ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Δανός δημοσιογράφος αρθρογραφεί στο Newsbomb.gr: «Έτσι έζησα την κατάρρευση του Έρικσεν»

Δανός δημοσιογράφος αρθρογραφεί στο Newsbomb.gr: «Έτσι έζησα την κατάρρευση του Έρικσεν»
AP Images

Το σοκ της κατάρρευσης του Κρίστιαν Έρικσεν, ο φόβος του θανάτου, η υπερηφάνεια για τη συμπεριφορά των παικτών και τη σωτηρία του 29χρονου άσου κι η οργή για την UEFA. Ο Δανός δημοσιογράφος, Thor Carlskov, αρθρογραφεί στο Newsbomb.gr για το θέμα που «πάγωσε» το Euro 2020 και συγκλόνισε τον πλανήτη...

Ήταν Σάββατο 12 Ιουνίου όταν ο πλανήτης «πάγωσε» από την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στην αναμέτρηση της Δανίας με τη Φινλανδία, στην Κοπεγχάγη, για το Euro 2020.

Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής κατάφερε να επιστρέψει στη ζωή και ο Δανός δημοσιογράφος Thor Carlskov, γράφει στο Newsbomb.gr για το χρονικό της υπόθεσης αλλά και την επόμενη ημέρα.

«Στη Δανία είμαστε υπερήφανοι για τη σωτηρία του Έρικσεν, αλλά «βράζουμε» με την UEFA»

Μόνο τρομακτικό ήταν το να βλέπεις τον Christian Eriksen να καταρρέει το προηγούμενο Σάββατο το βράδυ στο γρασίδι στο γήπεδο της εθνικής ομάδας, Parken, όπου έχει γιορτάσει τόσους πολλούς θριάμβους.

Ο 29χρονος Eriksen έχει «κουβαλήσει» την εθνική ομάδα της Δανίας στους ώμους του για πολλά χρόνια, σημειώνοντας 36 γκολ και κάνοντας 24 ασίστ σε 109 παιχνίδια ως μέσος.

Η φόρμα του δεν ήταν υπέροχη την περασμένη χρονιά, όπου δεν είχε παίξει όσο θα ήθελε μετά τη μετάβαση από την Τότεναμ στην Ίντερ, αλλά βοήθησε τον ιταλικό σύλλογο να κερδίσει το Πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Την ημέρα του μεγάλου παιχνιδιού, για το Euro 2020, εναντίον της Φινλανδίας, ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Δανίας, Daniel Agger, έγραψε στο Instagram: «Πιστεύω ότι είναι μία από τις καλύτερες Δανικές ομάδες που είχαμε ποτέ».

Πολλοί θα συμφωνούσαν με τον Agger. Οι παίκτες αντιπροσωπεύουν μερικούς από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη – την Μπαρτσελόνα, την Τσέλσι, την Τότεναμ, τη Λειψία, τη Ντόρτμουντ, τη Λέστερ, την Ίντερ, τη Μίλαν, τη Βαλένθια και ούτω καθεξής.

Και με τον Eriksen σε κορυφαία φόρμα αυτό θα μπορούσε να είναι μια επανάληψη του 1992 για τη Δανία.

Στη συνέχεια, ο Eriksen έπεσε, και έμεινε εκεί ακίνητος, μετά από 43 λεπτά.

Από την ταραχή των παικτών όλοι γνωρίζαμε ότι κάτι είχε πάει πολύ στραβά.

Οι παίκτες σχημάτισαν έναν προστατευτικό κύκλο γύρω από το αστέρι τους. Αλλά μεταξύ των ποδιών τους μπορούσαμε να δούμε τον Eriksen να δέχεται συμπίεση στο στήθος. Τότε κατάλαβαν οι περισσότεροι στο γήπεδο, και έπαθαν σοκ: Θα μπορούσε να φύγει εκεί. Αυτό θα μπορούσε να είναι το χειρότερο παιχνίδι στην ιστορία. Ήταν ένας εφιάλτης.

Υπάρχει μια κλασική δανική ταινία από το 1977 με τίτλο «The Shooter» στην οποία ένας τρελός σκοπευτής πυροβολεί και σκοτώνει τον θρύλο του ποδοσφαίρου της Δανίας, Allan Simonsen κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ της Δανίας και της Πολωνίας στο Parken. Αυτό νιώσαμε, σαν να ζούμε στην πραγματικότητα αυτή την ταινία. Εντελώς σουρεαλιστικό.

Ο Eriksen διασώθηκε από τους γιατρούς και τους παραϊατρικούς που έσπευσαν στη σκηνή. Ένας από αυτούς ήταν ο γιατρός της Εθνικής Δανίας, Morten Boesen, ο οποίος είναι επίσης ο γιατρός της FC Copenhagen.

«Μας κάλεσαν στο γήπεδο, όταν ο Christian κατέρρευσε», δήλωσε ο Boesen σε συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι το Σάββατο το βράδυ.

«Όταν φτάσαμε εκεί, βρισκόταν γυρισμένος στο πλάι, ανέπνεε και είχε παλμό».

