρι του 2012. Όταν κλήθηκε να κρατήσει τον Παναθηναϊκό ψηλά. Και το έκανε. Με συνέπεια, συνέχεια, πείσμα, κόπο, ιδρώτα, χρήμα, τρέλα… Και ένα σάπιο σύστημα να τον κυνηγάει. Αυτό που σε λίγους μήνες θα δεχτεί τον τελευταίο ασπασμό…

Με… αεροπλάνο από Αθήνα για Αθήνα, η πρώτη σύγκρουση Δημήτρη-Μπερτομέου και τα… λεφτά στα πόδια!

Αν το 2002 στην Μπολόνια το γυαλί ράγισε, το 2007 ήρθε το δεύτερο χτύπημα! Για μια ακόμη φορά ο Μπερτομέου μοιάζει να απευθύνεται σε ιθαγενείς. Κλείνει συμφωνία με ταξιδιωτικό γραφείο για τα εισιτήρια του FINAL 4 της Αθήνας, υποχρεώνοντας τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να αγοράσουν μαζί με τα εισιτήρια των αγώνων και… αεροπορικά εισιτήρια για να ταξιδέψουν για την… Αθήνα από την Αθήνα! Παγκόσμια πρωτοτυπία! Το τριφύλλι ξανά στα χαρακώματα και η Ευρωλίγκα σε… ισπανική υποχώρηση.

Έναν χρόνο μετά ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, έχοντας ήδη το marketing του Παναθηναϊκού, αρνείται να παίξει το «παιχνίδι» του Μπερτομέου. Ο Παναθηναϊκός παίρνει ψίχουλα από τα τηλεοπτικά της διοργάνωσης παρότι τα χρήματα που φέρνει στην Κεντρική Διαχείριση είναι τα περισσότερα! Απαιτεί το δίκιο του Παναθηναϊκού. Η κόντρα ξεκινάει. Και επίσημα.

H… απάντηση θα έρθει στο FINAL 4 του Βερολίνου. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στον τελικό την ΤΣΣΚΑ και τους… διαιτητές του Μπερτομέου! Είναι τόσο ξεδιάντροπη η προσπάθεια να «κλαπεί» η νίκη που ο Θανάσης, αντί να πανηγυρίσει την κούπα, πετάει ένα μάτσο χαρτονομίσματα στα πόδια του Ισπανού, που δεν αντιδρά καν. Η ντροπή, ντροπή δεν έχει.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου το 2007, όταν απαιτούσε από τους φίλους του Παναθηναϊκού να αγοράσουν και... αεροπορικά εισιτήρια για να βρεθούν στο FINAL 4 του ΟΑΚΑ.InTime

«Θα κάνετε δέκα χρόνια να δείτε FINAL

Μετά το Βερολίνο, ο Παναθηναϊκός είναι πια σε πόλεμο με τον Μπερτομέου. Και το 2012 στο FINAL 4 της Κωνσταντινούπολης, το… μήνυμα έρχεται με πολλούς τρόπους. Πρώτα με τη σφαγιαστική διαιτησία στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ και εν συνεχεία με τη φράση «θα κάνετε δέκα χρόνια να δείτε FINAL 4», την οποία ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μνημόνευσε στην ιστορική συνέντευξη Τύπου της 9ης Ιουνίου του 2020. Για την ακρίβεια δεν την ξέχασε ποτέ.

Και πως να την ξεχάσει όταν τη σεζόν 2012-13, την πρώτη του ως Πρόεδρος του Παναθηναϊκού, οι… πράκτορες του Ισπανού, ουσιαστικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ στο τριφύλλι να προκριθεί στο FINAL 4, παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο ματς για το ΤΟΡ 16 κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, κρούει τον κώδωνα με επιστολή προς την ULEB στην οποία αναφέρει πως διαιτησίες σαν αυτή «υποβαθμίζουν την αξιοπιστία του προϊόντος και θυμίζουν μέρες Στεάουα Βουκουρεστίου επί εποχής Τσαουσέσκου». Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…

Στις αναμετρήσεις με τους Ισπανούς οι διαιτητές όχι απλά «σφαγιάζουν» τον Παναθηναϊκό αλλά ουσιαστικά προσυπογράφουν και τις τρεις νίκες της Μπαρτσελόνα, με αποκορύφωμα τα 3 φάουλ-εφεύρεση σε μόλις 2’ του Δημήτρη Διαμαντίδη στο πέμπτο ματς σε μια σειρά όπου ο Ισπανός δεν… συγκινήθηκε ούτε από τα πρωτοσέλιδα της «ΠΡΑΣΙΝΗΣ», ούτε από την καταγγελία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου που ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί των διαιτητών και του τότε Υπεύθυνου διαιτησίας της διοργάνωσης, Κώστα Ρήγα, ούτε καν από τις περίπου 40.000 κόσμου στο ΟΑΚΑ στα δύο ματς με την Μπαρτσελόνα… Ποια ήταν η… δευτερολογία του Ισπανού μετά τον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ με το έτσι θέλω; 150.000 ευρώ πρόστιμο στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, 100.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό και 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, που έγιναν εν τέλει δύο… Το «νταβατζιλίκι» σε όλο του το μεγαλείο. Ή αλλιώς ο πρώτος χρόνος της υπόσχεσης-απειλής που δόθηκε το 2012…

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Πράσινη» για όσα έγιναν στην Euroleague 2012-2013.

Η αλητεία συνεχίζεται…

Την επόμενη σεζόν, ο Παναθηναϊκός παρά τις… τρικλοποδιές του Μπερτομέου και των «φίλων» του, φτάνει για μια ακόμη φορά ένα βήμα πριν το FINAL 4. Εκεί όπου και θα βρει απέναντι του την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Και τους «φίλους» του Μπερτομέου βεβαίως-βεβαίως. Αυτούς που του… κλέβουν τη νίκη στο πρώτο ματς και ουσιαστικά διατηρούν το πλεονέκτημα έδρας για τους Ρώσους. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, βλέποντας για μια ακόμη φορά να κλέβουν τον ιδρώτα των παικτών και τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς «εκρήγνυται»! Νιώθει ότι έχει να κάνει όχι με διοργάνωση αλλά με… οργάνωση. Εγκληματική. Και η αλητεία συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο… Μετά τη «σφαγή», εξοντωτικά πρόστιμα και απαγόρευση εισόδου… Ο Μπερτομέου στα καλύτερα του!

Με την ίδια… συνταγή και σύνθεση!

Με νωπές ακόμη τις μνήμες από τις «σφαγές» της προηγούμενης σεζόν, ο Παναθηναϊκός είναι στο ίδιο έργο θεατής. Στο έργο με σκηνοθέτη τον Ισπανό. Φτάνει και πάλι ηρωικά στους «8» όπου βρίσκει ξανά απέναντι του την ΤΣΣΚΑ. Με την… ίδια περίπου σύνθεση. Πέντε εναντίον οκτώ. Στο 3ο παιχνίδι της σειράς οι καμικάζι δίνουν ρεσιτάλ. Ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού δεν ξεχνά την… υπόσχεση-απειλή του 2012 και ξεσπάει! Νέο πρόστιμο 150.000 ευρώ και έναν Παναθηναϊκό να ψάχνει όχι πια το δίκιο του αλλά διέξοδο ακόμη και στα πολιτικά δικαστήρια! Μάχη χαρακωμάτων με το τριφύλλι να αιμορραγεί και τον Μπερτομέου να παραδίδει μαθήματα… ηθικής με ξύλινες δηλώσεις και απειλές. Η οργή ξεχειλίζει… Το ποτάμι φουσκώνει… Αργά αλλά σταθερά… Ο Δημήτρης δεν ξεχνά.

Γλείψιμο για το… συμβόλαιο και μετά ΣΦΑΓΗ!

Γνωρίζοντας καλά τη ρήση NO PANATHINAIKOS, NO MONEY ο Μπερτομέου ξέρει πως τον Νοέμβριο του 2015 το τριφύλλι πρέπει να είναι στις ομάδες που θα υπογράψουν το νέο δεκαετές συμβόλαιο με την Euroleague. Με… δημόσιες δηλώσεις του θα εξάρει την προσφορά του Παναθηναϊκού και της οικογένειας Γιαννακόπουλου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ… Παρά το γεγονός ότι η FIBA δεν μπορούσε να δώσει διέξοδο στις ομάδες, ο Παναθηναϊκός αρνείται να σκύψει το κεφάλι. Ακούει τον Μπερτομέου να προτείνει… εκεχειρία και διαπραγματεύεται μέχρι την τελευταία στιγμή με την Euroleague. Το τριφύλλι υπογράφει τελευταίο το νέο συμβόλαιο, με τον Μπερτομέου να συνεχίζει το… γλείψιμο. Στάχτη στα μάτια; Όχι. Κάποιοι νόμιζαν. Ο Δημήτρης ήξερε… Και επιβεβαιώθηκε στα πλέι οφ. Για μια ακόμη φορά. Τέταρτη στη σειρά. Άλλαξε μόνο αντίπαλος. Αυτή τη φορά ήταν η Λαμποράλ που πήρε… δώρο μια πρόκριση! Ο Ισπανός έδωσε το «παρών» στο δεύτερο ματς… Με τον τρόπο του. Ήττα για τον Παναθηναϊκό στην παράταση σε ένα ματς που οι πράσινοι μνημονεύουν ακόμη. Ας είναι καλά ο… Πουκλ! Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών… Ο άνθρωπος του Μπερτομέου.

Ένα από τα αγαπημένα «εργαλεία» του Τζόρντι Μπερτομέου, ο Σάσα Πουκλ.InTime

Κλασικά εικονογραφημένα

Την περίοδο 2016-17 ο Παναθηναϊκός φτιάχνει μια ομάδα με στόχο να νικήσει αν χρειαστεί και τους καμικάζι… Από τον Μάικ Τζέιμς και τον Κέισι Ρίβερς, μέχρι τον Νικ Καλάθη, τον Γιάννη Μπουρούση και τον Κρις Σίνγκλετον, το ρόστερ των πρασίνων μοιάζει πανίσχυρο! Θα μπει στη μάχη των «8» με πλεονέκτημα έδρας απέναντι στη Φενέρ… Μετά την ήττα στο πρώτο ματς της σειράς, ο συνήθης ύποπτος Πουκλ θα δράσει στο δεύτερο ματς (75-80) παίζοντας 100-0 υπέρ των Τούρκων στα τελευταία κρίσιμα λεπτά! «Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που κέρδισε αγώνα στην Euroleague ο Παναθηναϊκός με τον Πουκλ στην διαιτητική τριάδα», θα δηλώσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με νόημα…

Στον Παναθηναϊκό καταλαβαίνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο Μπερτομέου έχει συγκεκριμένο σκοπό. Σκοπό ζωής. Να μην τους αφήσει να πάνε στο FINAL 4 αν δεν σκύψουν το κεφάλι… Κούνια που τον κούναγε. Ο πόλεμος τώρα ξεκινάει… Και θα είναι αδυσώπητος. Μέχρις εσχάτων. Μέχρι τελευταίας ρανίδας.

EUROLEAGUE MAFIA

Η σεζόν 2017-18 μύριζε από την αρχή μπαρούτι… Βλέπετε, όταν ζητάς από έναν Γιαννακόπουλο να σκύψει το κεφάλι, θα πρέπει να ξέρεις την απάντηση. Εκφράζεται από την στάση ζωής του Δημήτρη Γιαννακόπουλου: «Ποτέ δεν πετάς πέτρα πρώτος, αλλά όταν σου πετάνε ακόμα και πετραδάκια, απαντάς με βράχους». Και τα… πετραδάκια του Μπερτομέου ήταν τόσα πολλά που προκάλεσαν ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ! Η αλαζονεία του Ισπανού φάνηκε με το καλημέρα… Όταν ο «εκλεκτός» του Σάσα Πουκλ, μόλις την 5η αγωνιστική της Κανονικής Περιόδου, στερεί από τον Παναθηναϊκό το «διπλό» μέσα στην Μπασκόνια (85-84) … Ο Πουκλ παθαίνει στιγμιαία τύφλωση, στο καθαρό φάουλ του Μπομπουά εις βάρος του Νίκου Παππά και… το ποτήρι ξεχειλίζει! Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξεσπαθώνει μέσω του Ιnstagram το οποίο θα εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον Μπερτομέου: «Υψηλού επιπέδου διαιτησία», «Ο Παναθηναϊκός με τον Πουκλ έχει 3 νίκες και 13 ήττες», «Είμαι σίγουρος ότι είστε περήφανοι», «Κανένα φάουλ, όλα καλά», «Περήφανοι που είμαστε μέρος της Euroleague», «Τοπ διαιτητές», «Όχι, δεν υπάρχει "μαφία"», «Η Euroleague πρέπει να είναι περήφανη»… θα γράψει ενώ απαντώντας σε φίλαθλο του Παναθηναϊκού αναφέρει: «Όποτε παραπονεθήκαμε φάγαμε κατοστάρες και διακοσάρες πρόστιμο. Δεν μας θέλουν και μας πολεμούν με όλες τις δυνάμεις τους... Η μόνη λύση είναι να ανεβάζουμε παντού τις φάσεις, ώστε να απαξιωθούν στα μάτια των φιλάθλων». Όπως και θα κάνει…

Η σπίθα που έγινε πυρκαγιά...

Τον Ιανουάριο του 2018 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ηγείται της αποστολής του Παναθηναϊκού στην Πόλη για το ματς με τη Φενέρ. Οι Τούρκοι όχι απλά δημιουργούν εχθρικό κλίμα για τον διοικητικό ηγέτη του τριφυλλιού αλλά μετά το ματς, κάνουν διαδικτυακή επίθεση στον λογαριασμό του στο Ιnstagram με χυδαίες εκφράσεις εις βάρος του ίδιου αλλά και της οικογένειας του! Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς Τούρκοι καταδικάζουν τις αθλιότητες, όμως, ο Μπερτομέου έχει άλλη... άποψη. Μετά την κατάπτυστη ανακοίνωσή της, η διοργανώτρια αρχή ξεκινάει πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον οποίο και επιβάλλει ποινή απαγόρευσης εισόδου σε όλα τα γήπεδα που διεξάγονται αγώνες της Euroleague για έναν χρόνο! Η εμπάθεια σε όλο της το μεγαλείο. Με δυο λόγια ανάμεσα σε έναν Μέτοχο της διοργάνωσης και σε κάποιους χούλιγκαν, ο Μπερτομέου όχι μόνο πήρε το μέρος των χούλιγκαν αλλά τιμώρησε και τον Μέτοχο, επειδή υπερασπίστηκε τον εαυτό του και την οικογένειά του στη χυδαία επίθεση των Τούρκων! Ο πόλεμος είναι πια προσωπικός. Κι αυτό γίνεται αντιληπτό από όλους.

