ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Euro 2020: Το buzzer beater της χρονιάς! Ο Ντόβμπικ έστειλε την Ουκρανία στους «8» σε «νεκρό χρόνο»

Euro 2020: Το buzzer beater της χρονιάς! Ο Ντόβμπικ έστειλε την Ουκρανία στους «8» σε «νεκρό χρόνο»
AP Photo

Euro 2020: Με γκολ του Ντόβμπικ στο 120', η Ουκρανία κέρδισε 2-1 την Σουηδία και πήρε την πρόκριση στους «8» εκεί που θα αντιμετωπίσει την Σουηδία. 

Ο αγώνας ξεκίνησε με την Ουκρανία να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε χωρίς φάση, με την ομάδα του Σεβτσένκο να προσπαθεί να βρει χώρους, όμως οι Σουηδία αμυνόταν εξαιρετικά.

Στο 11ο λεπτό είδαμε την πρώτη φάση στο ματς, με τον Όλσεν να απομακρύνει το σουτ του Γιάρεμτσουκ από ευνοϊκή θέση στην περιοχή. Οι Σουηδία έκανε την πρώτη της ευκαιρία επτά λεπτά μετά, με τον Κουλουσέβσκι να κάνει τη σέντρα από τα δεξιά, όμως ο Φόρσμπεργκ δεν κατάφερε να πιάσει την κεφαλιά. Ένα λεπτό μετά το πλασέ του Ίσακ πέρασε κοντά από το δοκάρι του Μπούστσαν και κάπου εκεί ο αγώνας πήρε ρυθμό.

Στο 27ο λεπτό η Ουκρανία μετέτρεψε την υπεροχή της σε γκολ. Ο Γιαρμολένκο έκανε μία τρομερή ασίστ στον Ζιντσένκο, ο οποίος με φοβερό αριστερό σουτ έκανε το 1-0 για τους τυπικά φιλοξενούμενους.

Η Σουηδία προσπάθησε για την ισοφάριση στο 30’ με τον Λάρσον να εκτελεί υπέροχα φαουλ έξω από την περιοχή και τον τερματοφύλακα της Ουκρανίας να διώχνει σε κόρνερ.

Και ενώ φαινόταν πως οι ομάδες θα πάνε με αυτό το σκορ στα αποδυτήρια, ο Φόρσμπεργκ με αρκετή δόση τύχης, ισοφάρισε για τη Σουηδία. Στο 43’ ο μέσος των Σουηδών έκανε το σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε στον Ζαμπάρνι και κατέληξε στα δίχτυα του Όλσεν και έτσι οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 1-1.

Στην επανάληψη οι Ουκρανοί ξεκίνησαν όπως και στο πρώτο ημίχρονο. Μπήκαν στο «Χάμπντεν Παρκ» έχοντας την κατοχή και ψάχνοντας κενούς χώρους.

Στο 55ο λεπτό η Ουκρανία έφτασε μία ανάσα από το 2-1. Ο Σιντόρτσουκ βρέθηκε στην περιοχή, όμως το σουτ που επιχείρησε σταμάτησε στο δοκάρι του Όλσεν. Ακριβώς στο επόμενο λεπτό, η Σουηδία ισοφάρισε τα… δοκάρια.

Ο Φόρσμπεργκ έφτασε στην περιοχή των Ουκρανών και με υπέροχο πλασέ, έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Μπούστσαν, με το 1-1 να παραμένει. Το ρεσιτάλ του Σουηδού μέσου συνεχίστηκε. Μετά το γκολ και το δοκάρι, έστειλε και πάλι τη μπάλα στο δοκάρι της Ουκρανίας, με υπέροχο φαλτσαριστό σουτ στο 69ο λεπτό.

Ο ρυθμός στη συνέχεια έπεσε με τις ομάδες να δείχνουν κουρασμένες και να κρατούν τη μπάλα χωρίς να δημιουργήσουν φάσεις. Οι προπονητές κράτησαν τις αλλαγές τους με φόντο την παράταση, κάτι και που έγινε.

Η Ουκρανία ξεκίνησε έχοντας ξανά την κατοχή, όμως δεν είδαμε καμία φάση στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης. Αυτό που είδαμε ήταν το εγκληματικό τάκλιν του Ντάνιελσον στον Μπεσέντιν. Ο Σουηδός αντίκρυσε την κόκκινη κάρτα, ενώ ο παίκτης της Ουκρανίας αποχώρησε κλαίγοντας, χωρίς να μπορεί να πατήσει το πόδι του. Οι προπονητές προχώρησαν σε αλλαγές, βλέποντας τους παίκτες τους να είναι κουρασμένοι.

Έτσι ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της παράτασης, με τους Ουκρανούς να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το αριθμητικό τους πλεονέκτημα.

Η ομάδα του Αντρέι Σεφτσένκο είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και προσπαθούσε να βρει τους διαδρόμους προς την εστία του Όλσεν. Όμως, κάτι οι πολλοί τραυματισμοί και οι συνεχόμενες κινήσεις από τους πάγκους δεν επέτρεψε στους ποδοσφαιριστές να βρουν ρυθμό.

Και εκεί που όλα έδειχναν πως το τελευταίο «εισιτήριο» θα κρινόταν στα πέναλτι, ο Ντόβμπικ με κεφαλιά από την «καρδιά» της άμυνας των Σκανδιναβών, νίκησε τον Όλσεν, έγραψε το 2-1 για την Ουκρανία και την έστειλε στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει την Αγγλία.

Τα highlights του αγώνα

ΣΟΥΗΔΙΑ: Όλσεν, Λούστιγκ (84' Κραφτ), Λίντελεφ, Ντάνιελσον, Αουγκούστινσον (83' Μπένγκτσον), Λάρσον (97' Κλάεσον), Όλσον (101' Χελάντερ), Έκνταλ, Φόρσμπεργκ, Κουλουσέβσκι (97' Κουέισον), Ίσακ (97' Μπεργκ)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Μπούστσαν, Καραβάεφ, Ζαμπάρνι, Κριβτσόφ, Ματβιγένκο, Σιντόρτσουκ (118' Μπέζους), Στεπανένκο (95' Μακαρένκο), Ζιντσένκο, Γιαρμολένκο (106' Ντόβμπικ), Γιαρέμτσουκ (91' Μπεσιέντιν), Σαπαρένκο (61' Μαλινόβσκι)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.