ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ 2022: Απάνθρωπες συνθήκες στο Κατάρ - «Εργαζόμενοι χωρίς ρεπό για τρία χρόνια»

Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ 2022
AP Images

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι εργαζόμενοι δουλεύουν για τρία χρόνια για το Μουντιάλ του Κατάρ χωρίς ρεπό!

Στις 73 σελίδες της έκθεσης με τίτλο «Θεωρούν ότι είμαστε μηχανές», αμφισβητείται η πρόοδος σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός εργάτη από το Μπαγκλαντές που εξηγεί αναλυτικά πώς δούλευε για τρία χρόνια χωρίς ρεπό.

«Οι φρουροί ασφαλείας, όλοι μετανάστες εργαζόμενοι, περιέγραψαν ότι εργάζονταν τακτικά 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, συχνά για μήνες ή και χρόνια χωρίς ρεπό» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, για να συμπληρώσει ότι:

«Οι περισσότεροι από αυτούς δήλωσαν ότι οι εργοδότες τους αρνήθηκαν να σεβαστούν το εβδομαδιαίο ρεπό που απαιτεί ο νόμος του Κατάρ και ότι οι εργαζόμενοι που έπαιρναν μια ημέρα άδεια τιμωρούνταν με αυθαίρετες κρατήσεις μισθών. Ένας άνδρας περιέγραψε την πρώτη χρονιά του στο Κατάρ ως "επιβίωση του ισχυρότερου"».

Οι νόμοι του Κατάρ περιορίζουν τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στις 60, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών κι οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία πλήρη και αμειβόμενη ημέρα ρεπό κάθε εβδομάδα.

Παρ' όλα αυτά, 29 από τους 34 εργαζόμενους που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία είπαν ότι εργάζονταν τακτικά 12 ώρες την ημέρα και 28 είπαν ότι τους αρνούνταν τακτικά την ημέρα του ρεπό, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί εργάζονταν 84 ώρες την εβδομάδα, για εβδομάδες.

Η έκθεση αυτή... ακολουθεί την παρέμβαση της πρώην παίκτριας και νυν προέδρου της νορβηγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Λίσε Κλάβενες, στο συνέδριο της FIFA την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, άσκησε κριτική στην απόφαση να ανατεθεί το κορυφαίο τουρνουά στο Κατάρ, αναφέροντας τα δύο επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους νόμους που ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος εποχής: Η Panini δεν θα φτιάχνει πλέον τα άλμπουμ της UEFA

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η φανέλα από το «Χέρι του Θεού» θα πουληθεί 5.000.000 ευρώ!