ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο δύσκολος δρόμος της Εθνικής για το Παρίσι – Τα δεδομένα μετά το Μουντομπάσκετ

Εθνική Ολυμπιακοί Αγώνες
fiba.basketball

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η επόμενη ημέρα της Εθνικής περιλαμβάνει έναν δύσκολο δρόμο, ώστε να βρεθεί στη μεγάλη γιορτή του ερχόμενου καλοκαιριού.

Η Ελλάδα εμφανίστηκε με περιορισμένο ρόστερ κι η υπέρβαση δεν ήρθε, μάλλον, φυσιολογικά στο Μουντομπάσκετ 2023.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμεινε εκτός προημιτελικών κι η απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αποδείχθηκε (πολύ) μακρινό όνειρο.

Οι 8 από τις 12 ομάδες

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Γερμανία κι η φιναλίστ, Σερβία είναι οι δύο ομάδες που πήραν το εισιτήριο από την Ευρώπη, μέσω του Μουντομπάσκετ. Το ίδιο έπραξαν ΗΠΑ και Καναδάς από την Αμερική, η Αυστραλία από την Ωκεανία, η Ιαπωνία από την Ασία και το Νότιο Σουδάν από την Αφρική. Εξασφαλισμένη θέση έχει φυσικά κι η οικοδέσποινα, Γαλλία.

Γνωρίζουμε δηλαδή τις 8 από τις 12 του Ολυμπιακού τουρνουά. Οι άλλες τέσσερις θα γίνουν γνωστές από τα ισάριθμα Προ-Ολυμπιακά, τα οποία θα διεξαχθούν το επόμενο καλοκαίρι (2-7 Ιουλίου).

Οι 24 ομάδες των Προ-Ολυμπιακών

Η Ελλάδα είναι μια από τις 24 ομάδες που θα διεκδικήσουν τα τέσσερα εισιτήρια. Οι άλλες είναι οι Σλοβενία, Λετονία, Ιταλία, Λιθουανία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Φινλανδία, Αίγυπτος, Νέα Ζηλανδία, Λίβανος, Φιλιππίνες, Μεξικό, Αγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία και Πουέρτο Ρίκο, συν τις πέντε νικήτριες των προκριματικών τουρνουά. Ο λόγος για τις Πολωνία, Κροατία, Καμερούν, Μπαχάμες και Μπαχρέιν.

Τα γκρουπ δυναμικότητας

Στο κάθε Προ-ολυμπιακό θα λάβουν μέρος έξι ομάδες, οι οποίες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των τριών κι οι πρώτοι θα παίξουν στον τελικό για την πρόκριση στο Παρίσι.

Με δεδομένη την πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Εθνική θα είναι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση, η οποία αναμένεται να γίνει 30 Νοεμβρίου. Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι θα έχει δεδομένα μια καλή ευρωπαϊκή ομάδα στο τουρνουά της, καθώς στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας αναμένεται να βρεθούν Ισπανία, Σλοβενία, Λιθουανία και Ιταλία.

Μάχη εντός έδρας;

Η Εθνική δεν έχει καλή παράδοση στα Προ-Ολυμπιακά τουρνουά, καθώς τα έχει καταφέρει μόλις μια φορά. Το 2008 όταν το είχε φιλοξενήσει στο ΟΑΚΑ. Υπάρχει πιθανότητα να αναλάβει κι αυτή τη φορά ένα από τα τουρνουά; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Στην ΕΟΚ, πάντως, φέρεται να το σκέφτονται σοβαρά να το διεκδικήσουν, κάτι που δεδομένα θα κάνει η Ισπανία. Επίσης, ενδιαφέρον φέρεται να υπάρχει κι από το Μαυροβούνιο. Με βάση όλα τα παραπάνω, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, αλλά και τύχη, για να βρεθεί η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Σχετικές ειδήσεις