ΣΠΟΡ

Στίβος: Οκταετής αποκλεισμός σε Σομπόλεβα – Παραβίασε τους κανονισμούς ντόπινγκ

Σομπόλεβα Ντόπινγκ

Στίβος: Με οκταετή αποκλεισμό τιμωρήθηκε η πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου των 1.500 μέτρων Γέλενα Σομπόλεβα, για παράβαση των κανονισμών ντόπινγκ, ανακοίνωσε το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης.

Η Σομπόλεβα, που είχε καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος το 2008, τιμωρήθηκε αρχικά με διετή αποκλεισμό, μαζί με έξι ακόμη κορυφαίες Ρωσίδες αθλήτριες, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, μετά από παραποίηση των ελέγχων ντόπινγκ που υποβλήθηκαν. Από την ενεργό δράση αποχώρησε το 2013.

«Η Γελένα Σομπόλεβα κρίθηκε ένοχη για παράβαση του κανονισμού ντόπινγκ... και της επιβλήθηκε τιμωρία οκτώ ετών η οποία έχει ισχύ από τις 7 Απριλίου 2021. Όλα τα αποτελέσματα των αγώνων που συμμετείχε και επιτεύχθηκαν από την 1η Μαΐου 2011 έως την έναρξη της προσωρινής τιμωρίας της στις 15 Δεκεμβρίου 2016 ακυρώνονται, με όλες τις προκύπτουσες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας όλων των μεταλλίων, τίτλων, βαθμών στο ranking, βραβείων και χρηματικών απολαβών», ανακοίνωσε το CAS.

Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων Ούκοφ και Σκόλινα

Το Δικαστήριο δικαίωσε εν μέρει τον «χρυσό» Ολυμπιονίκη του άλματος σε ύψος το 2012 στο Λονδίνο, Ιβάν Ούκοφ και την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2013 στο ίδιο αγώνισμα, Σβετλάνα Σκόλινα, που είχαν ασκήσει προσφυγές κατά της τιμωρίας τους με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων.

Ο Ούκοφ και η Σκόλινα ήταν μεταξύ των 12 αθλητών που τιμωρήθηκαν το 2019 αφού διαπιστώθηκε ότι «συμμετείχαν ή / και επωφελήθηκαν από προγράμματα αναβολικών στεροειδών ντόπινγκ και επωφελήθηκαν από συγκεκριμένες προστατευτικές μεθόδους».

Η ποινή τους έπεσε στα δύο χρόνια και 9 μήνες με έναρξη την 1η Φεβρουαρίου 2019, που τους αφήνει όμως εκτός Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Πότε ανοίγουν τα Λύκεια - Οι ανακοινώσεις Κεραμέως