ΚΟΣΜΟΣ

Τζόκοβιτς: Τα «πολιτικά παιχνίδια» πίσω από τη δίωξη– Οι εκλογές, η πανδημία και το στοίχημα Μόρισον

Άγαλμα του Nόβακ Τζόκοβιτς
Άγαλμα του Nόβακ Τζόκοβιτς
ΑΡ

Σε μείζον πολιτικό θέμα στην Αυστραλία –αλλά και τη Σερβία- έχει μετατραπεί η υπόθεση Τζόκοβιτς, με φόντο και τις ομοσπονδιακές εκλογές που διεξάγονται φέτος στη χώρα

 

Αγρυπνίες υπό το φως των κεριών έξω από το ξενοδοχείο της Μελβούρνης όπου κρατήθηκε ο Τζόκοβιτς, διαμαρτυρίες στο Βελιγράδι ενάντια στους Αυστραλούς και στο βάθος μία βαθιά πολιτική αντιπαράθεση με έπαθλο τη δημοφιλία και τις ψήφους.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος έφυγε από το Ντουμπάι με προορισμό την Αυστραλία, αναζητώντας έναν νέο ρεκόρ, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός διαφορετικού είδους «αγώνα». Η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας, όσο και η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτόρια, μέσω των εκπροσώπων της εγγυήθηκε την ιατρική εξαίρεση, για την συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο Aυστραλιανό Όpen.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση όμως, βλέποντας την κοινή γνώμη να εξεγείρεται έστησε ένα επικοινωνιακό σόου, μεταφέροντας το «Νόλε» σε ξενοδοχείο μεταναστών και αφαιρώντας τη βίζα του. Ήθελε να δείξει ότι επιβάλλει το νόμο ανεξαρτήτως κόστους και ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω νόμου» όπως δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Πίσω από όλα αυτά κρύβονται πιθανότατα οι κάλπες που αναμένεται να στηθούν στην Αυστραλία από τον Μάρτιο, μέχρι τον Μάιο με τον πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον να δίνει μάχη για την επανεκλογή του.

Η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι με την υπόθεση Τζόκοβιτς προσπαθεί να συγκαλύψει κενά και παραλείψεις, από την αργή διάθεση των εμβολίων στην αρχή, μέχρι τα «ακορντεόν» lockdown και τις καταγγελίες για σκάνδαλα παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης.

Ο Μόρισον έχει χρόνο μέχρι την ημέρα των εκλογών, αλλά καλείται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε μεταξύ άλλων από το 2019, όταν έκανε διακοπές στη Χαβάη την ώρα που η χώρα έδινε μάχη με τις φονικές πυρκαγιές.

Οι κινήσεις της Αυστραλίας μετά τη δικαίωση «Νόλε»

Στην τελευταία ανατροπή στην περιπέτεια Τζόκοβιτς, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη ερευνά τώρα εάν ο αστέρας του τένις δήλωσε εσφαλμένα ότι δεν είχε ταξιδέψει και δεν θα το έκανε για δύο εβδομάδες πριν από την πτήση του για την Αυστραλία.

Τα ερωτήματα τέθηκαν μετά την αρνητική δήλωση που συμπλήρωσε συνεργάτης του Τζόκοβιτς. Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι ήταν στο Βελιγράδι την ημέρα των Χριστουγέννων πριν πετάξει στην Αυστραλία μέσω Ισπανίας στις 4 Ιανουαρίου.

Την Τρίτη, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, έλαβε μια κλήση από τη Σέρβα ομόλογό του, Ana Brnabić, στην οποία προσπάθησε να διαχειριστεί τις διπλωματικές συνέπειες της ακύρωσης της θεώρησης που ανατράπηκε, επιμένοντας ότι οι συνοριακές πολιτικές της Αυστραλίας δεν επιτρέπουν διακρίσεις.

Παρά τη νίκη στο δικαστήριο για την αποκατάσταση της βίζας του τη Δευτέρα, η μοίρα του Τζόκοβιτς θα καθοριστεί τώρα από τον υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Άλεξ Χοκ, λόγω της προσωπικής του εξουσίας να ακυρώσει ξανά τη βίζα και να απελάσει τον Νο 1 τενίστα στον κόσμο.

Οποιαδήποτε απόφαση για νέα ανάκληση της βίζας θα αντιμετωπιστεί πιθανότατα από μια νέα νομική αμφισβήτηση από τον Τζόκοβιτς, εγκαινιάζοντας νέο γύρο αντιπαράθεσης, ενώ ο χρόνος πιέζει παραμονές της έναρξης του Αυστραλιανού Open στις 17 Ιανουαρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θα μαζέψει κάποιος επιτέλους τον Άρη Πορτοσάλτε;

Survivor Spoiler: Άγριος καβγάς στους Διάσημους - «Είσαι αχάριστη», «αν δεν σου αρέσει φύγε»

Μεγάλος σεισμός στην Κύπρο - Αισθητός σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο

Survivor Spoiler: Αναχώρησε για Άγιο Δομίνικο - Το σχόλιο της συντρόφου του (video)