ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

European Super League: Οι «αποστάτες» στην αντεπίθεση - «Το κάνουμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο»

European Super League: Οι «αποστάτες» στην αντεπίθεση - «Το κάνουμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο»

European Super League: Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βρίσκεται στα... χαρακώματα και ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο οποίος ηγείται της ESL, ξεκαθάρισε πως όλα γίνονται για το καλό του αθλήματος!

Το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη είναι στην... εντατική. UEFA και European Super League εξαπολύουν επιθέσεις και απειλές, με τελευταία επεισόδιο στην κόντρα τους, τις δηλώσεις του προέδρου της νεοσύστατης Λίγκας, Φλορεντίνο Πέρεθ, να δηλώνει πως όλα γίνονται για να σωθεί το άθλημα!

«Όταν δεν έχεις έσοδα πέρα από τα τηλεοπτικά, η λύση είναι να δημιουργήσεις περισσότερους ανταγωνιστικούς αγώνες στη σεζόν που θα προσελκύουν περισσότερο τον κόσμο, με όλους τους μεγάλους συλλόγους. Φτάσαμε έτσι στην απόφαση να φτιάξουμε μία Super League ώστε να καλύψουμε τα χαμένα έσοδά μας αντί του Champions League.

Οι μεγάλοι σύλλογοι στην Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία πρέπει να δώσουν λύση σε μια άσχημη κατάσταση που βιώνει το ποδόσφαιρο. Έχουμε χάσει 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι είχαμε μπάτζετ 800 εκατομμυρίων και έσοδα 700 εκατ. και φέτος με 900 εκατ. προϋπολογισμό θα δούμε αν θα βγάλουμε πάνω από 600. Σε δύο σεζόν 400 εκατ. λιγότερα, μόνο η Ρεάλ.

Θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με αυτό που συμβαίνει στο μπάσκετ και την Euroleague. Με την UEFA βρισκόμαστε σε συζητήσεις τα τελευταία 2-3 χρόνια, η πανδημία μάς οδήγησε σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Αν φτάσουμε σε συμφωνία με την UEFA, θέλουμε να ξεκινήσουμε από τον Αύγουστο, διαφορετικά θα περιμένουμε έναν χρόνο», ανέφερε αρχικά ο Φλορεντίνο Πέρεθ στον τηλεοπτικό σταθμό Chiringuito.

«Οι καλύτεροι με τους καλύτερους»

«Σε κάθε αλλαγή υπάρχουν αυτοί που εναντιώνονται, συνέβη και με το Μπερναμπέου και όλη η ιστορία του ποδοσφαίρου άλλαξε. Τι είναι τόσο ελκυστικό; Ότι παίζουν οι καλύτεροι με τους καλύτερους, ο ανταγωνισμός. Δεν μου ανήκει η Ρεάλ Μαδρίτης, είμαστε ποδοσφαιρικός σύλλογος και το κάνουμε για να σώσουμε το ποδόσφαιρο, σε μία κρίσιμη στιγμή

Το ποδόσφαιρο πρέπει να εξελιχθεί. Η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες, διότι οι ομάδες έχουν καταστραφεί. Οι νέοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πια για το ποδόσφαιρο, διότι υπάρχουν πολλά ματς χαμηλής ποιότητας και δεν ενδιαφέρονται, εστιάζουν αλλού την προσοχή τους. Έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Έχουμε όλοι καταστραφεί, το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο και οι 12 σύλλογοι έχουν οπαδούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η τηλεόραση αλλάζει κι εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε.

Ένα Μπαρτσελόνα - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι πολύ πιο διασκεδαστικό απ’ ό,τι με μία μέτρια ομάδα του Champions League. Όσο καλύτερα τα παιχνίδια, τόσο πιο διασκεδαστικό το θέαμα. Το Champions League είναι ελκυστικό μετά τα προημιτελικά, μέχρι τότε πρέπει να παίζουμε με τις μέτριες ομάδες που δεν είναι καθόλου ελκυστικές.

Τι θέλει να δει όλος ο κόσμος; Έχουμε φαν σε όλον τον πλανήτη. Αυτός είναι που δημιουργεί τα χρήματα, δεν έρχονται από αλλού. Κι αυτά τα χρήματα είναι για όλους, είναι μια πυραμίδα. Αν έχουμε εμείς στην κορυφή χρήματα, θα έχουν όλοι. Αν δεν δημιουργούνται, όμως, τα έσοδα, η πυραμίδα δεν θα υφίσταται», είπε στη συνέχεια.

«Το 2024 θα είμαστε... νεκροί αν συνεχίσουμε έτσι»

«Θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Θα μιλήσουμε με FIFA και UEFA, δεν ξέρω γιατί είναι τόσο θυμωμένες. Η UEFA δεν χρειάζεται να απειλεί. Δούλευε ένα διαφορετικό format και δεν το κατάλαβα, ενώ δεν παράγει το απαραίτητο εισόδημα για να σωθεί το ποδόσφαιρο. Όταν λέω να σωθεί, εννοώ τους πάντες. Αυτό που θέλουμε, αυτό που κληροδοτήσαμε από τον Μπερναμπέου, είναι να σώσουμε το ποδόσφαιρο έτσι ώστε στα επόμενα 20 χρόνια να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά. Η κατάσταση είναι πολύ δραματική.

