ΣΠΟΡ

«Ντόμινο» εξελίξεων με την Καμίλα Βαλίεβα: «Είναι ανήλικη, φταίει η ομάδα της για το ντόπινγκ»

Καμίλα Βαλίεβα
AP Images

Η International Testing Agency επιβεβαίωσε ότι η Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας, κάτι που προκαλεί «ντόμινο» εξελίξεων σε μια υπόθεση που έχει βασικό πρόσωπο μια ανήλικη κι επισκιάζει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η 15χρονη Ρωσίδα πρωταθλήτρια έγραψε ιστορία στο καλλιτεχνικό πατινάζ με το τετραπλό άξελ, ωστόσο το όνειρο της έγινε γρήγορα εφιάλτης, καθώς, βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Η ΙΤΑ στην ανακοίνωση της έδωσε λεπτομέρειες για τον λόγο που η Βαλίεβα αγωνίστηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Όπως αποκάλυψε η νεαρή αθλήτρια βρέθηκε θετική μετά από αντιντόπινγκ κοντρόλ στο οποίο υποβλήθηκε στο εθνικό πρωτάθλημα της Ρωσίας στις 25 Δεκεμβρίου με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται στις 8 Φεβρουαρίου.

Η ρωσική υπηρεσία κατά του ντόπινγκ (RUSADA) ανακοίνωσε την τιμωρία της Βαλίεβα, η οποία υπέβαλε ένσταση μια ημέρα αργότερα (9 Φεβρουαρίου), με την RUSADA να την κάνει δεκτή και να της επιτρέπει να δώσει το «παρών» στο μεγάλο «ραντεβού» του Πεκίνου.

Το σουηδικό εργαστήριο κι οι έρευνες για τους εμπλεκόμενους

Η RUSADA αναφέρθηκε στην καθυστερημένη γνωστοποίηση του θετικού αποτελέσματος, υπογραμμίζοντας ότι ενημερώθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα (7/1), τη μέρα δηλαδή που η Βαλίεβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό. Μάλιστα, ο ρωσικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ απέδωσε την καθυστέρηση στο σουηδικό εργαστήριο, στο οποίο στέλνονται τα δείγματα για ανάλυση. Ο λόγος είναι ότι η Ρωσία δεν έχει διαπιστευμένο εργαστήριο και αυτό στη Σουηδία, σύμφωνα με τη RUSADA, ήταν απασχολημένο με εξετάσεις για τον κορονοϊό.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ξεκινάει έρευνα για την εμπλοκή που έχουν τα μέλη της ομάδας που βρίσκεται μαζί με τη Βαλίεβα. «Λόγω του γεγονότος ότι η αθλήτρια είναι ανήλικη, η RUSADA άρχισε έρευνα στο προσωπικό της αθλήτριας. Σκοπός της έρευνας είναι να εξακριβωθούν όλες οι συνθήκες μίας πιθανής παραβίασης των κανονισμών αντί-ντόπινγκ, προς το συμφέρον του "προστατευόμενου προσώπου"», αναφέρει η ανακοίνωση της RUSADA.

«Φταίει η ομάδα της για το ντοπάρισμα»

Με δεδομένο ότι η Βαλίεβα είναι ανήλικη, πληθαίνουν οι «φωνές» που υποστηρίζουν ότι η ευθύνη είναι της ομάδας της. Τη συγκεκριμένη άποψη εξέφρασε ξεκάθαρα η μεγάλη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καταρίνα Βιτ, η οποία μίλησε για το θέμα στην εφημερίδα Bild. «Η Καμίλα Βαλίεβα, αυτό το νεαρό κορίτσι, αυτό το παιδί-θαύμα, που μαγεύει όλο τον κόσμο με τις επιδόσεις και τη χάρη της, είναι ανήλικη, μόλις 15 ετών, και δεν φταίει στην περίπτωση αυτή. Αυτό το σκάνδαλο είναι μια δραματική εξέλιξη στην πολλά υποσχόμενη καριέρα της και ελπίζω ειλικρινά να είναι αρκετός κόσμος δίπλα της για να προστατεύσει προκειμένου να μην λυγίσει», ήταν τα λόγια της 56χρονης.

Μια ανήλικη στη μέση μιας διαμάχης

Το γεγονός ότι η Καμίλα Βαλίεβα είναι κάτω των 16 ετών, με αποτέλεσμα να θεωρείται «προστατευόμενο άτομο», περιπλέκει, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, την κατάσταση. Η ασάφεια που υπάρχει γενικότερα για το θέμα έχει κάνει ορισμένους να στραφούν και κατά της ΔΟΕ, με πρώτους τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν άμεσο συμφέρον, καθώς ήταν δεύτεροι στο ομαδικό και θα κατακτήσουν το χρυσό σε περίπτωση που η ρωσική ομάδα αποκλειστεί. Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ενημέρωσε ότι στηρίζει απόλυτα την 15χρονη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο, ανέφερε: «Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με αυτή την υπόθεση, καθώς η αθλήτρια είναι ανήλικη, οπότε δεν μπορούμε να πούμε περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα. Η ΔΟΕ έχει μια πολιτική που είναι 100% κατά του ντόπινγκ και πολύ ξεκάθαρα θα κυνηγήσουμε όλες τις περιπτώσεις ντόπινγκ μέχρι τέλους. Εδώ όμως έχουμε μια υπόθεση σε εξέλιξη, οπότε δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, ειδικά αφού πρόκειται για ανήλικη αθλήτρια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ανακοινώθηκε και επίσημα το ντόπινγκ της Βαλίεβα – Το παρασκήνιο

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Θρίλερ με την 15χρονη του τετραπλού άξελ που βρέθηκε ντοπέ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2022: Βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη η Βαλίεβα