ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιώργος Καραγκούνης: 12 χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro

Γιώργος Καραγκούνης: 12 χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro

Ο Γιώργος Καραγκούνης απασχόλησε όσο κανείς άλλος, χάρη στο ταλέντο και τη μοναδική του προσωπικότητα, το Euro του 2004! 

Το καλοκαίρι που έφερε την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο «Κάρα» μιλά στο Newsbomb.gr για το μυστικό της επιτυχίας, τα λάθη στο ελληνικό ποδόσφαιρο και εκμυστηρεύεται ποιος θέλει να πάρει το φετινό Euro.

Ο εκ των πιο κοσμογυρισμένων Ελλήνων παικτών συνεχίζει να είναι από τους ελάχιστους που μπορούν να αξιολογήσουν τη φετινή διοργάνωση, αλλά και την απουσία της χώρας μας από αυτή.

- Tι σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη Euro;

Στιγμές... Όλες αυτές τις ωραίες και μοναδικές στιγμές που ζήσαμε στις διοργανώσεις που λάβαμε μέρος, με αποκορύφωμα φυσικά το 2004. Εκεί ήταν οι κορυφαίες στιγμές μας, όμως υπήρξε η συμμετοχή μας και στο 2008 αλλά και στο 2012 όταν περάσαμε μάλιστα στους «8» της διοργάνωσης και αποδείξαμε ότι δεν ήταν τυχαία η επιτυχία μας.

- Στο έπος του 2004 υπήρξε κάποιο μυστικό της επιτυχίας;

Όχι δεν υπάρχουν μυστικά. Υπάρχουν καλοί παίκτες, που αν δεν ήταν Έλληνες θα έπαιζαν όλοι στις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, ένας σπουδαίος προπονητής που μας έκανε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και φυσικά προσωπικότητες. Πολλές ισχυρές προσωπικότητες μαζεμένες.

- 12 χρόνια μετά το 2004, η Εθνική Ελλάδος δεν είναι καν στο Euro, γιατί;

Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο. Και δυστυχώς όταν βρίσκεται σε αυτό το στάδιο οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε ότι θα είχαμε τέτοια αποτελέσματα αλλά ήρθαν. Τώρα πρέπει να βρούμε τον τρόπο και το κουράγιο ώστε να προχωρήσουμε μπροστά και με σωστά βήματα να φτάσουμε ξανά εκεί που πρέπει. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες καθώς υπάρχει το συνολικότερο πρόβλημα της χώρας που επηρεάζει και τον αθλητισμό, αλλά και η κακή ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων.

- Τι δεν κάναμε σωστά αυτά τα χρόνια;

Πολλά... Και δεν έχει να κάνει μόνο με την Εθνική αλλά με όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο και το πρόβλημα υποδομής που υπάρχει στο άθλημα. Φαντάσου ότι παρά το γεγονός ότι για μια 12ετία έπεσαν του κόσμου τα χρήματα στο κομμάτι Εθνική, οι Εθνικές ομάδες μας, δεν έχουν καν το δικό τους προπονητικό κέντρο! Μας λείπουν τα έργα υποδομής στην Ελλάδα κι αυτό θα το βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας.

- Μιζέρια... Αλήθεια, ποιον θεωρείς αυτή τη στιγμή καλύτερο παίκτη στην Ευρώπη;

Ο Ρονάλντο έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπολοίπους... Μεγάλος ποδοσφαιριστής βέβαια είναι και ο Ινιέστα αλλά και άλλοι.

- Ο Ρονάλντο που τον κάναμε να... κλαίει το 2004! Δεν κάνει ακόμη μεγαλύτερη την πικρία σου για το ότι δεν είμαστε εμείς εκεί το γεγονός ότι πρωταγωνιστούν οι ομάδες που είχαμε κερδίσει τότε;

Είναι λίγο περίεργο... Ειδικά αν αναλογιστείς ότι φέτος είναι 24 ομάδες στη διοργάνωση κι όχι 16... Αλλά πιο πολύ με στενοχωρεί ότι πριν από τέσσερα χρόνια ήμασταν και πάλι στους «8» της Ευρώπης και τώρα δεν περάσαμε καν στη διοργάνωση... Με στενοχωρεί και με προβληματίζει.

- Φοβάσαι για το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Φυσικά, ειδικά όταν αναλογίζομαι το γενικότερο περιβάλλον.

- Ποιος θέλεις να πάρει το φετινό Euro;

Ο καλύτερος... Όποιος είναι ο καλύτερος να το πάρει!