ΣΠΟΡ

Ράφα Ναδάλ: Ένας θρύλος 21 καρατίων – Έγραψε ιστορία με τον πιο απρόσμενο τίτλο (photos+videos)

Ράφα Ναδάλ
AP Images

Ραφαέλ Ναδάλ: Ο Ισπανός θρύλος έδειξε στο Australian Open γιατί θεωρείται από πολλούς ως ο GOAT του τένις.

«Χωρίς αμφιβολία, ήταν ο πιο απρόσμενος τίτλος μου». Αυτά ήταν τα λόγια του Ναδάλ στη συνέντευξη Τύπου μετά τον θρίαμβο στην Αυστραλία.

Υπερβολικός; Καθόλου! Σε ηλικία 35 ετών κι έχοντας περάσει μερικούς μήνες, στους οποίους δεν ήξερε αν θα βρεθεί και πάλι στα courts, ο Ισπανός πήγε στην Αυστραλία κι έγραψε ιστορία!

Ο Ναδάλ είναι από την Κυριακή (30/1) ο πρώτος τενίστας που έφτασε τους 21 τίτλους σε Grand Slam, αφήνοντας πίσω του τους άλλους δύο της Big-3, τον Νόβακ Τζόκοβιτς και τον Ρότζερ Φέντερερ, οι οποίοι έχουν από 20. Ο Σέρβος, βέβαια, έχει να λέει ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας του στέρησε τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε το 2021.

Η αναγνώριση από Τζόκοβιτς και Φέντερερ

Ο «Νόλε» σε ποστάρισμα του στο Instagram, ανέφερε: «Παίχτηκε εξαιρετικό τένις φέτος στο Australian Open και οι τελικοί ήταν εξαιρετικοί. Συγχαρητήρια στην Μπάρτι για την καταπληκτική απόδοσή της μπροστά στο κοινό της και την Κόλινς για το απίθανο τουρνουά. Συγχαρητήρια στον Ναδάλ για το 21ο Grand Slam. Καταπληκτικό επίτευγμα. Πάντα έχει απίθανο μαχητικό πνεύμα που κυριάρχησε ακόμη μία φορά. Ο Μεντβέντεφ τα έδωσε όλα και έπαιξε με πάθος. Περιμένουμε πολλά από εκείνον».

Ο Ρότζερ Φέντερερ από την πλευρά του έστειλε ένα συγκινητικό μήνυμα στον Ράφα Ναδάλ, υπογραμμίζοντας ότι νιώθει περήφανος που μοιράζεται αυτή την εποχή μαζί του. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Στον φίλο μου και μεγάλο αντίπαλο Ράφα Ναδάλ, συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου που έγινες ο πρώτος άνδρας που φτάνει τους 21 Grand Slam τίτλους. Πριν από μερικούς μήνες κάναμε πλάκα που ήμασταν και οι δύο με πατερίτσες. Εκπληκτικό. Ποτέ μην υποτιμάς έναν σπουδαίο πρωταθλητή. Η απίστευτη ηθική σου στη δουλειά, η αφοσίωση και το μαχητικό πνεύμα είναι έμπνευση για εμένα και για πολλούς σε όλον τον κόσμο. Είμαι περήφανος που μοιράζομαι αυτή την εποχή μαζί σου και νιώθω τιμή που έπαιξα ρόλο στο να σε σπρώξω να πετύχεις περισσότερα. Όπως έκανες κι εσύ σε μένα τα τελευταία 18 χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι έχεις περισσότερα επιτεύγματα μπροστά σου, για την ώρα απόλαυσε αυτό!»

Ρότζερ Φέντερερ
Το μήνυμα του Ρότζερ Φέντερερ στον Ράφα ΝαδάλInstagram

Ένας τίτλος γεμάτος ιστορικά επιτεύγματα

Ο Ναδάλ είναι πλέον ο τενίστας με τα περισσότερα Grand Slam στην ιστορία. Για να τα καταφέρει χρειάστηκε να επιτρέψει από το 0-2 κόντρα στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, Ντανίλ Μεντβέντεφ. Είναι κατά που το έπραξε για μόλις τέταρτη φορά στην καριέρα του, ενώ παράλληλα έγινε ο πρώτος που καταφέρνει να κατακτήσει το Australian Open με αυτό τον τρόπο τα τελευταία 57 χρόνια! Ο τελευταίος που είχε πετύχει κάτι ανάλογο ήταν ο Ρόι Έμερσον, ο οποίος είχε νικήσει με 3-2 σετ (7-9, 2-6, 6-4, 7-5, 6-1) τον Φρεντ Στολ.

Όσον αφορά στον ίδιο, είχε να κάνει ανάλογο come back από το 2007 κι έναν αγώνα κόντρα στον Μιχαϊλ Γιούζνι. Από εκεί και πέρα, είναι η τρίτη ανάλογη ανατροπή σε τελικό Grand Slam, μετά από εκείνη του Τιμ κόντρα στον Ζβέρεφ στο US Open το 2020 και του Τζόκοβιτς κόντρα στον Τσιτσιπά στο περσινό Roland Garros. Όσον αφορά στο Wimbledon, δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο σχεδόν για 100 χρόνια! Ο τελευταίος που πέτυχε τέτοια ανατροπή ήταν ο Ενρί Κοσέ κόντρα στον Ζαν Μποροτρά το 1927!

Ράφα Ναδάλ
Οι τενίστες με τα περισσότερα Grand Slam στην ιστορίαwikipedia.org

«Δεν με νοιάζει να είμαι ο κορυφαίος»

Ο Ναδάλ, όπως είναι φυσικό, ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό για τους 21 τίτλους σε major τουρνουά, με τον ίδιο να υπογραμμίζει: «Νιώθω τυχερός και με τιμά το γεγονός ότι έφτασα στην κατάκτηση του Australian Open και πέτυχα ακόμα ένα σημαντικό κατόρθωμα. Ειλικρινά δεν με νοιάζει αν είμαι ο πρώτος, ο κορυφαίος στην ιστορία ή ο,τιδήποτε άλλο. Το γεγονός ότι ήμουν σε θέση να απολαύσω ένα ακόμα παιχνίδι και να κατακτήσω για δεύτερη φορά το Australian Open είναι πιο σημαντικό για μένα αυτή τη στιγμή».

ΤΑ HIGHLIGHTS ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.