ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Δεν είμαι κατά των εμβολιασμών, υπερασπίζομαι την ελευθερία της επιλογής

Νόβακ Τζόκοβιτς: Δεν είμαι κατά των εμβολιασμών, υπερασπίζομαι την ελευθερία της επιλογής
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην πρώτη του συνέντευξή μετά την περιπέτεια στην Αυστραλία απαντά για τους εμβολιασμούς και όσα υπέστη στη χώρα αυτή
AP

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς στην πρώτη του συνέντευξή μετά την περιπέτεια στην Αυστραλία απαντά για τους εμβολιασμούς και όσα υπέστη στη χώρα αυτή

Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την περιπέτεια που έζησε στην Αυστραλία όταν βρέθηκε μέχρι και «κρατούμενος» σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών με αφορμή τη βίζα του που είχε γίνει δεκτή αρχικά από τις αρχές της χώρας με τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης να καταφεύγει τελικά στην ελέω Θεού εξουσία του να απελαύνει πολίτες προκειμένου να αποφασίσει το ίδιο για τον Σέρβο τενίστα, έδωσε ο Νόβακ Τζόκοβιτς μιλώντας στο BBC.

«Δεν ήμουν ποτέ κατά των εμβολιασμών αλλά πάντα υποστήριζα το δικαίωμα της ελευθερίας της επιλογής για το τι βάζεις στο σώμα σου» ξεκαθάρισε αρχικά ο Νόβακ Τζοκοβιτς ζητώντας να μην συνδέεται το όνομά του με το κίνημα όσων τάσσονται κατά των εμβολιασμών.

Όσον αφορά την παρουσία του σε επόμενα τουρνουά τένις και το αν η παρουσία του θα κρίνεται από το αν έχει προχωρήσει στον εμβολιασμό του, ο «Νόλε» απαντά ότι «είναι ένα τίμημα που είμαι πρόθυμος να πληρώσω» προκειμένου να μην υποχρεωθεί να εμβολιαστεί.

Στην ερώτηση γιατί έχει αυτή τη στάση, ο Τζόκοβιτς απάντησε «γιατί το δικαίωμά μου να αποφασίζω τι να κάνω με το σώμα μου είναι πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο. Προσπαθώ να είμαι συντονισμένος με το σώμα μου όσο το δυνατόν περισσότερο».

Όπως λέει ο Σέρβος τενίστας «ήμουν πάντα οπαδός της ευζωίας, της υγιεινής ζωής και διατροφής» εξηγώντας ότι η απόφασή του σχετικά με το εμβόλιο έχει επηρεαστεί εν μέρει από την θετική επίδραση που έχουν στις ικανότητες του ως αθλητής παράγοντες όπως οι αλλαγές στη διατροφή του ή τις συνήθειες του ύπνου του.

«Δεν ήμουν ποτέ κατά των εμβολιασμών. Κατανοώ ότι σε παγκόσμιο επίπεδο όλοι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να ελεγχθεί ο ιός αυτός ώστε να δούμε, ελπίζω, ένα τέλος σύντομα σε αυτόν» προσθέτει ο Τζόκοβιτς έχοντας, όπως λέει, «ανοιχτό μυαλό» για το ενδεχόμενο να εμβολιαστεί τελικά και ο ίδιος «γιατί όλοι μαζί προσπαθούμε συλλογικά να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για να βάλουμε τέλος στον κορονοϊό».

Στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί σήμερα, Τρίτη, ο Τζόκοβιτς δίνει και απαντήσεις για το τι συνέβη στην Αυστραλία.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει αρκετή κριτική (σ.σ. για όσα υποστηρίζει) και καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν διάφορες θεωρίες για το πόσο τυχερός ήμουν ή πόσο βολικό ήταν να νοσήσω με κορονοϊό τον Δεκέμβριο (σ.σ. ώστε να έχει δικαίωμα να ζητήσει εξαίρεση προκειμένου να αγωνιστεί στο Australian Open). Αλλά κανείς δεν είναι τυχερός και κανέναν δεν βολεύει να νοσήσει με κορονοϊό. Εκατομμύρια άνθρωποι είτε έχουν παλέψει είτε συνεχίζουν να παλεύουν με τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο. Οπότε το αντιμετωπίζω πολύ σοβαρά το θέμα αυτό. Δεν μου αρέσει να πιστεύει κανείς ότι αξιοποίησα κάτι προς όφελός μου προκειμένου να έχω ένα θετικό μοριακό τεστ και τελικά να ταξιδέψω στην Αυστραλία» λέει χαρακτηριστικά ο Τζόκοβιτς.

Ο «Νόλε» αναφέρθηκε, τέλος, και στα όσα έζησε στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών λέγοντας αρχικά ότι «απογοητεύτηκα με τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε η υπόθεσή μου στην Αυστραλία. Δεν ήταν εύκολο».

Ο Τζόκοβιτς επαναλαμβάνει, δε, ότι «δεν έγινε σε καμία περίπτωση ηθελημένα το λάθος στη συμπλήρωση της αίτησής μου για χορήγηση βίζα. Αυτό το αποδέχθηκε το δικαστήριο αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης στην Αυστραλία».

«Οπότε αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι δεν απελάθηκα από την Αυστραλία επειδή δεν είχαν εμβολιαστεί ή επειδή παραβίασα κάποιον κανόνα ή έκανα κάποιο λάθος στην αίτησή μου για να μου χορηγηθεί βίζα. Ο λόγος που απελάθηκα ήταν γιατί ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας χρησιμοποίησε το δικαίωμά του να ακυρώσει τη βίζα βασιζόμενος στην αντίληψη ότι μπορεί να υποδαυλίσω κάποιο κίνημα κατά των εμβολιασμών στην Αυστραλία ή στη Μελβούρνη με το οποίο διαφωνώ τελείως» καταλήγει στην συνέντευξή του ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θύελλα αντιδράσεων για την απέλαση του Τζόκοβιτς - «Επιστρέφουμε σε σκοτεινούς αιώνες»

Στην αντεπίθεση ο Τζόκοβιτς: Να σταματήσει η παραπληροφόρηση, έγιναν ανθρώπινα λάθη, ζητώ συγγνώμη

Τζόκοβιτς: Τα «πολιτικά παιχνίδια» πίσω από τη δίωξη– Οι εκλογές, η πανδημία και το στοίχημα Μόρισον