Η απάντηση στις ακρότητες των Τούρκων κατά του Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ήταν να τιμωρηθεί ο ίδιος από τον Τζόρντι Μπερτομέου.InTime

Η αρχή του τέλους

Ο Παναθηναϊκός κάνει έφεση για την ποινή, η οποία αρχικά απορρίπτεται. Οποία έκπληξη! Ο Δημήτρης είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα. Ξέρει ότι ο δρόμος είναι πια χωρίς γυρισμό. Ξέρει ότι κάθε βήμα προς τα πίσω θα φανερώνει αδυναμία. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού αντιδράει με πανό. Το #euroleaguemafia παίρνει φωτιά. Ο Μπερτομέου... πρωταγωνιστεί σε πανό, χαρτονομίσματα, κλόουν μέχρι και ως... Χίτλερ. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, σε μια αυθόρμητη αντίδραση, δεν παρατάσσονται στο παρκέ την ώρα της ανάκρουσης του ύμνου της Euroleague. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή της η διοργάνωση κλονίζεται τόσο πολύ και μάλιστα στα θεμέλια. Ο Μπερτομέου καταλαβαίνει ότι ο Δημήτρης δεν παίζει και- ω του θαύματος- η... επιτροπή εφέσεων της Euroleague, παρά την αρχική απόρριψη της έφεσης του Παναθηναϊκού, θα μειώσει την ποινή από έναν χρόνο σε πέντε μήνες επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο 60.000 ευρώ στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Φαρσοκωμωδία.

Πανό των οπαδών του Παναθηναϊκού κατά της Euroleague στο ΟΑΚΑInTime

Πρόστιμα, πρόστιμα, πρόστιμα...

Η μείωση της ποινής δεν μπορεί πια να γίνει ούτε καν στάχτη στα μάτια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, που ούτως ή άλλως γνωρίζει ότι καμία Ευρωλίγκα και κανένας Μπερτομέου δεν μπορεί να αφαιρέσει τη φίλαθλη ιδιότητα από έναν Έλληνα πολίτη. Με δυο λόγια η τιμωρία είναι... λευκό χαρτί και μέσο εκβιασμού. Ενός ακόμα. Στις 2 Μαρτίου θα δώσει κανονικά το «παρών» στο ΟΑΚΑ στο ματς με τον Ολυμπιακό, γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο... Ο Μπερτομέου τα χάνει και απαντά ξανά με νέο πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ... Κατά... σύμπτωση οι διαιτησίες έχουν γίνει πια ξεδιάντροπα εχθρικές για τον Παναθηναϊκό! Με τη διαφορά ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι αποφασισμένος για όλα. Όλα στο φως!

Το μποϊκοτάζ των παικτών του Παναθηναϊκού στην ανάκρουση του ύμνου της Euroleague σε αγώνα με τη Μπασκόνια στο ΟΑΚΑInTime

Στις 20 Μαρτίου, στέλνει επιστολή στον ίδιο τον Μπερτομέου, στις ομάδες της Euroleague και σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της Ευρώπης, συνοδευόμενη από DVD και στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν αφενός μεν την αντιμετώπιση των διαιτητών στον Παναθηναϊκό αλλά και το... σπρώξιμο σε Φενέρ και Ολυμπιακό! Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Θέλω να σας επιστήσω την προσοχή σε ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας για την Ευρωλίγκα. Απευθύνω σε σας αυτή την επιστολή, καθώς είσαστε εσείς αυτοί που έρχεστε σε επαφή με τους παίκτες και τους παράγοντες και μεταδίδετε δεδομένα, πληροφορίες και απόψεις στους φίλους του μπάσκετ παγκοσμίως. Η αγάπη μας για το άθλημα είναι αυτό που μας ενώνει όλους.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε παρατηρήσει ένα σύνολο γεγονότων που θέτουν σε κίνδυνο την αξία και ελκυστικότητα της διοργάνωσης της Ευρωλίγκας αλλά και την επένδυσή μας, σε χρόνο και χρήμα.

Σε αυτό το DVD και την παρουσίαση, θα βρείτε όλα τα στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι κάποιες ομάδες στην Ευρωλίγκα, κυρίως ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε, τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης από τους διαιτητές, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την άδικη αντιμετώπιση των άλλων ομάδων που τις αντιμετωπίζουν.

Σας ζητώ να αφιερώσετε μία ώρα για να παρακολουθήσετε το DVD και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Ενδεικτικά, θα αντιληφθείτε τα ακόλουθα:

  • Μια πληθώρα από εσφαλμένα φάουλ που καταλογίστηκαν.
  • Αντιαθλητικές συμπεριφορές από την πλευρά των παικτών των προαναφερθεισών ομάδων, που παραμένουν ατιμώρητες από τους διαιτητές.
  • Ο Ολυμπιακός είναι 16ος στην κατάταξη των επιθέσεων, αλλά είναι πρώτος σε ελεύθερες βολές και δεύτερος στη βαθμολογία.
  • Ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε είναι αναμφίβολα οι δύο καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας στον αμυντικό τομέα. Ωστόσο, παίζουν πάνω στη λεπτή διαχωριστική γραμμή του τι θεωρείται φάουλ και τι όχι, με τη βοήθεια των διαιτητών, με τις ομάδες τους να χρεώνονται πολύ λίγα φάουλ στα περισσότερα παιχνίδια.
  • Σε πολλά από τα παιχνίδια στα οποία συμμετέχουν, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα φάουλ που κερδίζουν εκείνες οι ομάδες σε σχέση με τους αντιπάλους.
  • Ακατανόητες, επαναλαμβανόμενες και λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις.
  • Παρουσίαση των φάουλ ως ‘καλύτερες τάπες της βραδιάς’ από το επίσημο κανάλι της Ευρωλίγκας.

Η κρίση που διέρχεται το μπάσκετ είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ και η κοινότητα του αθλήματος πρέπει να δράσει με σταθερό και δομημένο τρόπο για να επαναφέρει τη διαφάνεια στη διοργάνωση. Ένας από τους μεγαλύτερους πυλώνες της επιτυχίας του μπάσκετ είναι η κάλυψη από τα ΜΜΕ. Με το να διατηρείται αυτή η κατάσταση χωρίς να αναφέρεται πουθενά, ο μόνος νικητής δεν είναι το άθλημα, αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Παρακαλώ, ενεργήστε βάσει της δικής σας θέλησης, αλλά έχετε κατά νου ότι η δημοσίευση της αλήθειας είναι η ψυχή της δικαιοσύνης.

Δημήτρης Γιαννακόπουλος». Και οι τυφλοί πια βλέπουν...

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Πράσινη» τον Απρίλιο του 2018

Η σειρά της... εκδίκησης!

