ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στο Newsbomb.gr: Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί η τραγωδία στη Μόρια

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στο Newsbomb.gr: Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί η τραγωδία στη Μόρια
Η φωτιά απ' όπου ξεκίνησαν όλα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ήταν θέμα χρόνου» ανέφερε στο Newsbomb.gr, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σχετικά με το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής (29/09) στον καταυλισμό της Μόριας.

«Τέτοια τραγικά περιστατικά μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο κ. Μουτζούρης, «καθώς πρόκειται για μία δομή που φιλοξενεί πάνω από 12.000 ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες και παραδοσιακά μίση. Επομένως ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο και είναι εξίσου πιθανό να ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο».

«Η λύση βρίσκεται στην αποσυμφόρηση της δομής της Μόριας. Πρόκειται για μια δομή, χωρητικότητας 2.700 ατόμων, η οποία αυτή την στιγμή φιλοξενεί πάνω από 13.000 άτομα. Καταλαβαίνετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα».

Όσον αφορά στα αίτια, ο ίδιος επεσήμανε πως «ακούγονται πολλά σενάρια για την αιτία της φωτιάς που ξέσπασε. Δεν είναι γνωστό αν ήταν εμπρησμός ή πυρκαγιά. Η πρώτη ενημέρωση που είχα είναι ότι η φωτιά ξέσπασε από μια γυναίκα που μαγείρευε, όλα τα υπόλοιπα σενάρια τα άκουσα αργότερα».

Σχετικά με τους πυροσβέστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, ο Περιφερειάρχης, ανέφερε πως δεν γινόταν κάτι άλλο. Στην αρχή, η πυρόσβεση πραγματοποιούταν κανονικά με την βοήθεια των μεταναστών και των πυροσβεστών, ώσπου κάποια στιγμή – μάλλον όταν βρέθηκε απανθρακωμένη η γυναίκα - ξεκίνησαν επεισόδια και οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να σταματήσουν.

Το χρονικό της τραγωδίας και του χάους

Ο τραγικός απολογισμός των όσων συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής (29/09) στον καταυλισμό της Μόριας, «μετρά» δύο αθώα θύματα, μια γυναίκα κι ένα βρέφος που έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά.

Η σορός της απανθρακωμένης νεκρής γυναίκας μεταφέρθηκε στις 7 το απόγευμα από ιδιώτη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ενώ πρόσφυγες και μετανάστες έβγαλαν το πτώμα ενός απανθρακωμένου παιδιού μέσα από μια κουβέρτα, από το τμήμα του καταυλισμού που κάηκε στην κάτω πύλη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όλα ξεκίνησαν όταν για άγνωστους λόγους, ξέσπασαν δύο φωτιές γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής. Μία σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περί τα 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Δείτε το βίντεο:

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ' εμποδίων. Μάλιστα, οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μέτωπο δεχόμενοι επίθεση από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι και κατέστρεψαν τουλάχιστον δυο πυροσβεστικά οχήματα.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.

Στη συνέχεια, επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης αλλά αντιμετωπίσθηκαν από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας χρήση νερού.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο:

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Περί τις 7.30 το βράδυ κι ενώ στο εσωτερικό του ΚΥΤ μαίνονταν οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων προσφύγων και μεταναστών διαφορετικής εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα.

Δείτε βίντεο από το σημείο:

Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο - ΣΟΚ: Η στιγμή που πέφτει νεκρός ο φίλαθλος στην Καλαμαριά

Έρχεται νέα 24ωρη απεργία - Ποιοι θα συμμετέχουν

Σχετικές ειδήσεις