ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κωνσταντίνος Φίλης στο Newsbomb.gr: Πώς ο πόλεμος Τουρκίας - Συρίας επηρεάζει την Ελλάδα

Κωνσταντίνος Φίλης στο Newsbomb.gr: Πώς ο πόλεμος Τουρκίας - Συρίας επηρεάζει την Ελλάδα
AP photo

Τι σημαίνει για τη χώρα μας η τουρκική εισβολή στη Συρία - Πώς οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν την τουρκική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο;- Τι είπε για τις εξελίξεις στο Newsbomb.gr ο διεθνολόγος  Κωνσταντίνος Φίλης. 

Σκηνές απόλυτου χάους συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Συρία. Η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης», έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο λουτρό αίματος ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή, την ώρα που οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου έχουν αυξηθεί επικίνδυνα προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην ελληνική κυβέρνηση.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον διεθνολόγο και Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τουρκική εισβολή στη Συρία

«Σε πρώτη φάση δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος, με εξαίρεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» εκτιμά ο κ. Φίλης μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μπορούμε να τις ορίσουμε σε δύο επίπεδα:

  • Τυχόν επιθυμία της Τουρκίας μα μεγαλώσει την πίεση απέναντι στην Ε.Ε. αυξάνοντας τις ροές προς το Αιγαίο και η δεύτερη αφορά
  • Τους πρόσφυγες που δημιουργούνται από την επέμβαση της Τουρκίας οι οποίοι όμως κινούνται προς το Νότο και όχι προς το Βορρά.

Όπως μας εξηγεί ο διεθνολόγος, οι πρόσφυγες της Συρίας θα κατευθυνθούν προς Ιράκ, Ιορδανία και Λίβανο «αν ωστόσο οι Σύριοι πρόσφυγες δουν ότι δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής στη Συρία και οι συνθήκες στις τρεις προαναφερθείσες χώρες δεν είναι οι κατάλληλες, τότε θα επιζητήσουν "έξοδο" προς την Ευρώπη», επισημαίνει ο κ. Φίλης.

Διαβάστε επίσης: Μετά το αιματοκύλισμα στην Συρία έρχεται η Κύπρος και το Αιγαίο;

Ερωτηθείς για την στάση των Ευρωπαίων και της Αμερικής ο διεθνολόγος και Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων ανέφερε «με τη στάση τους τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η Αμερικάνοι έδειξαν είτε απρόθυμοι είτε αναποτελεσματικοί στο να αποτρέψουν την τουρκική εισβολή, γεγονός που προσδίδει αυτοπεποίθηση στη Τουρκία να επιτεθεί και σε άλλα μέτωπα όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Φίλη «φαίνεται πως η τουρκική επέμβαση στη Συρία έχει περιορισμούς, κάτι το οποίο υποχρεώνει την Άγκυρα να "μαζευτεί" » επισημαίνει.

Διαβάστε επίσης: Σε «κινούμενη άμμο» ο Ερντογάν: Αυτή είναι η συμφωνία Άσαντ - Κούρδων με «πατέρα» τον Πούτιν

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει «κουρελόχαρτο» την συνθήκη της Λωζάνης

Ερωτηθείς για ποιο λόγο η Τουρκία «καίγεται» για τη Συρία καθώς και την στάση που κράτησε η Ευρώπη και η Αμερική για το συγκεκριμένο θέμα (αφού η Συρία δεν διαθέτει πετρέλαια) ο κ. Φίλης απάντησε «στην Συροτουρκική μεθόριο στα Ανατολικά του Ευφράτη, υπάρχει έντονη παρουσία κουρδικού στοιχείου, το οποίο συνδέεται οργανικά με το αντίστοιχο της Τουρκίας» διευκρινίζει ο διεθνολόγος και συνεχίζει «αυτό σημαίνει πως η Τουρκία επιθυμεί να "απωθήσει" από την συγκεκριμένη περιοχή τους Κούρδους της Συρίας αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο την "μετεξέλιξή" τους σε μία οιονεί κρατική οντότητα» εξηγεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Χάρτες -ΣΟΚ από τον Ακάρ: Θράκη, Μακεδονία, Αιγαίο και Κύπρος στα χρώματα της Τουρκίας

Συρία - Παραλήρημα Ερντογάν: Καμία εκεχειρία αν δεν πετύχει η Τουρκία τους στόχους της

Σχετικές ειδήσεις