ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

FIFPRO: Ο τραυματισμός του Χουάνκαρ στα πιο σοβαρά επεισόδια παγκοσμίως

FIFPRO: Ο τραυματισμός του Χουάνκαρ στα πιο σοβαρά επεισόδια παγκοσμίως

Ως ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά βίας σε όλο τον κόσμο προς ποδοσφαιριστές και προπονητές κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν θεωρείται από την παγκόσμια ένωση παικτών ο τραυματισμός του Χουάνκαρ στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Ο τραυματισμός του Χουάνκαρ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στη διάρκεια του ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, στις 22 Οκτωβρίου 2023, αναφέρεται ως ένα από τα τέσσερα σημαντικά επεισόδια παγκοσμίως τη τρέχουσα σεζόν, στην έκθεση 28 σελίδων που δημοσίευσε την Πέμπτη (11/1) η παγκόσμια ένωση παικτών FIFPRO, σχετικά με την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών, με τίτλο «ο αντίκτυπος της βίας προς τους ποδοσφαιριστές στο χώρο εργασίας τους».

Συγκεκριμένα στην ενότητα «ασφάλεια στο χώρο εργασίας - Μέχρι τώρα αυτή τη σεζόν» αναφέρεται:

«ΕΛΛΑΔΑ: Ο αμυντικός του Παναθηναϊκού Χουάν Κάρλος Πέρεθ Λόπεθ (Χουάνκαρ) μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για εξετάσεις μετά το χτύπημα από κροτίδα κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό για την ελληνική Super League, με συνέπεια το παιχνίδι να διακοπή μετά από 55 λεπτά. Το ντέρμπι που αναφέρεται ως "το ντέρμπι των αιώνιων εχθρών", έχει στιγματιστεί από άσχημες σκηνές στο παρελθόν, με ένα ματς το 2019 να διακόπτεται, όταν οι οπαδοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία».

Στην έκθεση υπάρχει επίσης ο τραυματισμός του Φάμπιο Γκρόσο στην Γαλλία, όταν δέχθηκε επίθεση το πούλμαν της Λιόν από οπαδούς της Μαρσέιγ, υπογραμμίζοντας ότι ακολούθησαν ρατσιστικά συνθήματα έξω από το Βελοντρόμ.

Στην Κολομβία «κατά τη διάρκεια αγώνα μεταξύ της Ρεάλ Καρταχένα και Φορταλέσα, οι οπαδοί της Ρεάλ Καρταχένα εισέβαλαν στο γήπεδο "Jaime Morón", επιτέθηκαν στους παίκτες, μετά το δεύτερο γκολ της Φορταλέζα».

Τέλος στη Βολιβία, «ο τελευταίος αγώνας μεταξύ της Αουρόρα και της Ρεάλ Σάντα Κρουζ στιγματίστηκε από επιθετικότητα, όταν μετά το τελευταίο σφύριγμα ο Χάιμε Κορνέχο, πρόεδρος της Αουρόρα και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βολιβίας, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκε τον τερματοφύλακα της Ρεάλ Σάντα Κρουζ, Αλεχάντρο Τόρεζ. Ακολούθησε περαιτέρω βία, με οπαδούς να εισβάλλουν το γήπεδο».

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση βάση των αναφερθέντων βίαιων περιστατικών ανάμεσα σε 41 ενώσεις σε όλο τον κόσμο, πίσω μόνο από Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία και Γαλλία.

Οι αναφορές αφορούν περιστατικά ρίψης φωτοβολίδων, κροτίδων, εισβολής στον αγωνιστικό χώρο και φραστικές επιθέσεις.

Τα ευρήματα που περιγράφονται στην έκθεση βασίστηκαν σε συνεντεύξεις παικτών, μια έρευνα σε 41 εθνικές ενώσεις, αναφορές ΜΜΕ και μια ερευνητική εργασία του Δρ Τζόελ Ρούκγουντ του «University College» του Δουβλίνου.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις