ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του «Κάιζερ» - Οι αντιδράσεις Ματέους και Φέλερ

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του «Κάιζερ» - Οι αντιδράσεις Ματέους και Φέλερ
AP IMAGES

Ο θάνατος του Φραντς Μπεκενμπάουερ συγκλόνισε τον πολύ καλό του φίλο και θρύλο της Γερμανίας και της Μπάγερν Μονάχου, Λόταρ Ματέους - Οι αντιδράσεις των Φέλερ και Λίνεκερ  

Παγκόσμιο θρήνο προκάλεσε στον κόσμο του ποδοσφαίρου η είδηση του θανάτου του Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Ο θρύλος της Γερμανίας και της Μπάγερν Μονάχου, γνωστός ως «Κάιζερ» απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, αντιμετωπίζοντας τους τελευταίους μήνες σοβαρά προβλήματα υγείας. Είχε υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις καρδιάς, ενώ το 2019 έχασε εντελώς την όραση από το δεξί του μάτι.

Την είδηση του θανάτου του Φραντς Μπεκενμπάουερ έκανε γνωστή η οικογένειά του την Δευτέρα (8/1) με ανακοίνωσή της.

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο σύζυγός μου και ο πατέρας μας, Φραντς Μπεκενμπάουερ, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του χθες, Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Σας ζητάμε να μπορείτε να θρηνείτε σιωπηλά και να μην κάνετε ερωτήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δηλώσεις για τον θάνατο του Φραντς Μπεκενμπάουερ έκανε και ο θρυλικός Λόταρ Ματέους, πολύ καλός του φίλος και αρχηγός της Εθνικής Γερμανίας που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1990 με τον «Κάιζερ» στον πάγκο.

«Το σοκ είναι βαθύ, παρόλο που ήξερα ότι ο Φραντς δεν ένιωθε καλά. Ο θάνατός του είναι απώλεια για το ποδόσφαιρο και για τη Γερμανία συνολικά. Ήταν από τους σπουδαιότερους ως παίκτης και προπονητής, αλλά και εκτός γηπέδου.

Ο Φραντς ήταν μια εξαιρετική προσωπικότητα όχι μόνο στο ποδόσφαιρο και απολάμβανε παγκόσμιας αναγνώρισης. Όλοι όσοι τον γνώριζαν ξέρουν πόσο σπουδαίος και γενναιόδωρος άνθρωπος ήταν ο Φραντς. Ένας καλός φίλος μάς άφησε. Θα μου λείψει πολύ, θα λείψει σε όλους», είπε ο Ματέους στη γερμανική εφημερίδα «BILD».

«Είμαι απίστευτα λυπημένος, η είδηση του θανάτου του με επηρεάζει πάρα πολύ. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγάλα προνόμια της ζωής μου είναι που γνώρισα τον Φραντς Μπεκενμπάουερ», είπε ο Ρούντι Φέλερ, τεχνικός διευθυντής της εθνικής Γερμανίας και συνέχισε:

«Ο χρόνος μας μαζί με την εθνική ομάδα στέφθηκε με τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 στη Ρώμη, έναν τίτλο που δεν θα ήταν ποτέ δυνατός χωρίς την εξαιρετική του προπονητική απόδοση. Ο "Κάιζερ" ήταν έμπνευση για περισσότερες από μία γενιές, θα παραμείνει για πάντα το λαμπερό φως του γερμανικού ποδοσφαίρου. Με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, το γερμανικό ποδόσφαιρο χάνει τη μεγαλύτερη προσωπικότητά του, χάνω έναν καλό φίλο».

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Γερμανίας Μπερντ Νόιεντορφ δήλωσε: «Ο θάνατος του Φραντς Μπεκενμπάουερ είναι μια πραγματική καμπή. Χάνουμε έναν μοναδικό ποδοσφαιριστή και έναν αξιαγάπητο άνθρωπο. Βλέπουμε το έργο της ζωής του με σεβασμό και μεγάλη ευγνωμοσύνη. Μαζί του χάνουμε έναν μοναδικό ποδοσφαιριστή και έναν αξιαγάπητο άνθρωπο. Ο "Κάιζερ" ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχει δει ποτέ το άθλημά μας. Με την κομψότητά του και την οπτική του, έθεσε πρότυπα στο γήπεδο. Η σχολαστικότητα και το χάρισμά του ως αφεντικό η ομάδας, καθώς και η ενέργεια και η ορμή του ως επικεφαλής του Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι αξέχαστα. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ αφήνει μια μεγάλη κληρονομιά για την DFB και το ποδόσφαιρο συνολικά. Επηρέασε το ποδόσφαιρο στη Γερμανία όσο κανένας άλλος».

Ο προπονητής της εθνικής Γερμανίας, Ζούλιαν Νάγκελσμαν, δήλωσε: «Για μένα, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στη γερμανική ιστορία. Η ερμηνεία του για τον ρόλο του λίμπερο άλλαξε το παιχνίδι, αυτός ο ρόλος και η φιλία του με την μπάλα τον έκαναν ελεύθερο άνθρωπο. Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ μπόρεσε να επιπλέει στο γρασίδι, ως ποδοσφαιριστής και αργότερα και ως προπονητής ήταν εξαιρετικός, στάθηκε πάνω από τα πράγματα.

Όταν ο Φραντς Μπεκενμπάουερ έμπαινε σε ένα δωμάτιο, το δωμάτιο φωτιζόταν, δικαίως κέρδισε τον τίτλο "άνθρωπος -φως" του γερμανικού ποδοσφαίρου. Μια αύρα τον περιέβαλλε μέχρι το τέλος, που ούτε τα προβλήματα υγείας και η μοίρα που έπρεπε να αντεπεξέλθει δεν μπόρεσαν να την κλονίσουν. Είμαι ευγνώμων και περήφανος που κατάφερα να τον γνωρίσω και θα τον θυμάμαι με αγάπη».

Τέλος, ο πρώην επιθετικός της Αγγλίας Γκάρι Λίνεκερ έγραψε στο X: «Λυπάμαι πολύ που άκουσα ότι ο Φραντς Μπεκενμπάουερ πέθανε. Ένας από τους απόλυτους μεγάλους του παιχνιδιού μας. Ο Κάιζερ ήταν ο πιο όμορφος από τους ποδοσφαιριστές που τα κέρδισε όλα με χάρη και γοητεία».

Σχετικές ειδήσεις