ΣΠΟΡ

Ρωσία: Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης Ρίλοφ αρνείται να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του πολέμου

Ρωσία: Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης Ρίλοφ αρνείται να υπογράψει δήλωση αποκήρυξης του πολέμου
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο δις Ολυμπιονίκης της κολύμβησης στο Τόκιο, Εβγκένι Ρίλοφ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, εφόσον απαιτηθεί να προβεί σε δήλωση αποκήρυξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο όρος αυτός έχει τεθεί από τη World Aquatics (κατ' εφαρμογή των σχετικών συστάσεων της ΔΟΕ), προκειμένου να επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν ως ουδέτεροι στις διεθνείς διοργανώσεις του υγρού στίβου, από όπου παραμένουν αποκλεισμένοι εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Μιλώντας μόνο για τον εαυτό μου, αν χρειαστεί να υπογράψω τέτοια δήλωση, θα αρνηθώ. Δεν θέλω να δεχθώ τους όρους τους» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ο Ρίλοφ, ο οποίος το 2021, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σε 100μ. και 200μ. ύπτιο.

«Ακόμη κι αν υποχρεωθούμε να αγωνιστούμε υπό ουδέτερη σημαία, κάτι που έχουμε κάνει με επιτυχία στο παρελθόν, είναι προφανές ότι μπορεί να γίνει. Ωστόσο, όλο αυτό το πράγμα έχει γίνει συνήθεια. Υπήρξε μία εποχή που νόμιζαν ότι έπρεπε να το περάσουμε αυτό, αλλά η αναίδεια τους συνεχίζει να μεγαλώνει. Σε κάθε περίπτωση, περιμένω να οριστικοποιηθεί η όλη κατάσταση».

Ο Ρώσος κολυμβητής εκτίμησε ότι οι συμπατριώτες του που θα δεχθούν να προβούν στη συγκεκριμένη δήλωση «θα μετριούνται στα δάχτυλα του χεριού» και υποστήριξε ακόμη ότι «η υπογραφή της δήλωσης σημαίνει ότι λες την πατρίδα σου κακή. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Προς το παρόν προετοιμαζόμαστε για τις διοργανώσεις που θα διεξαχθούν στη Ρωσία. Πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε, μόνο αν αποκατασταθούν πλήρως όλα τα δικαιώματά μας, διαφορετικά θα παραμείνουμε ουδέτεροι αθλητές σε όλη μας τη ζωή».

Ο Εβγκένι Ρίλοφ έχει εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ, λίγο καιρό μετά την έναρξή του, συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, φέροντας το διακριτικό γράμμα "Ζ", σύμβολο της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Η ενέργεια αυτή οδήγησε τη World Aquatics να του επιβάλλει ποινή αποκλεισμού εννέα μηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