ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ο Ρώσος «Μίδας» που έγινε ανεπιθύμητος στη Μεγάλη Βρετανία

Ρόμαν Αμπράμοβιτς
Η δήλωση αποχώρησης του από την Τσέλσι προκάλεσε «σεισμό» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ωστόσο στην πραγματικότητα αποτελούσε τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων
AP Images

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ο Ρώσος μεγιστάνας «άγγιξε» την Τσέλσι και την έκανε «χρυσή», ωστόσο πλέον αποτελεί persona non grata στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω της «στενής» σχέσης του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δήλωση αποχώρησης του από την Τσέλσι προκάλεσε «σεισμό» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ωστόσο στην πραγματικότητα αποτελούσε τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Αμπράμοβιτς είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, καθώς υπολογίζεται ότι η περιουσία του ξεπερνάει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στο peak της «άγγιξε» τα 24 δις! Σύμφωνα με το Bloomberg έχει μετοχές σε αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες πετρελαίου και αλουμινίου. Επίσης, είναι μεγαλομέτοχος της ρωσικής εταιρείας ατσαλιού Evraz, η οποία έχει «καθαρά» ετήσια κέρδη που πλησιάζουν τα 9 δις δολάρια!

Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών για να εργαστεί ως μηχανικός, ενώ στη συνέχεια κατετάγη στον Κόκκινο Στρατό. Στη συνέχεια άρχισε να πουλά πλαστικές πάπιες, ενώ την περίοδο της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησε το εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο ίδιος δηλώνει «πολίτης του πουθενά», αν και από τον Μάιο του 2018 έχει πάρει τη ισραηλινή υπηκοότητα. Η περιουσία του μυθική, ωστόσο ξεχωρίζει για το υπερπολυτελές γιοτ του, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Ο «Guardian» σε θέμα για την περιουσία του είχε αναφέρει ότι: «Το 1996, σε ηλικία μόλις 30 ετών, ήταν ήδη πάμπλουτος και δικτυωμένος πολιτικά, σε βαθμό που έγινε στενός φίλος του Μπόρις Γιέλτσιν και είχε το δικό του διαμέρισμα μέσα στο Κρεμλίνο».

Η Τσέλσι κέρδισε 21 τίτλους σε 19 χρόνια!

Ο Αμπράμοβιτς είναι ένας σύγχρονος «Μίδας», ο οποίος το 2003 αποφάσισε να «αγγίξει» την Τσέλσι και να την κάνει «χρυσή». Συγκεκριμένα, την αγόρασε έναντι 233.000.000 δολαρίων από τον Κεν Μπέιτς και την... εκτόξευσε! Πριν από λίγες ημέρες, η Τσέλσι στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ήταν ο 21ος τίτλος στα 19 χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι της ο Αμπράμοβιτς και το μοναδικό τρόπαιο που του έλειπε. Αξίζει απλά να αναφέρουμε ότι στα πρώτα 98 χρόνια ζωής του, ο σύλλογος του Λονδίνου είχε κατακτήσει 11 τίτλους. Ο Αμπράμοβιτς μετέτρεψε τους «μπλε» σε έναν από τους πιο εμπορικούς συλλόγους του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το Forbes, η αξία της ξεπερνάει τα 3.2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Θύμα» των σχέσεων Μεγάλης ΒρετανίαςΡωσίας

Οι σχέσεις Δύσης - Μόσχας «πάγωσαν» μετά τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα από τη Ρωσία, Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι κι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βρετανοί του έκαναν «καψόνια» με τη βίζα του, με αποτέλεσμα να αποσύρει την αίτησή του για απόκτηση βρετανικής επενδυτικής βίζας Tier 1, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων. Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, για τις βρετανικές Αρχές είναι ένας από τους «βασικούς παράγοντες» του καθεστώτος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπόρις Τζόνσον «εξοστράκισε» τον Αμπράμοβιτς

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε ούτως ή άλλως να εμφανιστεί μήνες στο «Στάμφορντ Μπριτζ», αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν απίθανο το σενάριο να του επιτραπεί να ζει στη Μεγάλη Βρετανία. Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρεις ολιγάρχες, ενώ οι Βρετανοί βουλευτές αιτήθηκαν το ίδιο και για τον Αμπράμοβιτς, ζητώντας και την αποχώρηση του από την Τσέλσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμα κι η πλειοψηφία των οπαδών της ομάδας επιθυμούσε την αποχώρηση του από την προεδρία του συλλόγου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Τσέλσι

Στο πλευρό της Ουκρανίας η κόρη του Αμπράμοβιτς – Τι δημοσίευσε στα social media

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αίτημα για να φύγει ο Αμπράμοβιτς από τη Τσέλσι