Ο Μπερτομέου βλέπει πια το κύμα να γίνεται τσουνάμι... Βλέπεις, όπως λέει και ο Μακιαβέλι, «ο πόλεμος ξεκινάει όταν θέλεις αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις». Και κυρίως όπως θέλεις. Κι αυτό είναι πρόβλημα. Μετά το DVD και την επιστολή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος χρησιμοποιεί τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram προκειμένου να απευθύνει κάποια... ερωτήματα τόσο στον Μπερτομέου, όσο και στον υπεύθυνο διαιτησίας της διοργάνωσης, Τζον Στόουκς, που μπαίνει πια κι αυτός στο κάδρο. Για μια ακόμη φορά, παρά τις σφαγιαστικές διαιτησίες, ο Παναθηναϊκός θα δώσει τη μάχη για την πρόκριση στο FINAL 4 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Και θα υποχρεώσει το πιο σάπιο σύστημα της Ευρώπης να εκτεθεί ανεπανόρθωτα για μια ακόμη φορά... Οι ΑΙΣΧΡΕΣ διαιτησίες σε ΟΛΑ τα ματς της σειράς, δεν χρίζουν απλά το νικητή αλλά περνούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Παναθηναϊκό και προσωπικά στον Δημήτρη να σιωπήσει ή τουλάχιστον να μην πηγαίνει στο γήπεδο... Αμ δε. Ο Δημήτρης θα δώσει το παρών και στα δυο ματς του ΟΑΚΑ αρνούμενος να αποδεχτεί μια... κούφια ποινή. Ο Μπερτομέου θα επιβάλλει πρόστιμα 120.000 και 180.000 ευρώ που μαζί με το αρχικό 60άρι ανεβάζουν τον... λογαριασμό στις 360.000 ευρώ! Απειλεί μάλιστα να... κλείσει και το ΟΑΚΑ και ο Δημήτρης απαντάει ότι... υπάρχει και το ποδοσφαιρικό γήπεδο για το 5ο ματς! Πέμπτο ματς δεν θα γίνει, καθώς στη Μαδρίτη οι κομάντος του Τζόρντι πιάνουν δουλειά για τα καλά και στέλνουν τη Ρεάλ στο FINAL 4… Όμως, ο Μπερτομέου έχει χάσει πια εκτός από την ψυχραιμία του και κάθε έννοια ανθρωπιάς. Μόλις μια μέρα μετά το θάνατο του Κώστα Γιαννακόπουλου, παρά το γεγονός ότι η οικογένεια Γιαννακόπουλου βρίσκεται σε πένθος, ασκεί νέα πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Δημήτρη (!) για αναρτήσεις του στο Instagram! Το ξέσπασμα του Δημήτρη δεν έχει πια να κάνει με το μπάσκετ και τον αθλητισμό αλλά με τον άνθρωπο Μπερτομέου που αποδεικνύει πια σε όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ ότι δεν έχει καν συναισθήματα...: «Την ώρα που από ολόκληρη την Ευρώπη λαμβάνουμε διαρκώς αμέτρητα μηνύματα συμπαράστασης και συλλυπητήρια για τον χαμό του Κώστα Γιαννακόπουλου, ενός εκ των θεμελίων λίθων του Παναθηναϊκού μας, την ώρα που η οικογένεια μας είναι βυθισμένη στο πένθος, εσύ αποδεικνύεις για μια ακόμη φορά πόσο μικρόψυχος είσαι.

Το έπραξες βεβαίως κι άλλες φορές. Όταν υπερασπίστηκα τα παιδιά μου, έναντι κάποιων που έβριζαν και έριχναν κατάρες. Ή όταν μοίρασες τη φωτογραφία μου στα γήπεδα της Ευρωλίγκα, σαν να επρόκειτο για σεσημασμένο δολοφόνο. Και τώρα, τη στιγμή που η οικογένεια μου θρηνεί, εσύ απλά συνεχίζεις την προσπάθεια για την εξόντωση του Παναθηναϊκού και εμένα προσωπικά.

Μέχρι εδώ. Το μόνο που έχω να σου πω πλέον είναι «ΑΝΤΕ Γ....». Μόνο αυτό. Τίποτα άλλο δεν σου αξίζει.

Και ξεκαθαρίζω ότι αν το καλοκαίρι τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωλίγκας δεν αποφασίσουν ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος που δεν σέβεται θεσμούς όπως η οικογένεια, που δεν σέβεται ούτε καν το πένθος του άλλου, να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με εμάς, πόσο μάλλον να διοικεί τη διοργάνωση, ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει και δεν θα έχει θέση σε αυτή την παρωδία.

Ο αθλητισμός στηρίζεται σε ανθρώπους. Και εσύ δεν θυμίζεις πια σε τίποτα άνθρωπο», θα αναφέρει σε προσωπική του δήλωση ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ.

Μια γροθιά!

Έχοντας πια χαθεί κάθε έννοια ανθρωπιάς, ο Μπερτομέου προσπάθησε να... κρυφτεί από μία κοινή ανακοίνωση δέκα ομάδων μέσω της οποίας επιχείρησε να βάλει στη γωνία τον... ενοχλητικό, Δημήτρη Γιαννακόπουλο!

Μια ανακοίνωση στην οποία, μόλις μια μέρα μετά, οι αείμνηστοι, Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος, απάντησαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Με προσοχή και έκπληξη διαβάσαμε την χθεσινή ανακοίνωση της Euroleague και των υπόλοιπων ομάδων-μετόχων η οποία μέσα σε όλα έλεγε πως δεν θέλουν την οικογένεια μας ως μέρος της διοργάνωσης. Με τις ομάδες - μετόχους όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συμπορευτεί με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση επενδύοντας όλοι μαζί μεγάλα κεφάλαια με μοναδικό γνώμονα τον κοινό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την άνθηση του μπάσκετ. Ουδέποτε ανά τα χρόνια δεν έχουν υπάρξει διενέξεις και αντιπαλότητες ανάμεσα μας.

Η οικογένεια μας ανέλαβε τα ηνία του Παναθηναϊκού το 1987. Τριανταένα χρόνια μετά έχουμε επενδύσει οικογενειακώς πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ και έχουμε κάνει τον Παναθηναϊκό μας την πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού, αλλά και της ίδιας της διοργάνωσης της Euroleague από την ίδρυσή της κατά δήλωση του κ. Μπερτομέου. Τριανταένα ολόκληρα χρόνια δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να αμφισβητήσει το ήθος της οικογένειας μας, ήθος και αρχές που μεταλαμπαδεύσαμε στην ομάδα, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε και στους φιλάθλους μας. Τριανταένα χρόνια μετά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλει τις αρχές της οικογένειας Γιαννακόπουλου και της οικογένειας του Παναθηναϊκού.

Ο Δημήτρης μας αποτελεί την συνέχεια της οικογένειας σε όλα τα επίπεδα και τον επάξιο μπροστάρη του Παναθηναϊκού.

Δεν πρέπει να ξεχνάει ο κ. Μπερτομέου ότι από το 2002 έχουμε εκφράσει τις έντονες διαφωνίες μας στο μοντέλο της Euroleague. Δεκαέξι χρόνια μετά δικαιωνόμαστε πλήρως για την αποτυχία της διοργάνωσης.

