ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εθνική ομάδα: Όταν «σάλπαρε» για το... θαύμα! - Η αρχή του έπους στο Euro 2004 (videos)

Εθνική ομάδα Euro 2004

Εθνική ομάδα: Σαν σήμερα, πριν από 17 χρόνια, η Ελλάδα νίκησε την οικοδέσποινα Πορτογαλία στο «Ντραγκάο» κι έβαλε πλώρη για τον μεγαλύτερο άθλο της.

Κάθε σπουδαία επιτυχία έχει μια αφετηρία, στην περίπτωση του 2004, ενδεχομένως, να βρίσκεται πριν καν οι διεθνείς πατήσουν το πόδι τους στην Πορτογαλία. Ο χρυσός δρόμος προς τη δόξα, όμως, άνοιξε ακριβώς πριν από 17 χρόνια στο Οπόρτο.

Ήταν Σάββατο 12 Ιουνίου 2004, η οικοδέσποινα Πορτογαλία υποδεχόταν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το γήπεδο, φυσικά, ήταν κατάμεστο, ενώ στο ένα πέταλο βρίσκονταν περίπου 3.500 ηρωικοί Έλληνες που έμελλε να ζήσουν την πρώτη τεράστια επιτυχία, ενός καλοκαιριού που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες μας.

Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ συγκλόνισαν ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς νίκησαν 2-1 την παρέα του Λουίς Φίγκο και του Κριστιάνο Ρονάλντο κι έκαναν το πρώτο βήμα μιας πορείας που έμοιαζε, μοιάζει και θα μοιάζει για πάντα σαν θαύμα!

Γιώργος Καραγκούνης Ελλάδα Πορτογαλία
Το πρώτο γκολ της διοργάνωσης, μόλις στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης, από τον Γιώργο Καραγκούνη κι η πρώτη νίκη ήταν «γαλανόλευκα», όπως τελικά «βάφτηκε» ολόκληρη η διοργάνωση και το τρόπαιο.In Time

Αν πράγματι ισχύει ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε το Euro 2004 είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που το επιβεβαιώνει! Το πρώτο γκολ της διοργάνωσης, μόλις στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης, από τον Γιώργο Καραγκούνη κι η πρώτη νίκη ήταν «γαλανόλευκα», όπως τελικά «βάφτηκε» ολόκληρη η διοργάνωση και το τρόπαιο.

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης ανατράπηκε από τον Κριστιάνο Ρονάλντο κι ο Άγγελος Μπασινάς έκανε το 2-0 για την Εθνική στο 51ο λεπτό. Το μόνο που κατάφεραν οι οικοδεσπότες ήταν να μειώσουν με τον «CR7» στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων.

Το τελικό σφύριγμα του Πιερλουίτζι Κολίνα βρήκε τους διεθνείς αλλά και όλους τους Έλληνες να πανηγυρίζουν μια ιστορική νίκη! Η Ελλάδα είχε ταράξει τα νερά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού. Γυρίζοντας, όμως, κάποιος τον χρόνο πίσω σίγουρα νιώθει ανατριχίλα, αντιλαμβανόμενος ότι αυτή η επιτυχία ήταν το πρώτο (σίγουρα καθοριστικό) κομμάτι, κάτι πολύ μεγαλύτερου που ερχόταν...

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο - Αντράντε , Κόουτο, Φερέιρα, Ρούι Ζόρζε, Κοστίνια (65΄ Νούνο Γκόμεζ), Μανίς, Ρούι Κόστα (46΄ Ρονάλντο), Φίγκο, Σιμάο (46΄Ντέκο), Παουλέτα

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης - Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67΄ Νικολαϊδης), Χαριστέας (74΄ Λάκης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (46΄ Κατσουράνης)

Οι... άλλες μεγάλες εκπλήξεις

Με αφορμή την έναρξη του Euro 2020, το Newsbomb.gr θυμάται άλλες τέσσερις μεγάλες εκπλήξεις που σημειώθηκαν στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης...

Euro 1988: Αγγλία – Ιρλανδία 0-1

Στην πρώτη της εμφάνιση σε τελική φάση η Ιρλανδία σόκαρε την Αγγλία, χάρη στο τέρμα του Ρέι Χότον μόλις στο 6ο λεπτό. Βέβαια, για να τα καταφέρει χρειάστηκε να... κατεβάσει τα ρολά κι ο Πατ Μπόνερ. «Δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποιος που μας έδινε ελπίδα» είχε πει ο «χρυσός» σκόρερ.

Euro 1992: Σουηδία – Αγγλία 2-1

Οι οικοδεσπότες της διοργάνωσης έστειλαν τους Άγγλους σπίτι τους, ολοκληρώνοντας την ανατροπή με γκολ του Τόμας Μπρολίν στο 82ο λεπτό. «Όπου κι αν πάω ο κόσμος με ρωτάει γι' αυτό το γκολ» έχει παραδεχθεί ο Μπρολίν.

Euro 1996: Τσεχία – Ιταλία 2-1

Ο Αρίγκο Σάκι αποφάσισε να ξεκουράσει τέσσερις βασικούς του κι οι Τσέχοι τον τιμώρησαν! Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ματς έπαιξε φυσικά κι η αποβολή του Λουίτζι Απολόνι, μόλις στο 29'.

Euro 2004: Λετονία – Γερμανία 0-0

Στην παρθενική τους συμμετοχή σε τελική φάση, οι Λετονοί κοίταξαν στα μάτια τους Γερμανούς κι αν μάλιστα ο Μάρις Βερπακόβσκις ήταν πιο εύστοχος θα μπορούσαν να πάρουν και τη νίκη. «Είναι ιστορικό αποτέλεσμα. Δείξαμε την πνευματική μας δύναμη» είχε πει ο προπονητής, Αλεκσάντρς Στάρκοβς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.