ΣΠΟΡ

Μίλτος Τεντόγλου: Το «στοιχειωμένο» παγκόσμιο ρεκόρ που κυνηγάει και η υπόσχεση για τα 9 μέτρα

Μίλτος Τεντόγλου: Το «στοιχειωμένο» παγκόσμιο ρεκόρ που κυνηγάει και η υπόσχεση για τα 9 μέτρα
AP Photo

Μίλτος Τεντόγλου: Το «χρυσό» αγόρι του ελληνικού στίβου κατέκτησε την πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό και πλέον ρίχνει... κλεφτές ματιές προς το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικ Πάουελ.

Στις 30 Αυγούστου του 1991 στο Τόκιο ο πλανήτης θαύμασε μια από τις επικότερες μονομαχίες όλων των εποχών στο μήκος. Ο ανυπέρβλητος Καρλ Λιούς, είχε προσγειωθεί στο... διαστημικό 8,91. Το χρυσό μετάλλιο είχε ήδη βρει κάτοχο. Ώσπου ο Μάικ Πάουελ ξεκίνησε στο διάδρομο την κούρσα του για να προσγειωθεί στι 8.95. Μια επίδοση που συνιστά ακόμη και σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου, έφτασε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Προσωπικό ρεκόρ του Γρεβενιώτη πρωταθλητή είναι τι 8.60. Μια επίδοση που του δίνει όλα τα εχέγγυα να καταφέρει να πλησιάσει, και γιατί όχι να ξεπεράσει την επίδοση του Μάικ Πάουελ. Ωστόσο κοιτάζει ακόμη πιο μακριά...

«Θεωρώ ότι κάθε άλτης του μήκους πρέπει να έχει στο μυαλό του τα εννέα μέτρα, εννοείται ότι το έχω κι εγώ στο δικό μου. Πολύ δύσκολο, θέλω μισό μέτρο ακόμα, θα προσπαθώ πάντα να το πλησιάσω». Για να πει για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, καθώς είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο φετινό Παγκόσμιο στο Όρεγκον: «Του χρόνου είναι το Παγκόσμιο και δεν θέλω να μου ξεφύγει. Και δεν θα μου ξεφύγει!».

Πομάσκι: Τον «στρίμωξα» πάρα πολύ για να πετύχει αυτή την επίδοση

Για την σπουδαία διάκριση του Μίλτου Τεντόγλου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Μόναχο και το «χρυσό» άλμα των 8 μέτρων και 52 εκατοστών μίλησε στον ΣΚΑΪ ο προπονητής του Έλληνα αθλητή, Γιώργος Πομάσκι.

«Σε κάθε αγώνα θέλεις το κάτι παραπάνω. Μετά από μια χρόνια που ο Μίλτος έχει κερδίσει 3 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις ζητούσαμε την επίδοση. Θέλαμε το κάτι παραπάνω και ο Μίλτος το εκτέλεσε με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προπονητής στίβου.

Όπως δήλωσε «στρίμωξε» τον Μίλτο Τεντόγλου ώστε να πετύχει αυτή την τεράστια επίδοση κι ενώ είχε ήδη «σιγουρέψει» τη θέση του στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου: «Είχε κερδίσει τον αγώνα και εγώ είχα αποφασίσει να ρισκάρουμε. Τον στρίμωξα πάρα πολύ με διαφορετικές κινήσεις και τρόπους εκτέλεσης της φόρας που είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και ο Μίλτος τα κατάφερε», είπε συγκεκριμένα.

Όσο για τον ίδιο το Μίλτο, έκανε λόγο για ένα υπάκουο και έξυπνο αθλητή που όπως όλοι, έχει μεγάλα όνειρα: «Ο Μίλτος είναι διαφορετικός με δικιά του εξυπνάδα. Πολλές φορές εγώ ζορίζομαι γιατί πρέπει να βρω κάτι ώστε να συμπίπτουμε. Δουλέψαμε με μια ασφάλεια ώστε να κάνουμε το μίνιμουμ και να πάμε μετά για κάτι άλλο. Από 10 λεπτά συζήτησης είπε μόνο ένα ναι. Κάνει πολύ βαθιές αναλύσεις. Δουλεύεις με ένα παιδί που έχει όνειρα και στόχους στη ζωή του. Θέλεις πάντα να είναι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι για να μπορούμε να συνεχίσουμε».