Ως Παναθηναϊκός, πρωτίστως μας ενδιαφέρει η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός και σε δεύτερη μοίρα βάζαμε τα αγωνιστικά και οικονομικά αποτελέσματα, για αυτό και τόσα χρόνια συνεχίζαμε και συμμετείχαμε στην διοργάνωση.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, το πρόβλημα είναι η έλλειψη σεβασμού και η προσβολή της αξιοπρέπειας τόσο της οικογένειάς μας όσο και του Παναθηναϊκού, κάτι που για εμάς τους Γιαννακόπουλους είναι κόκκινη γραμμή. Εφόσον ακόμα υπάρχει καλή διάθεση από την πλευρά μας, τα "τεχνοοικονομικά" θέματα λύνονται. Τα ηθικά όχι.

Καλούμε την διοίκηση της Euroleague να παραδειγματιστεί από τον αλληλοσεβασμό και την αξιοπρέπεια που διέπουν τις σχέσεις των μετόχων από την σύσταση της ECA και να επανορθώσει εμπράκτως την ασέβεια της προς όλα τα μέλη της οικογένειάς μας και του συλλόγου.

Αν αυτό δεν γίνει άμεσα, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι ο κύκλος του Παναθηναϊκού στην Euroleague κλείνει οριστικά και αμετάκλητα.

Με Παναθηναϊκούς χαιρετισμούς,

Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος».

Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος το είχαν κάνει ξεκάθαρο στον Μπερτομέου από τον Μάιο του 2018: «Ο Δημήτρης μας αποτελεί την συνέχεια της οικογένειας σε όλα τα επίπεδα και τον επάξιο μπροστάρη του Παναθηναϊκού».

Οι πρώτες επαφές με τη FIBA και τους άλλους μετόχους!

Με την Ευρωλίγκα να έχει δεχτεί σημαντικά χτυπήματα τόσο από πλευράς αξιοπιστίας, όσο και για τον άνθρωπο που την... τρέχει, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τον Μάιο του 2018 κάνει τις πρώτες επαφές με τη FIBA, βάζοντας στο τραπέζι πέρα από την αξιοπρέπεια του Παναθηναϊκού και το τηλεοπτικό συμβόλαιο του τριφυλλιού, το οποίο... εκμεταλλεύεται ο Ισπανός για να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τόσο δημόσια όσο και με προσωπικές επαφές ανοίγει το μαύρο κουτί των οικονομικών της διοργάνωσης, της μηδαμινής εξέλιξης και της κάκιστης διαχείρισης από πλευράς Μπερτομέου. Ρίχνει το σπόρο της αμφιβολίας... Και απλά περιμένει... Αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η ανακοίνωση των «10» ήταν η τελευταία μάχη εντυπώσεων που επιχείρησε να κερδίσει ο Ισπανός. Η ουσία έχει ήδη χαθεί για τον Μπερτομέου που μετράει πια αντίστροφα...

Ανακωχή λόγω Παύλου αλλά...

Στις 10 Ιουνίου του 2018 ο Παύλος Γιαννακόπουλος φεύγει από τη ζωή. Με τον χαμό του πατέρα του να τον συντρίβει ψυχολογικά, ο Δημήτρης δέχεται τα συλλυπητήρια του Μπερτομέου, που θα παρευρεθεί τόσο στην εξόδιο ακολουθία του Πατριάρχη του Παναθηναϊκού όσο και στο 1ο τουρνουά «ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ» λίγους μήνες αργότερα, με τις δύο πλευρές να αποφασίζουν σε αυτό το βαθιά φορτισμένο από συγκίνηση κλίμα να κάνουν μια νέα αρχή. Εις μάτην… Ο Μπερτομέου δεν αργεί να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο για μια ακόμη φορά. Έπειτα από τον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός της 9ης Νοεμβρίου του 2018, δι΄ ασήμαντον αφορμήν (και στην πραγματικότητα έπειτα από… απαίτηση των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός) ο Ισπανός σε μία ακόμη επιθετική κίνηση κατά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, στέλνει επιστολή με την οποία ενημερώνει ότι επαναφέρει όλες τις ποινές εις βάρος του ισχυρού άνδρα των πρασίνων και μάλιστα για υπόθεση που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει προβεί σε μήνυση και αγωγή κατά του Ολυμπιακού! Η απόφαση αυτή προκαλεί την αγανάκτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου που αρχικά απαντάει με τον ίδιο τρόπο (επιστολή) στον Μπερτομέου: «Αγαπητέ κύριε Μπερτομέου,

Με μεγάλη έκπληξη έλαβα τη σημερινή επιστολή σας, από την ανάγνωση της οποίας προκύπτουν πολλές ερωτήσεις.

Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα 410.000 ευρώ έχουν επανέλθει, ενώ μου είπατε ρητά ότι μόνο σε περίπτωση σοβαρής παράβασης θα συμβεί αυτό και όχι για ένα μικρό παράπτωμα, όπως ισχύει στην προκειμένη περίπτωση. Πέρα, όμως, από αυτό, μια τέτοια εξαντλητική ποινή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από αυτό που ο ίδιος ο δικαστής έχει αποδεχθεί σαν γεγονός. Δεν έχει αναφερθεί καμία πράξη βίας και ήταν ο Ολυμπιακός αυτός που έδωσε στα media το φύλλο αγώνα και έστρεψε την προσοχή σε αυτό το συμβάν και όχι σε εμένα! Σε καμία περίπτωση αυτή η ποινή δεν αποτυπώνει τη συναινετική συμφωνία μας να έχουμε μια νέα αρχή με καλή πίστη.

Επιπλέον, είναι εντελώς αντιφατικό το γεγονός ότι τη στιγμή που κατηγορούμαι ότι είπα όσα αναφέρονται στο φύλλο αγώνα, είμαι ταυτόχρονα εγκαλούμενος από τον Ολυμπιακό για ακριβώς αντίθετες δηλώσεις. Δεν είναι μόνο παράνομο, είναι και εντελώς παράλογο!!!

Ο Ολυμπιακός σκόπιμα παραποίησε την αλήθεια μέσω δημόσιων ανακοινώσεων, αναφέροντας ότι τον κατηγόρησα πως δωροδόκησε τους δυο διαιτητές του παιχνιδιού!!! Αυτό είναι προϊόν της φαντασίας του Ολυμπιακού και είναι εντελώς αναληθές και παραπλανητικό. Ποτέ δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε έκανα τέτοιες κατηγορίες εναντίον των διαιτητών και όλα όσα σκόπιμα έχει εξαπλώσει σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ο Ολυμπιακός, τα οποία είναι μια τεράστια συκοφαντία.

Θα περίμενε κανείς ότι μετά τις επίσημες δυσφημιστικές ανακοινώσεις του Ολυμπιακού εναντίον του Παναθηναϊκού και εναντίον μου, η EuroLeague θα είχε ήδη ασκήσει κατηγορίες εναντίον τους. Όπως όλοι γνωρίζουν, ο Ολυμπιακός τολμά να κατηγορήσει δημοσίως και επανειλημμένα τον Παναθηναϊκό και εμένα για μια τέτοια συμπεριφορά, ακόμα και αφού λάβατε τις πρόσθετες δικαστικές μας σημειώσεις τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, με τις οποίες δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με τα ψέματα που έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα Μέσα! Αντίθετα, όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά ξεκίνησαν νέες διαδικασίες για σοβαρές (!!) παραβάσεις εναντίον των θυμάτων, δηλαδή του Παναθηναϊκού και εμού, για ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΤΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΙΧΕ ΔΩΡΟΔΟΚΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΟΑΚΑ ΣΤΙΣ 9/11/2018 ΜΕ 20.000 ΕΥΡΩ!

