ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αποχωρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ανενεργές οι μετοχές της

Αποχωρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ανενεργές οι μετοχές της
Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στη συνέντευξη που παραχώρησε στις εγκαταστάσεις των «πράσινων» στην Παιανία...

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στη συνέντευξη που παραχώρησε στις εγκαταστάσεις των «πράσινων» στην Παιανία, ανακοίνωσε την οριστική και αμετάκλητη αποχώρηση της οικογένειάς του, από την ΠΑΕ, ύστερα από 32 χρόνια παρουσίας.

Ο κ. Βαρδινογιάννης αρχικά είπε:

Θέλω να απαντήσω ερωτήσεις που μπορεί να έχετε, να πω ορισμένα πράγματα που απασχόλησαν κατά καιρούς τον κόσμο του Παναθηναϊκού και θα ξεκινήσω με μια σύντομη αναδρομή προτού καταλήξω στην λύση την οποία προτείνω.
Σύντομη αναδρομή για να αναδείξω πως φτάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν θα σπαταλήσω το χρόνο σας θα ξεκινήσω με ημερομηνίες που θεωρώ σημαντικές.
Θα ξεκινήσω από τον Μάρτιο του 2010 που έγινε ένα έκτακτο ΔΣ όπου πρακτικά τότε άρχισε μια θα έλεγα αντιπαράθεση αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή τη φράση με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Για να γίνει μια αύξηση 15 εκ. ευρώ για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της ΠΑΕ τη χρονιά εκείνη. Σημειώνω ότι για την χρονιά εκείνη είχε βγει ένας προϋπολογισμός, είχε γίνει όμως μια υπέρβαση κατά 15 εκατομμύρια. Αυτή είχε επίσημα γνωστοποιηθεί στο ΔΣ τον Σεπτέμβριο του 2009, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί το κενό.

Έγινε λοιπόν ΔΣ και ομόφωνα αποφασίστηκε να ανατεθεί σε εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά, σημειώνοντας ότι μέχρι εκείνη την ημέρα είχαμε καταναλώσει το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό για ελληνικές δραχμές που είναι και επίκαιρο το θέμα, είναι 50 εκατ. δραχμές. Αυτό είναι το πραγματικό νούμερο. Δεν εξετάζω το πώς και γιατί. Όμως είναι σημαντικό να τοποθετήσω τα γεγονότα όπως έγιναν.

Έγινε μια συνάντηση ανάμεσα σε εμένα, τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τον Νίκο Πατέρα στα γραφεία Βγενόπουλου για να λύσουμε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει μεταξύ μας και θέλαμε να δώσουμε και μια λύση στα προβλήματα που δεν αφορούσαν μεν τον κόσμο αλλά έπρεπε να διευθετηθούν. Σημειώνω ότι οι επαφές μου τόσο με τον Νίκο όσο και τον Ανδρέα, ήταν ελάχιστες, οι μοναδικές επαφές που είχαμε ήταν δι΄αλληλογραφίας και μπορώ να π ότι παρά τις δεν θα πω αντιπαλότητες, θα πω αντιπαραθέσεις, είχαμε μια καλή συζήτηση.
Τέθηκαν δύο θέματα από πλευράς μου και δύο από τη άλλη πλευρά. Το βασικό μου θέμα ήταν ότι επέμενα στην απόλυση του Κώστα Αντωνίου ως τεχνικού διευθυντή. Τον θεωρούσα και τον θεωρώ αποτυχημένο ως τεχνικό διευθυντή.

«Το δεύτερο κομμάτι που επέμενα ήταν να μπορεί να βρεθεί μια καλύτερη διοικητική λειτουργιά ώστε να μην έχουμε πρόβλημα
Είναι δύσκολο να καλείται ο κάθε μέτοχος και να καλύπτει έλλειμμα. Δεν είναι δυνατό να διοικηθεί έτσι μια ποδοσφαιρική ομάδα.
Στο θέμα του Αντωνίου ο Νίκος ήταν κάθετος και δεν υπήρχε καλό κλίμα στην συνάντηση μας. Είχαμε πει πως θα συναντηθούμε μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η οικογένεια μου, που προέβλεπε πως έπρεπε να μπουν 30 εκατομμύρια για να λειτουργήσει η ομάδα και εμείς έπρεπε να βάλουμε τα 18 και είναι λογικό να ζητάμε εγγυήσεις για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.
Πέρασαν ορισμένες εβδομάδες, 3 νομίζω, και ήταν να συναντηθούμε 21 Μαΐου. Ήρθε μόνο ο Νίκος και μου είπε πως θέλει να παραιτηθεί. Μιλήσαμε σε φιλικό τόνο και μου είπε πως δεν ήθελε να αναμιχτεί».
«Ουδέποτε δεν είπα πως έκανε κακοδιαχείριση ο Νίκος. Είχα πει πως δεν ήμουν σύμφωνος να γίνουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό από την στιγμή που είχαμε συμφωνήσει άλλα στην αρχή της σεζόν.