«Πολύ γρήγορα η κατάσταση άλλαξε και ξεκινήσαμε την ανάνηψη», δήλωσε ο Boesen.

Η καρδιά του Eriksen σταμάτησε. Ξαναζωντάνεψε με ένα μόνο σοκ από έναν απινιδωτή.

Αλλά δεν το ξέραμε αυτό. Χρειάστηκε περίπου μια ώρα πριν οι οπαδοί στο γήπεδο και όλοι οι οπαδοί που παρακολουθούσαν το συμβάν στην τηλεόραση να πληροφορηθούν αν ο Eriksen ήταν νεκρός ή ζωντανός. Το έθνος ήταν σε μια κατάσταση αγωνίας. Πολλοί άνθρωποι έκλαιγαν. Οι γονείς έπρεπε να εξηγήσουν στα παιδιά τους τι συνέβαινε.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησε μια φωτογραφία στα κοινωνικά μέσα, η γερμανική εφημερίδα Bild ήταν από τις πρώτες που την έδειξε. Ο Eriksen με ανοιχτά μάτια σε ένα φορείο. Φαινόταν εντάξει. Λίγο μετά ήρθε η ανακοίνωση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Δανίας, ότι ο Eriksen είναι εντάξει.

Ο τερματοφύλακας Kasper Schmeichel τη Δευτέρα επισκέφθηκε τον Eriksen στο νοσοκομείο και έδειχνε χαρούμενος και θετικός όταν είπε στον Τύπο ότι ο Christian είναι μια χαρά. Επέλεξε να δει το συμβάν με θετική στάση: ο Eriksen ήταν ζωντανός. Ο Schmeichel της Λέστερ έχει δει τον εαυτό του να έχει ζήσει μια καταστροφή: Ένα ελικόπτερο συνετρίβη έξω από το γήπεδο της Λέστερ το 2018, σκοτώνοντας τον ιδιοκτήτη του συλλόγου Vichai Srivaddhanaprabha, μεταξύ άλλων.

Ενώ ο Schmeichel ήταν αισιόδοξος όταν είδε τον Christian Eriksen να χαμογελά από το κρεβάτι του στο νοσοκομείο, ο Martin Braithwaite της Barcelona ήταν γεμάτος δάκρυα όταν έδωσε συνέντευξη τη Δευτέρα. Δεν μπορούσε να μιλήσει. Τα δάκρυα συνεχώς κυλούσαν στα μάγουλά του ενώ μίλησε για την εμπειρία του το Σάββατο το βράδυ.

Και ο Braithwaite «άνοιξε» τη βαριά κριτική προς την UEFA, όταν είπε ότι οι παίκτες είχαν δύο επιλογές το Σάββατο το βράδυ: Συνέχιση του παιχνιδιού τώρα (περίπου στις 20.30, όπως έκαναν), ή να παίξουν το υπόλοιπο του παιχνιδιού την Κυριακή στις 12 το πρωί.

Πριν από τη συνέντευξη του Braithwaite η UEFA είχε εκδώσει δήλωση λέγοντας ότι οι ίδιοι οι παίκτες της Δανίας και της Φινλανδίας αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τον αγώνα το Σάββατο το απόγευμα. Όπως αποδεικνύεται: Αυτό δεν ήταν αλήθεια.

Όπως εξήγησε ο προπονητής Kasper Hjulmand τη Δευτέρα: Το παιχνίδι της Κυριακής στις 12 το μεσημέρι δεν ήταν επιλογή, γιατί πολλοί από τους παίκτες δεν θα είχαν κοιμηθεί εκείνο το βράδυ και το τραύμα θα ήταν ακόμα νωπό.

Η δημόσια διάθεση φαίνεται να έχει αυξηθεί στη Δανία, είμαστε όλοι χαρούμενοι που ο Eriksen τα πάει καλά, τηρουμένων των αναλογιών, όλοι ελπίζουμε να τον δούμε σύντομα στο γήπεδο, και αυτό φαίνεται σαν μια πραγματική πιθανότητα. Όλοι πιστεύουμε ότι ο αρχηγός Simon Kjær και οι άλλοι παίκτες είναι ήρωες που βοήθησαν και προστάτευσαν τον συμπαίκτη τους όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Αυτό ήταν ένα πρωταρχικό παράδειγμα τόσο της αλληλεγγύης όσο και της ιατρικής αποτελεσματικότητας, που αποτελεί σημείο εθνικής υπερηφάνειας στη Δανία.

Τούτου λεχθέντος: πολλοί Δανοί είναι τρελοί με την UEFA. Σε πολλούς Δανούς αυτό το περιστατικό δείχνει τι συμβαίνει με έναν οργανισμό όπως η UEFA: Χωρίς καρδιά, μόνο προγράμματα και πολιτική.

Η UEFA ουσιαστικά ανάγκασε τους παίκτες να επιστρέψουν στο γήπεδο μόνο 90 λεπτά αφού είχαν σίγουρα μια από τις πιο τραυματικές εμπειρίες της ζωής τους. Αυτό δεν μοιάζει με δίκαιο παιχνίδι. Δεν είναι fair play…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.