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαι σε αδιέξοδο όσον αφορά τις επιθέσεις του Ολυμπιακού, καθώς δεν μπορώ να απαντήσω δημοσίως, ώστε να μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και όχι μόνο γνωρίζουν αυτό το γεγονός, αλλά συνεχώς επωφελούνται από αυτό. Περιττό να πω ότι προσωπικά έχω ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες ενάντια στον Ολυμπιακό για να προστατέψω το όνομα και την προσωπικότητά μου ενάντια σε όλες τις παραπάνω ψευδείς και δυσφημιστικές κατηγορίες από τον τελευταίο, έχω ήδη κάνει μήνυση και υπέβαλα αγωγή εναντίον τους και πιστεύω πραγματικά ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα καταδικάσει τους ενόχους με τον πιο παραδειγματικό τρόπο – όπως και η EuroLeague.

Τόσο αυτή προς τον Παναθηναϊκό όσο και η προσωπική μου σταθερή δυσφήμιση δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από εμένα ούτε, κυρίως, από εσάς. Η EuroLeague θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει επίσημες διαδικασίες σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες εξαπατητικές ανακοινώσεις του Ολυμπιακού. Ως εκ τούτου, σας ζητώ να με ενημερώσετε εγκαίρως για τις ενέργειες που έχουν ήδη αναληφθεί από την Ευρωλίγκα εναντίον του Ολυμπιακού και των εκπροσώπων του σχετικά με τον Παναθηναϊκό και την προσωπική μου ανεκτίμητη ηθική και υλική ζημία και δηλώνω επίσημα ότι θα βοηθήσω με κάθε δυνατό τρόπο, έτσι ώστε η εικόνα της EuroLeague να προστατευτεί από μια τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά, όπως αυτή που εμφανίζει ο Ολυμπιακός.

Στην απίθανη περίπτωση που δεν έχει γίνει ακόμη αυτό, σας ζητώ να προχωρήσετε αμέσως με τις δικές σας νομικές ενέργειες για να προστατεύσετε τόσο εμένα όσο και την EuroLeague».

Ο Τζόρντι Μπερτομέου σε μια από τις υποκριτικές εμφανίσεις του στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος», είχε συζητήσει με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.InTime

Ξανά…

Η σεζόν κυλάει με τα… γνωστά «πισώπλατα μαχαιρώματα» από τα… παιδιά του Μπερτομέου. Τα οποία για μία ακόμη σεζόν δίνουν… ρεσιτάλ όταν το τριφύλλι φτάνει ένα βήμα πριν το FINAL 4. Εκεί δηλαδή που πρέπει να γίνει πράξη η… απειλή! Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Ρέαλ με μειονέκτημα έδρας. Στο πρώτο ματς της σειράς, προηγείται 72-66 τρία λεπτά πριν το τέλος… Στο τέλος… χάνει με 75-72! Η διαιτησία είναι τόσο αισχρή που ακόμη και άνθρωποι που έχουν φάει όλη τη ζωή τους στα γήπεδα, όπως ο Ρικ Πιτίνο και ο Κιθ Λάνγκφορντ, βγαίνουν από τα ρούχα τους! Η απάντηση Μπερτομέου: Τους καλεί σε απολογία λίγη ώρα πριν το δεύτερο ματς στη Μαδρίτη… Ο Παναθηναϊκός αντιλαμβάνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν αγωνίζεται πια 5 εναντίον 8 αλλά 5 εναντίον ενός ολόκληρου συστήματος, που έχει… μία υποχρέωση. Να κάνει πράξη την απειλή!

Η διακοπή που… τα έδειξε όλα!

Η σεζόν 2019-20 σημαδεύτηκε, όπως όλη η ανθρωπότητα, από την πανδημία COVID-19. Την ώρα που ο ιός εξαπλωνόταν στον πλανήτη, στην Εuroleague, με αφορμή τις… κινήσεις Μπερτομέου, η αμφιβολία των παραγόντων για την ανικανότητα του Ισπανού, γινόταν πια βεβαιότητα. O Iσπανός διακόπτει τη σεζόν τον Μάιο, δείχνοντας για μια ακόμη φορά την ανεπάρκεια του σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς. Πέραν της οικονομικής ζημιάς που προκαλεί στις ομάδες «απαιτεί» την καταβολή του 80% των μισθών στους παίκτες, υποδυόμενος τον… εργατοπατέρα! Στην τηλεδιάσκεψη της 25ης Μαίου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ενώπιον όλων των παραγόντων του θέτει καίρια ερωτήματα στα οποία ο Ισπανός απλά… ψελλίζει αοριστίες και ασάφειες: «Κύριε Μπερτομέου, εδώ και τρεις μήνες διαπραγματεύεστε με τους παίκτες τι συμβόλαια θα πάρουν. Έχουν δουλέψει το 65% και συμφωνήσατε το 80%. Αντί να μιλήσετε με τους χορηγούς, για να μάθετε τι θα έδιναν, αν αρχίζαμε ξανά, εσείς μιλήσατε μόνο με τους παίκτες. Είναι λογικό να μην έχετε κάνει καμία συζήτηση με τις ομάδες για τα έσοδά τους; Θέλουμε να μας πείτε τα οικονομικά δεδομένα για την επόμενη σεζόν, γιατί δεν έχουμε ακούσει τίποτα, για τα έσοδα των ομάδων… Αν δεν ακούσουμε τα έσοδα, δεν ξέρουμε αν θα μείνουμε στην Euroleague», τονίζει ο Έλληνας παράγοντας, που πια δεν φωνάζει μόνος του. Τώρα πια τον ακούνε πολλοί. Και πολύ. Εκείνος όμως έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Το… νοκ-αουτ της 9ης Ιουνίου!

Αυτές που θα ανακοινώσει λίγες μέρες μετά, στην ιστορική πια συνέντευξη Τύπου της 9ης Ιουνίου. Τότε που γράφοντας τον επίλογο της εποχής των Γιαννακόπουλων στον Παναθηναϊκό, έδωσε τη χαριστική βολή στον Μπερτομέου: «Η συγκεκριμένη διοργάνωση, με αποκλειστική ευθύνη του κυρίου Μπερτομέου, έχει φτάσει στο σημείο «μηδέν». Κι αυτό πλέον το αντιλαμβάνονται όλοι. Το γεγονός ότι μόνο ο κακός Παναθηναϊκός και ο κακός Γιαννακόπουλος το φωνάζει δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Ποιος να φωνάξει άλλωστε;

Ομάδες που ζουν από το Κράτος τους, ομάδες που παίρνουν θαλασσοδάνεια από κρατικές τράπεζες ή αυτές που τους αρκεί το 2% από το μπάτζετ των ποδοσφαιρικών τους ομάδων! Financial Fair Play σου λέει μετά ο Τζόρντι και κουνάει το δάχτυλο… Είναι να γελάει κανείς…

Η Ευρωλίγκα είναι ένα μαύρο κουτί…

Οι ομάδες δεν γνωρίζουν πόσα είναι και που πάνε τα χρήματα από τις χορηγίες αλλά και από όλες τις άλλες πηγές εσόδων της. Μαθαίνουν κάθε χρόνο μόλις 15 μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης πόσα χρήματα θα πάρουν, χωρίς να ξέρουν από πού και γιατί τόσα;

Και για όσους πουν ότι «τώρα τα θυμήθηκες Γιαννακόπουλε;» να υπενθυμίσω ότι το 2002 απειλήσαμε να μην κατέβουμε στον τελικό της Μπολόνια γιατί ο Μπερτομέου δεν μας έλεγε τα ποσά. Ενώ από το 2009 και μετά πότε ο Παύλος, πότε ο Θανάσης και πότε ο Δημήτρης ωρύονταν για το που πάνε τα έσοδα της διοργάνωσης. Θα σας πω λοιπόν εγώ το που πάνε...