Ο Νίκος παραιτήθηκε, δεν μπορώ να πω πως με αιφνιδίασε αλλά δεν μου άφησε περιθώρια αντίδρασης και μου ζήτησε να το γνωρίζει μόνο ο Ανδρέας. Έκανα και δήλωσε υπέρ του Νίκου».
«Στην συζήτηση που κάναμε τέθηκε το θέμα του νέου προέδρου. Δεν είχα κάποιο πρόεδρο στον μυαλό μου και δεν σκόπευα α προτείνω κανέναν και τότε ο Ανδρέας είχε πει πως έπρεπε να βρούμε πρόεδρο.

Τους είπα πως αν βρουν κάποιον κοινής αποδοχής τότε δεν θα είχα πρόβλημα. Προτάθηκε ο Μάνος Μαυροκουκουλάκης, αλλά δεν προχώρησε αυτή η περίπτωση. Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε μια επαφή με τον Ανδρέα ώστε να διασφαλίσω πως η επόμενη μέρα του ΠΑΟ δεν θα με φέρει προ εκπλήξεων και του ξεκαθάρισα πως πρέπει να φύγει ο Αντώνιου. Του είπα πως θέλω να έχω βέτο αν δεν συμφωνώ με τον επόμενο τεχνικό διευθυντή».

Εκείνο τον καιρό προσπαθούσαμε να βρούμε λύση με δεδομένη την αποχώρηση του Νίκου Πατέρα και καθώς κανείς από τους άλλους μετόχους δεν ήθελαν να αναλάβουν την προεδρία. Με λύπη μου αναφέρω ότι Θανάσης και Παύλος Γιαννακόπουλος που ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν είχαν πολλές επιφυλάξεις, δεν έκαναν αυτό το βήμα λόγω πιέσεων του κόσμου. Μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν προσφέρει τα περισσότερα στον Παναθηναϊκό από όλους τους μετόχους που καθόντουσαν σ’ αυτό το τραπέζι. Προσπάθησα να βρω πρόεδρο κοινής αποδοχής, έκανα προσπάθεια να επανέλθει ο Νίκος Πατέρας. Αυτές έπεσαν στο κενό. Θυμίζω ότι μία πρότασή του ήταν να λάβει ο κ. Κόντης τεχνικός διευθυντής και αντιπρόεδρος στον Παναθηναϊκό ο κ. Θανάσης Κανελλόπουλος. Δεν χρειάζεται να σας πω πολλά για τον κ. Θανάση. Ξέρετε όλοι τι άνθρωπος είναι και δεν θα έπρεπε επ’ ουδενί να μπει στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Η ιστορία του καλοκαιριού συνεχίστηκε και φτάσαμε σχεδόν ένα χρόνο πριν να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που ήταν απαράδεκτες.
Και δεν μιλάω για συνθήματα και ύβρεις κατά της οικογένειάς μου. Μιλάω για τάσεις άρρωστες στον Παναθηναϊκό. Προχωρήσαμε σε μια γενναία λύση που πιστεύω ότι θα μας έβγαζε από αδιέξοδο. Καταλάβαινα και την πίεση του κόσμου. Υπήρχε ένας εν δυνάμει αγοραστής , εν δυνάμει πρόεδροι, παράμετροι που θα έδιναν άλλη δυναμική στη ομάδα και ίσως ήμασταν εμείς το εμπόδιο. Βγήκαμε λοιπόν και είπαμε ότι χαρίζουμε το 25% του Παναθηναϊκό. Το κάναμε για να βρεθεί μια λύση. Τα κάναμε γιατί πιστεύαμε ότι αφενός υπήρχε δυνητικά άνθρωπος που μπορεί να αναλάβει και ότι αφού εμείς ήμασταν το εμπόδιο να φύγουμε από τη μέση.

Έγινε λοιπόν η συνάντηση η περίφημη στο ξενοδοχείο της Αθήνας. Μπορώ να σας πω λοιπόν ότι η οικογένειά μου πρώτον και κυριότερον θα συμμετείχε στο επόμενο συμβούλιο με 30% και με 30% στις επόμενες αυξήσεις. Άρα είχαμε δεσμευτεί ότι θα ήμασταν χρηματοδότες στο 30%. Θα ήμασταν μειοψηφία στο ΔΣ και στη διάρκεια του χρόνου το ποσό που θα χάριζα, χωρίς εισαγωγικά το χάριζα, θα το έπαιρνε μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ο κ. Ανδρέας. Τονίζω ότι ο Νίκος Πατέρας ποτέ δεν δήλωσε εν δυνάμει αγοραστής, δεν δήλωσε ότι θέλει να γίνει μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού.

