ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ανασκόπηση 2022: Τα αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά

Ανασκόπηση 2022: Τα αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά

Ανασκόπηση 2022: To Onsports σας παρουσιάζει όλα τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που ετοιμάζεται να φύγει.

Το 2023 είναι προ των πυλών και ετοιμάζεται να πάρει τη «σκυτάλη» από το 2022. Μία χρονιά που πέρασε κι αυτή υπό τη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και μεγάλα αθλητικά γεγονότα που πέρασαν στην ιστορία, που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας.

Ο Λιονέλ Μέσι κατάφερε να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, αλλά και εκατομμυρίων Αργεντίνων και φανατικών του ποδοσφαίρου, μια και σήκωσε την κούπα του Μουντιάλ 2022 που διεξήχθη σε νέες συνθήκες. Για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο ραντεβού του «βασιλιά των σπορ» έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της σεζόν και όχι το καλοκαίρι, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Για μία ακόμα φορά, ο ελληνικός στίβος κράτησε ψηλά τη σημαία της χώρας μας στον κόσμο. Ο Μίλτος Τεντόγλου συνέχισε τις υψηλές πτήσεις του, τη στιγμή που ο Λευτέρης Πετρούνιας απέδειξε γιατί θεωρείται ο «βασιλιάς των κρίκων». Παράλληλα, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, κατάφερε να γράψει ιστορία με δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο, σε μία διοργάνωση που η Ελίνα Τζένγκο διακρίθηκε στον Ακοντισμό.

Το Onsports κάνει μία μικρή… αναδρομή στη φετινή χρονιά και σας παρουσιάζει την ανασκόπηση του 2022 με τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την χρονιά.

«Βασιλιάς» ο Υγρός Στίβος στην Ελλάδα: Με 95 μετάλλια το 2022 οι Έλληνες αθλητές

ygrosstivos

Η ανάπτυξη των αθλημάτων του υγρού στίβου στην χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς με τους Έλληνες αθλητές να επιστρέφουν δυναμικά στην ενεργό δράση μετά την πανδημία του κορονοϊού που «πάγωσε» το καλεντάρι για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Συγκεκριμένα 95 μετάλλια εκ των οποίων τα 22 ήταν Χρυσά, 35 Ασημένια και 38 Χάλκινα, κατέκτησαν οι αθλητές των αθλημάτων που τελούν υπό την σκέπη της ΚΟΕ μέσα στο 2022 σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, σε WORLD SERIES FINA, Παγκόσμιους Αγώνες, Μεσογειακούς αγώνες και Μεσογειακά Κύπελλα.

Χρονιά ορόσημο γεμάτη συγκινήσεις και πολλά χαμόγελα για την Ελλάδα

stivosanask

Η χρονιά που μας πέρασε γέμισε όλους τους Έλληνες με συναισθήματα αποτέλεσμα των εξαιρετικών εμφανίσεων των αθλητών μας σε στάδια όλου του κόσμου. Εμφανίσεις που δε συνδυάστηκαν απαραίτητα με ένα μετάλλιο ή ένα καλό πλασάρισμα. Εμφανίσεις που έδειξαν πίστη στο στόχο και επιμονή για τη βελτίωση, ανεξάρτητα με το τελικό αποτελέσματα.

Το 2022 ήταν η χρονιά που οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν και διακρίθηκαν σε όλες τις κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη. Ήταν η χρονιά που η εθνική ομάδα έδειξε πάνω και πέρα από όλα πως είναι «Ομάδα». Αλληλεγγύη, συμπαράσταση, ομαδικότητα χαρακτήρισαν τις αποστολές σε Όρεγκον και Μόναχο εκεί όπου οι παλαιότεροι ανέλαβαν να οδηγήσουν τους νεότερους και οι νεότεροι να τους παρασύρουν με τον ενθουσιασμό τους.

Περίπατο για το 47ο Ολυμπιακός, οδηγός στο δεύτερο μισό ο Παναθηναϊκός

olyanask

Ο Ολυμπιακός δεν είχε αντίπαλο στη Super League στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2022.