Η Μακάμπι, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι οι τρεις ομάδες που συντηρούν την Ευρωλίγκα. Μας το παίζει μάγκας ο Τζόρντι στο απόλυτο προτεκτοράτο του, λέγοντας ότι πήγε τη νίκη από τις 10.000 ευρώ στις 37.500… Θέλετε να μάθετε από που είναι τα λεφτά του περίφημου pool; Από το τηλεοπτικό συμβόλαιο των τριών το 52% το λαμβάνουν οι ομάδες και το υπόλοιπο 48% κοντά στα 10 εκατομμύρια είναι το ποσό που μοιράζονται οι ομάδες για τις νίκες. Εμείς συντηρούμε την Ευρωλίγκα.

Πάμε τώρα και στα φετινά. Είναι δυνατόν ένας οργανισμός που αποτελείται από τα ισχυρότερα χαρτιά του Ευρωπαϊκού μπάσκετ να μην έχει απαντήσεις για τίποτα;

Είναι δυνατόν να μην μπορείς να πεις στις ομάδες ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη διακοπή της σεζόν; Είναι δυνατόν να συμφωνείς με τους παίκτες για την καταβολή του 80% των συμβολαίων τους αν δε συνεχιστεί η σεζόν και το 85% αν συνεχιστεί;

Ποιος είσαι εσύ και με ποιο δικαίωμα έρχεσαι ανάμεσα σε δύο αντισυμβαλλόμενους να πεις τι θα πληρωθεί και τι όχι και να μας απειλείς ότι αν δεν συμμορφωθούμε θα έχουμε επιπτώσεις; Ωμός εκβιασμός δηλαδή…

Και όλα αυτά χωρίς να έχεις φροντίσει να δεις τι θα γίνει με τα έσοδα των ομάδων; Ας το πάρουμε απλά: όταν ο αθλητής έχει παίξει για το 65% κι ενώ οι ομάδες έχουν χάσει το 50% των εσόδων τους, εσύ πας και του προσφέρεις το 80% χωρίς να μπει ξανά στο γήπεδο και το 85% για να μπει στο παρκέ, θα πρέπει να πιστεύεις ότι οι αθλητές είναι ανόητοι για να ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα ή έναν πιθανό τραυματισμό για ένα επιπλέον 5%! Μα ποιος θα το έκανε αυτό;

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της διοργάνωσης άκουσα τον εκπρόσωπο της Ρεάλ Μαδρίτης να λέει: «Ευρωλίγκα χωρίς Παναθηναϊκό δεν υπάρχει». Πολύ τιμητικό και απόλυτα ειλικρινές!

Απλά ας το πει και στον Μπερτομέου που έχει αποδείξει ότι δεν έχει την ίδια άποψη. Και στις δηλώσεις του αλλά και στην πράξη.

Η Ευρωλίγκα αντιμετωπίζει σε όλα τα μέτωπα τον Παναθηναϊκό με τον χειρότερο τρόπο.

Οι ποινές που μας επιβάλλονται είναι όχι απλά αυστηρές αλλά εξοντωτικές. Φτάσαμε στο σημείο να κλείνουν το ΟΑΚΑ, παραμονές ενός αγώνα και μάλιστα με αντίπαλο τη Φενέρ, δείχνοντας την ύψιστη ασέβεια όχι μόνο στον Παναθηναϊκό ως οργανισμό αλλά και στον κόσμο που είχε αγοράσει εισιτήρια για το ματς.

Στο κυνήγι του Παναθηναϊκού και προκειμένου να βγει αληθινός κάποιος που το 2011 είχε απειλήσει ότι θα κάνουμε να δούμε FINAL 4 για δέκα χρόνια, είδαμε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου του 2016-17 με πάρα πολλά περίεργα αποτελέσματα σε σημείο που όλοι σχολιάζατε ότι έγιναν ώστε ο Παναθηναϊκός να πέσει πάνω στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ευρώπης και εν συνεχεία πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρ, αντί της Εφές που θα ήταν ο αντίπαλος μας στη φάση των «8» αν δεν έρχονταν τα πάνω-κάτω. Αν δεν γινόταν το μαγείρεμα του αιώνα!

Και φυσικά η αγαπημένη μας διαιτησία… Αμέτρητες οι σφαγές του Παναθηναϊκού, ειδικά όταν η ομάδα βρισκόταν ένα βήμα πριν το FINAL 4. Τι να πρωτοθυμηθούμε;

Τον τελικό του 2009 που μόνο καλάθι δεν έβαλαν οι διαιτητές για την ΤΣΣΚΑ, τον ημιτελικό του 2012 όταν νομίζαμε ότι βλέπαμε στο γήπεδο τον Καλόπουλο, τον Ευθυμιάδη και τον Παπουτσέλη μαζί; Την Μπαρτσελόνα το 2013 όταν ο Διαμαντίδης φορτώθηκε με 3 φάουλ στο 2ο λεπτό;

Τη μνημειώδη σειρά με την ΤΣΣΚΑ όταν μας απαγόρευσαν να κάνουμε το μπρέικ στο πρώτο ματς;

Τους καμικάζι στη σειρά με τη Φενέρ; Τον ματωμένο Καλάθη στη Μαδρίτη και τις διαδοχικές σφαγές πριν από δύο χρόνια όταν ήμασταν σε ανοικτή κόντρα με την Ευρωλίγκα; Δεν υπάρχει ομάδα που να έχει υποστεί τόσες πολλές αδικίες, τόσο μεγάλες σφαγές, επειδή αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρεύμα και να διεκδικήσει το δίκιο της…

Που πλήρωσε τόσο ακριβά την απόφαση της να είναι γενναία απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα.

Πιστεύουν ότι μπορούν να μας εκβιάσουν; Πιστεύουν ότι μπορούν να στερούν από τον Παναθηναϊκό ότι του αξίζει;

Είναι υποχρέωση όλων μας να δείξουμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν εκβιάζεται. Να συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τις Παναθηναϊκές αξίες έναντι οποιουδήποτε τιμήματος… Πόσο μάλλον δε σε μια διοργάνωση που διαρκώς υποτιμάει το προϊόν της.

Υποτιμάει και δεν σέβεται τους ανθρώπους που βάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να υπάρχει η Ευρωλίγκα. Για να υπάρχει ο Τζόρντι να μας κουνάει τα δάχτυλο όπου και όποτε γουστάρει…

Μια διοργάνωση που μέσα σε 20 χρόνια έχει αποτύχει παταγωδώς να κεφαλαιοποιήσει το προϊόν της.