Στην πορεία βρέθηκαν και άλλα δεδομένα. Συμφωνήθηκε να αναλάβει ο Νίκος Πατέρας χωρίς παρέμβαση από πλευράς μου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναλάβει πάλι ο Κώστας Αντωνίου και να ξεκινήσει μια νέα περίοδος. Σημειώνω λοιπόν ότι προχωρήσαμε στη μείωση των ανθρώπων που μας εκπροσωπούσαν στο ΔΣ και άλλα μέλη της παναθηναϊκής οικογένειας, όπως ο Γιώργος Νίκας και ο Αδαμάντιος Πολέμης και προχωρήσαμε με αναπτερωμένο ηθικό και με ηρεμία από πλευράς των φιλάθλων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Η αύξηση αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πολλοί δεν έβαλαν χρήματα. Βρεθήκαμε να έχουμε βάλει το 54%. Επειδή υπήρξε μια παρανόηση για το ποσό των 4 εκ. ευρώ που υπολείπετο αναλάβαμε να το βάλουμε σε μορφή χορηγίας. Αυτό είναι το περίφημο ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώθηκε η αύξηση, δεν μπήκαν τα υπόλοιπα χρήματα. Άρα δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες είχε αποσταλεί το συμφωνητικό χορηγίας των 4 εκ. ευρώ. Έπρεπε απλά να υπογραφεί για να είναι σε ισχύ. Για άγνωστους λόγους δεν υπεγράφη.
«Φτάσαμε στην αποχώρηση του κυρίου Ανδρέα μετά από θλιβερά αλλά μικρής έκτασης επεισόδια με τον Βόλο. Θεωρώ πως ήταν προσχηματικά τα επεισόδια και φυσιολογικά αποχώρησε ο Πατέρας
Το τι έγινε μέχρι τώρα είναι γνωστό, Μείναμε έξω από το ΔΣ και μόνο για ένα λόγο το κάναμε αυτό, για να υπάρχει η διοικητική σταθερότητα. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα και δυστυχώς αυτό έχει αρχίσει να κοστίζει στην ομάδα και δικαιολογία είναι η σημερινή κατάσταση η οποία καταδεικνύει πως μοναδική λύση είναι η αποχώρηση μας από τον ΠΑΟ. Το 54,7% των μετοχών θα είναι ανενεργό και θα παραδοθεί σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και δεν συμμετέχουμε πλέον σε καμία απόφαση».

«Το υπόλοιπο ποσοστό έχει την πλειοψηφία για το μέλλον της ομάδα. Μας αφήνει ελεύθερο το πεδίο να βρεθεί κάποιος να προτείνει ένα βιώσιμο μέλλον γραπτώς. Δεν μπορούμε να δώσουμε τις μετοχές στον Ερασιτέχνη, ο οποίος τελεί υπό διοίκηση Πρωτοδικείου αν ο Ερασιτέχνης λύσει το πρόβλημα του τότε είμαστε ανοικτοί.
Ο ΠΑΟ δέχεται πόλεμο και έχουν στοχοποιήσει την οικογένεια μου και έμενα. Πολλοί χρησιμοποιούν ως άλλοθι την εμπάθεια τους σε μένα και απαξιώνουν την ομάδα. Αποχωρούμε από τον Παναθηναϊκό και πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για έριδες και αντιπαραθέσεις
Μετά από 32 χρόνια η οικογένεια μου αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό»

Πως θα γίνει η αποχώρηση:
«Υπάρχει μια δυσκολία. Είμαι διατεθειμένος για μια βιώσιμη λύση και δεν έγινε καμία πρόταση,. Δεν θα σχολιάσω ανθρώπους που έρχονται ως εκπρόσωποι. Είναι πολύ δύσκολο να κατατεθούν κάπου οι μετοχές όπως και στον Ερασιτέχνη. Θα κατατεθούν σε ένα δικηγόρο, θα υπάρχει ΔΣ στο οποίο θα κατατεθούν προτάσεις και όταν υπάρξει μια πρόταση με αρχή, μέση και τέλος τότε θα παραχωρηθούν οι μετοχές.
Η οικογένεια που θα εξετάσει αν θα κατατεθεί πρόταση η οποία είναι σοβαρή. Ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να προτείνει ένα υποψήφιο σχήμα αλλά τονίζω πως οι μετοχές δεν έχουν τιμή. Ας βρεθεί κάποιος που θέλει και θα δούμε την τιμή.
Αν κάποιοι κατάλαβαν πως είμαστε χρηματικοί εγγυητές κακώς κατάλαβαν. Δεν μπορούσα να εγγυηθώ ούτε για τα οικονομικά ούτε για τα διοικητικά.
Η παρουσία μας δεν δημιούργησε ποτέ διοικητικό πρόβλημα. Το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ θα πρέπει να το εξηγήσουν αυτοί που ανέλαβαν την διοίκηση. Τις περισσότερες φόρες δεν με άκουγε κανείς και παρόλο που μπορούσαν να επιβάλλω νομικά κάποια πράγματα δεν το έκανα πότε. Παραχωρήσαμε την διοίκηση σε τρίτους»

Διαβάστε περισσότερα στο onsports.gr