Μίλτος Τεντόγλου: Η «ασιατική καρδιά», η πρόσκληση για τη Στεφανίδη και το άκυρο που χάρισε το χρυσό

Ο Μίλτος Τεντόγλου έγραψε τη δική του ιστορία το βράδυ της Τρίτης (17/08) με το άλμα στα 8.52μ. που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, το δεύτερο σε μια ημέρα για την Ελλάδα μετά την πρωτιά της Αντιγόνης Ντερσμπιώτη λίγες ώρες νωρίτερα.

Ο Έλληνας άλτης, ωστόσο, φρόντισε εκτός από τη μεγάλη χαρά στην Ελλάδα να χαρίσει μοναδικές στιγμές με τις αντιδράσεις του πριν αλλά και μετά τον αγώνα στο Μόναχο που τον έφερε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης.

Αρχικά ο Μίλτος Τεντόγλου υπενθύμισε τη μεγάλη του αγάπη για την ασιατική κουλτούρα σχηματίζοντας με τα χέρια του, κατά την είσοδό του στο στάδιο, την «ασιατική καρδιά» έναν χαιρετισμό που είναι συνηθισμένος σε ασιατικές χώρες και κυρίως στην Κορέα.

Για όσους δεν το θυμούνται ο Μίλτος Τεντόγλου είχε προκαλέσει αίσθηση και με την είσοδό του στον τελικό του μήκους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο όταν είχε μιμηθεί μια κίνηση από το πασίγνωστο ιαπωνικό anime και manga One Piece.

Το μοναδικό ύφος του Μίλτου Τεντόγλου επαναλήφθηκε και μετά το τέλος του αγώνα όταν «μεθυσμένος» από τη μεγάλη του νίκη δεν δίστασε να διακόψει τις δηλώσεις του για να φωνάξει μαζί με τους φιλάθλους στο γήπεδο του Μονάχου.

Ο Έλληνας πρωταθλητής αποκάλυψε, επίσης, ότι είχε «προβλέψει» πως θα κερδίσει τον αγώνα αν κάνει άκυρο στο πρώτο άλμα, όπως και έγινε τελικά στον αγώνα: «Εγώ το πρωί είχα πει στα παιδιά στο ξενοδοχείο 'αν κάνω το πρώτο άλμα άκυρο, κέρδισα'!. Είναι εύκολο να λυγίσεις μετά από ένα άκυρο, αλλά εγώ το έβλεπα αλλιώς... Μετά έκανα ένα σίγουρο άλμα και ήρθε το 8.23, ενώ στο επόμενο έκανε 8.35 γιατί είχε κόντρα άνεμο. Ε, στο 4ο άλμα είχε άπνοια και είπα μέσα μου ήρθε η στιγμή για το καλό άλμα όπως και έγινε».

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν παρέλειψε, τέλος, όπως μόνο εκείνος ξέρει να καλέσει τους Έλληνες να παρακολουθήσουν τον σημερινό (18/08) τελικό της Κατερίνας Στεφανίδη στο επί κοντώ.

«Συγχαρητήρια στην Αντιγόνη, φανταστική. Αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι και ο τελικός της Κατερίνας Στεφανίδη, δε ξέρω τι ώρα είναι αλλά μη το χάσετε!» είπε αρχικά ο Μίλτος Τεντόγλου και όταν ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ τον ενημέρωσε για την ακριβή ώρα έναρξης του τελικού της Στεφανίδη ο Έλληνας πρωταθλητής συμπλήρωσε αμέσως: «8 η ώρα όλοι εδώ!»