Μια διοργάνωση που κάθε χρόνο ενημερώνει τις ομάδες για το πόσα χρήματα θα λάβουν Σεπτέμβριο μήνα, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια σοβαρού προγραμματισμού… Μια διοργάνωση που είναι ο ορισμός της αποτυχίας σε όλα τα επίπεδα… Η Ευρωλίγκα επιτέλους βρίσκει ανταγωνιστή και μάλιστα από έναν φορέα που έχει αποδείξει την αγάπη του για το μπάσκετ. Που είναι το ίδιο το μπάσκετ: Το Τσάμπιονς Λιγκ της ΦΙΜΠΑ είναι η διοργάνωση που έρχεται και είναι έτοιμη να σβήσει την Ευρωλίγκα.

Πριν από δύο χρόνια όταν κάναμε τις πρώτες συζητήσεις είχαμε αντιληφθεί ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμη. Τώρα πια είναι και το αντιλαμβάνονται πλέον όλοι.

Με τη σοβαρότητα, τις προσεκτικές κινήσεις της ΦΙΜΠΑ αλλά και την αποδοχή και συμμετοχή μεγάλων ομάδων στη διοργάνωση. Ολοένα και περισσότερων… Ακόμη και αν η Ευρωλίγκα ήταν ο… παράδεισος που ονειρεύεται ο Μπερτομέου, προσωπικά θα έπαιρνα την απόφαση να πάμε στο Τσάμπιονς Λιγκ για να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά ως Παναθηναϊκός ότι δεν εκβιαζόμαστε ποτέ και από κανέναν!

Το παρελθόν και η Ιστορία του Παναθηναϊκού αλλά πάνω απ΄όλα ο Παύλος μας δίδαξε ότι πολλές φορές οι δύσκολες αποφάσεις είναι και αυτές που θα αλλάξουν την Ιστορία…

Τρανότερη απόδειξη όταν δεν κατεβήκαμε στο ΣΕΦ το 1993 για να γκρεμίσουμε την παράγκα του Ιωαννίδη… Και την γκρεμίσαμε.

Για μένα αυτή η απόφαση θα ήταν μονόδρομος. Αλλά επειδή ο Παναθηναϊκός έχει τόσα εκατομμύρια κόσμου, η απόφαση για το πού θα αγωνιζόμαστε από την προσεχή σεζόν θα πρέπει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη από κάθε άποψη. Αγωνιστικά και οικονομικά. Και να είστε σίγουροι ότι θα είναι…

Επίσης να είναι σίγουροι και οι φίλοι μας στην Ευρωλίγκα, ότι το κακό παιδί που λέγεται Παναθηναϊκός, ναι αυτός που το 2000 πήγε στη Suproleague και δικαιώθηκε, αυτός που το 2009 φώναξε για το δίκιο του στα τηλεοπτικά και όχι μόνο για το δικό του συμφέρον αλλά όλων, αυτός που δεν έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι και 11 χρόνια μετά το πληρώνει ακόμη με ανελέητο κυνηγητό εντός και εκτός γραμμών, αυτός δεν πρόκειται πια να κάνει πίσω. Και ίσως στο τέλος αντί για το μαύρο πρόβατο που τον θεωρούν να είναι ο λύκος… Όπως λέει άλλωστε και ένας σοφός, αν με κοροϊδέψεις μια φορά φταις εσύ. Αν με κοροϊδέψεις και δεύτερη η ευθύνη είναι όλη δική μου. Φαντάσου να σε κοροϊδεύουν και να σου κλέβουν τον ιδρώτα και μάλιστα κατ’ επανάληψη…

Κι όταν μάλιστα πολεμάς, φωνάζεις για το δίκιο σου να σου επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές… Αυτά για την αγαπημένη μας Ευρωλίγκα…

Ο Παναθηναϊκός είναι ο μεγαλύτερος Σύλλογος τα τελευταία 30 χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η ομάδα που κουβαλάει τα περισσότερα έσοδα. Και όλοι ξέρουν ότι είτε στη ΦΙΜΠΑ, είτε στην Ευρωλίγκα, είτε οπουδήποτε αλλού οι πόρτες για τον Παναθηναϊκό είναι και θα είναι για πάντα ανοικτές». Τα 22 χρόνια περνούν από μπροστά του. Και μπροστά από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, του μπάσκετ, της Ελλάδας, της Ευρώπης. Αυτή η συνέντευξη θα ταρακουνήσει πολλούς. Και κυρίως τους παράγοντες των άλλων ομάδων. Τους μετόχους της Euroleague, που ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να φανταστούν Παναθηναϊκό και Euroleague χωρίς Γιαννακόπουλους. Γιατί ξέρουν…

Τετέλεσται…

Μετά τα όσα είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος την 9η Ιουνίου, ο Μπερτομέου, δεν θα μπορούσε πια να κρυφτεί. Πως να κρύψεις έναν ελέφαντα πίσω από μια παπαρούνα. Με πρώτο και καλύτερο τον ιδιοκτήτη της Μακάμπι, Ντέιβιντ Φέντερμαν, οι μέτοχοι της Εuroleague αντιλαμβάνονται ότι ο «τρελός» τελικά όχι μόνο είχε δίκιο αλλά τα είχε και 400: «Τα έσοδα δεν είναι αυτά που πρέπει. Νομίζω ότι τελικά είχε δίκιο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος», θα πει ο Φέντερμαν στην τηλεδιάσκεψη της 11ης Νοεμβρίου σχετικά με το μέλλον της διοργάνωσης. Οι αντιδράσεις θα γίνουν μυστικές συσκέψεις. Και οι μυστικές συσκέψεις φανερές. Ο ένας θα γίνει 2 και οι δύο θα γίνουν εννέα. Αυτοί οι εννέα που με τις ψήφους τους (9-4) στις 19 Οκτωβρίου του 2021 έγραψαν το τέλος του Ισπανού έπειτα από 22 ολόκληρα χρόνια… Ο Μπερτομέου δεν μετράει πια αντίστροφα στη θεωρία αλλά στην πράξη. Το καλοκαίρι θα τα μαζέψει και θα πάει σπίτι του… Το κύμα που σήκωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έγινε πια τσουνάμι… Τόσο μεγάλο και σφοδρό που… ξερίζωσε τον Μπερτομέου από την καρέκλα που είχε ριζώσει πάνω από δύο δεκαετίες!

19 χρόνια μετά από εκείνο το Μάη του 2002, αμέτρητα εκατομμύρια, πίκρες, κυνηγητό, απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο όπου αγωνιζόταν η ομάδα του (!) και περίπου 2 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα (!!!) για να του κλείσουν το στόμα, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μπορεί πλέον να βουτάει στη θάλασσα του Σουνίου, ξέροντας πως έφερε σε πέρας ένα ακόμη Ιερό Χρέος… Απέναντι στην οικογένεια του και στον εαυτό του.

Η πτώση της μεγαλύτερης χούντας, φέρει τη δική του υπογραφή.

Φαρδιά πλατιά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

edupass.gov.gr: Τι αλλάζει για τη δήλωση self test στα δημόσια σχολεία - Τι ισχύει για τα ιδιωτικά

Καταρρέει ο Ερντογάν: «Χαριστική βολή» η ενεργειακή κρίση – Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Μητσοτάκης - Μέρκελ: Το... μενού που είχε το δείπνο με θέα την Ακρόπολη - Δείτε τις φωτογραφίες