Απειλούν τους παίκτες. Μπορούν να είναι ήσυχοι, διότι οι απειλές δεν πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα. Αλλά εκείνοι που συντηρούν το μονοπώλιο, πρέπει να είναι διαφανείς. Η UEFA δεν βγάζει καλή εικόνα προς τα έξω. Πρέπει να κάνει διάλογο και όχι απειλές. Παρουσίασαν ένα format που κανείς δεν καταλαβαίνει και λένε θα αρχίσουν από το 2024. Το 2024 θα είμαστε νεκροί. Υπάρχουν κλαμπ που έχουν χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

«Τα fixed έσοδα θα είναι για τους 15, δεν καλέσαμε την Παρί»

«Δεν είναι κλειστή Λίγκα η Super League. Οποιοσδήποτε σύλλογος μπορεί να έχει πρόσβαση. Δεν έχουμε προσκαλέσει την Παρί Σεν Ζερμέν προς το παρόν, ούτε τις δύο γερμανικές. Θα είμαστε 15 και 5 ακόμη εναλλακτικά μέλη. Κανείς δεν θέλει να καταστρέψει τα πρωταθλήματα. Δεν μπορεί να είναι για 50 ομάδες η Super League. Και η Ρόμα και η Νάπολι έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν, αλλά τα fixed έσοδα θα πηγαίνουν στις 15 που θα παίζουν μεταξύ τους κάθε εβδομάδα

Ο πρόεδρος της UEFA δεν μπορεί να προσβάλει έτσι τον Ανιέλι. Η UEFA πρέπει να αλλάξει, δεν θέλουμε έναν πρόεδρο που προσβάλει και ζητάμε διαφάνεια. Σε μια δημοκρατική Ευρώπη, αυτά τα πράγματα δεν θα έπρεπε να λέγονται, για το καλό της κοινωνίας", είπε ακόμα και συνέχισε πως "δεν είναι μια λίγκα πλουσίων, αλλά μια λίγκα που θέλει να σώσει το ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται να λένε ότι θα γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και να το αιτιολογούν έτσι».

«Κανείς δεν θα μπορεί να φύγει»

«Το VAR και οι διαιτητές φυσικά θα υπάρχουν και θα βελτιωθούν κι άλλο. Θα υπάρχει Financial Fair Play και σταθερότητα στους συλλόγους. Η Λίγκα είναι δεσμευτική. Κανείς από τα μέλη που υπέγραψαν δεν μπορεί να φύγει. Δεν γίνεται οι μεσαίες ομάδες στην Ισπανία να κερδίζουν χρήματα και η Μπαρτσελόνα να χάνει. Δεν γίνεται στην Αγγλία αυτές οι 6 ομάδες να χάνουν χρήματα και οι άλλες 14 να κερδίζουν. Όταν λέμε αλληλεγγύη το εννοούμε πραγματικά».

«Βόμβα» από την UEFA - Αποκλείει άμεσα τους 12 «αποστάτες»

Σύμφωνα με το International Sport Press Association, στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σκέφτονται τα επόμενα βήματά τους μετά και την επισημοποίηση της ίδρυσης της European Super League από τους 12 συλλόγους οι οποίοι γνωστοποίησαν την... αποσχιστική απόφασή τους.

Στην UEFA θέλουν άμεσο αποκλεισμό των 12 συλλόγων από τις διοργανώσεις της και μάλιστα, θα αξιώσουν και αφαίρεση του τιμητικού σήματος από τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Λίβερπουλ!

Αυτή τη στιγμή στα ημιτελικά των Champions League και Europa League, οι 5 από τις 8 ομάδες είναι μέλη της ESL, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο αλλαγών στους βαθμολογικούς πίνακες των πρωταθλημάτων στις χώρες που αγωνίζονται οι 12 ομάδες.

Το φορμάτ της ΕSL- Σέντρα τον Αύγουστο

  • Είκοσι ομάδες, με 15 ιδρυτικές και πέντε που θα προκύπτουν με βάση την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν.
  • Αγώνες μεσοβδόμαδα με όλες τις ομάδες να συνεχίζουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εγχώριο καλεντάρι, που παραμένει στην καρδιά του διασυλλογικού ποδοσφαίρου.
  • Έναρξη τον Αύγουστο, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο ομίλους των 10, με παιχνίδια εντός και εκτός. Οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν αυτομάτως στους προημιτελικούς. Οι ομάδες που τερματίζουν στην 4η και την 5η θέση, παίζουν διπλά ματς για τις άλλες δύο θέσεις στην οκτάδα. Ακολουθούν διπλά ματς νοκ-άουτ μέχρι τον μονό τελικό στο τέλος Μάϊου.

Μετά την έναρξη της διοργάνωσης, θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, για την ανάπτυξη του αθλήματος

Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλους τους ιδρυτικούς συλλόγους να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα αρχικά επενδυτικά πλάνα τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ και πρώτος πρόεδρος της Super League, είπε: «Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους».

Στηρίζοντας τη νέα ευρωπαϊκή λίγκα, ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: «Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια. Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι, όσο τους προσφέρουμε ινδάλματα».

Ο Τζόελ Γκλέιζερ, πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: «Φέρνοντας κοντά τους μεγαλύτερους συλλόγους και παίκτες του κόσμου για να αγωνιστούν μεταξύ τους σε μια σεζόν, η Super League θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, θα διασφαλίσει μια διοργάνωση και εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης και θα αυξήσει την οικονομική στήριξη για την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Κλείδωσε» το Πάσχα: Έτσι θα γιορτάσουμε - Τι ώρα θα γίνουν Επιτάφιος, Ανάσταση - Πού θα ψήσουμε