Οι Πειραιώτες κατέκτησαν το 47ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, σε 86 διοργανώσεις, με χαρακτηριστική άνεση. Ο Ολυμπιακός στην κανονική διάρκεια τερμάτισε πρώτος με 65 βαθμούς, 12 μπροστά από τον ΠΑΟΚ, ενώ στους 19 ήταν η ΑΕΚ, στους 20 ο Άρης και 23 βαθμούς πίσω ο Παναθηναϊκός.

Στο δεύτερο μισό του 2022 κουμάντο κάνει ο Παναθηναϊκός. Το «τριφύλλι» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκλεισε τον χρόνο πρωτοπόρος με 12 νίκες και 3 ισοπαλίες. Σύνολο 39 βαθμούς, ενώ στο -4 είναι η ΑΕΚ και στο -10 ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός.

Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρά τον αποκλεισμό στην Ευρώπη, δεν έχασε την πίστη της. Πειθαρχημένη, σοβαρή και παρά τα προβλήματα τραυματισμών από την αρχή οδηγεί την κούρσα. Πέτυχε ιστορικό ρεκόρ με δέκα σερί νίκες και για πρώτη φορά σκόνταψε στη Λεωφόρο την ενδέκατη αγωνιστική στο ντέρμπι αιωνίων (1-1).

Αφεντικό και αήττητος Κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός

Οκτώ χρόνια. Η προσμονή στον κόσμο του Παναθηναϊκού για έναν τίτλο ήταν τεράστια.

Από το 2014 και το θριαμβευτικό 4-1 στον τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, είχε να χαμογελάσει ο οπαδός του «τριφυλλιού». Η πειθαρχημένη ομάδα που έφτιαξε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς την περασμένη σεζόν έμεινε νωρίς πίσω για να κάνει σχέδια για το πρωτάθλημα.

Οι άλλοι δύο στόχοι ήταν απόλυτα εφικτοί και τους πέτυχε και τους δύο. Να πάρει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και να επιστρέψει στις διοργανώσεις της UEFA και ο άλλος το Κύπελλο. Ήταν ο πιο σύντομος δρόμος για έναν τίτλο και ο Παναθηναϊκός τον ακολούθησε μέχρι τέλους σηκώνοντας την κούπα. Δεν λοξοδρόμησε καμία φορά με το βλέμμα του μόνιμα στραμμένο στο 19ο Κύπελλο της ιστορίας του.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια ξανά η ΑΕΚ

Η επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια αν μη τι άλλο σημάδεψε το 2022. Σχεδόν μετά από 20 χρόνια και το γκρέμισμα του «Νίκος Γκούμας» η Ένωση που ξενιτεύτηκε γύρισε στο σπίτι της, γύρισε στη γειτονιά της.

Η 30η Σεπτεμβρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία του συλλόγου και στο μυαλό όλων των φίλων της ΑΕΚ. Εκείνη την Παρασκευή, στα εγκαίνια της OPAP Arena οι στιγμές ήταν δυνατές.

Το νέο γήπεδο άνοιξε τις πύλες του και ο κόσμος του δικέφαλου έκλαιγε από χαρά. Τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ δεν περιγράφονται με λέξεις. Νέα Φιλαδέλφεια σημαίνει ΑΕΚ και η ιστορική επιστροφή σφραγίστηκε σε μια λαμπρή εκδήλωση που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις χαμένες πατρίδες και την προσφυγιά.

Η ραψωδία της Αργεντινής και του Λιονέλ Μέσι στο Κατάρ

Anamundial

Το «έγραφε» η μοίρα. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το «μεγάλο ταξίδι» του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ίσως το τελευταίο του Λιονέλ Μέσι. Το Κατάρ έγινε η γη της επαγγελίας των Αργεντινών. Με οδηγό τον 35χρονο σούπερ σταρ. Ένας κοντός γίγαντας, που πήρε στις πλάτες του 45 εκ. Αργεντινούς και έκανε το μισό πλανήτη να γίνει οπαδός της «αλμπισελέστε» σε αυτή τη διοργάνωση.

Διαβάστε περισσότερα στο Onsports.gr