ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Βαλέριος Ασλανίδης: Ο πρώτος Έλληνας που έκανε το ρωσικό εμβόλιο αποκλειστικά στο Newsbomb.gr

Βαλέριος Ασλανίδης: Ο πρώτος Έλληνας που έκανε το ρωσικό εμβόλιο αποκλειστικά στο Newsbomb.gr
Ο πρώτος Έλληνας που έκανε το ρώσικο εμβόλιο για τον κορονοϊό, μιλά στο Newsbomb.gr
Facebook

Ένας από τους 12.000 εθελοντές που έκαναν το ρώσικο εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ο Βαλέριος Ασλανίδης που αποκαλύπτει στο Newsbomb.gr όλη τη διαδικασία για τη λήψη της πρώτης δόσης του Sputnik V και εύχεται αυτή να είναι η ανακάλυψη που θα βάλει τέλος στην πανδημία.

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να ταλαιπωρεί όλο τον πλανήτη. Η λύση, όπως απαντά η πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν μπορεί να είναι άλλη παρά ένα εμβόλιο. Ένα εμβόλιο που θα βάλει τέλος στην παγκόσμια «περιπέτεια» που ονομάζεται κορονοϊός κι έχει αλλάξει τις ζωές, την κοινωνία και τις συνήθειες όλων μας πάνω στη γη.

Η Ρωσία είναι μια από τις χώρες που έχει προχωρήσει αρκετά με την έρευνα για την ανεύρεση του εμβολίου που θα κάνει τον κορονοϊό… μια απλή γρίπη, με έναν Έλληνα να είναι ανάμεσα στους 12.000 εθελοντές που εμβολιάστηκαν πρόσφατα.

Ο Βαλέριος Ασλανίδης, μάλιστα, δεν είναι απλά ένας από τους δεκάδες χιλιάδες ελληνικής καταγωγής κατοίκους της αχανούς Ρωσίας. Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες των Ελλήνων της διασποράς καθώς έχει να επιδείξει ιδιαίτερο έργο για τη διατήρηση της γλώσσας, των παραδόσεων και του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή της Νότιας Ρωσίας και ιδίως στην Ανάπα, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

Σαν πρόεδρος της Ελληνικής Γερουσίας της Ένωσης Ελληνικών Συλλόγων, της περιοχής Κρασνοντάρ, έχει κάνει αρκετές δράσεις έτσι ώστε ο ποντιακός ελληνισμός και γενικότερα οι απόδημοι Έλληνες της περιοχής να μην χάσουν την ταυτότητά τους. Πέρα από όλα αυτά, όμως, ο Βαλέριος Ασλανίδης έγινε και ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία που έκανε το εμβόλιο που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στον κορονοϊό.

Ο Βαλέριος Ασλανίδης ποζάρει υπερήφανα με την ελληνική σημαία και με μπλούζα για τη γενοκτονία των Ποντίων.Facebook

Ο 67χρονος, άλλοτε πρωταθλητής της πρώην ΕΣΣΔ στο τζούντο και το σάμπο, δεν αρνήθηκε να μιλήσει στο Newsbomb.gr για αυτή του την εμπειρία, και να εξηγήσει πως μέσα από τον αθλητισμό κατάφερε να κερδίσει αυτή την ευκαιρία και να κάνει την πρώτη δόση του περιβόητου εμβολίου Sputnik V.

Ο Βαλέριος Ασλανίδης, μάλιστα, πέρα από την εξιστόρηση του πως βρέθηκε ανάμεσα στη λίστα με τους ανθρώπους που επρόκειτο να εμβολιαστούν, έδωσε και πληροφορίες για το πως η Ρωσία συνεχίζει την έρευνα και φιλοδοξεί να τελειοποιήσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Παράλληλα, ευχήθηκε σύντομα τα νέα να είναι ευχάριστα για όλους, έτσι ώστε να επιστρέψουν άπαντες σε φυσιολογική ροή ζωής αφήνοντας πίσω, σαν μια κακιά ανάμνηση, τα δυστοπικά τοπία που δημιούργησε σε όλο τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού.

«Έτσι μπήκα στη λίστα για το εμβόλιο»

«Είμαι πολύ καλά. Δόξα τω Θεώ, είμαι μια χαρά», ήταν τα πρώτα λόγια του Βαλέριου Ασλανίδη στην επικοινωνία με το Newsbomb.gr. Η μεγαλύτερη απορία όλων, βέβαια, είναι το πως βρέθηκε ανάμεσα στους ανθρώπους που επρόκειτο να εμβολιαστούν και ο ίδιος δεν δίστασε να δώσει την απάντηση.

«Μέσα από τον αθλητισμό έκανα έναν πολύ καλό φίλο. Τον Βασίλι Σεστάκοφ. Είναι πρόεδρος στην παγκόσμια ομοσπονδία και μια μέρα που μιλούσαμε τον ρώτησα: ‘Βασίλι, τι γίνεται, έχεις νέα για το εμβόλιο;’. Μου απάντησε πως θα δοθεί συγκεκριμένος αριθμός εμβολίων, αλλά μου είπε πως θα με βάλει στη λίστα», ήταν η απάντησή του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Βασίλι Σεστάκοφ, δεν είναι απλά πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας του Τζούντο και του Σάμπο καθώς είχε διατελέσει και μέλος της ρωσικής Δούμας.

Ο Βαλέριος Ασλανίδης με παραδοσιακή ποντιακή στολή.Facebook

Η διαδικασία του εμβολιασμού

Όσο για το πως κύλησε η διαδικασία του εμβολιασμού, ο Βαλέριος Ασλανίδης εξήγησε: «Με κάλεσαν και πήγα στη Μόσχα. Η διαδικασία των εξετάσεων κράτησε περίπου 2,5 ώρες. Αρχικά μου έκαναν εξετάσεις για να δουν αν έχω αντισώματα. Στη συνέχεια εξετάσεις αίματος, ακολούθησαν εξετάσεις σε όλα τα όργανα του σώματος. Μετά μου έκαναν εξετάσεις και ερωτήσεις για το αν έχω διάφορες ασθένειες ή παθήσεις. Εγώ δεν είχα πρόβλημα κανένα και έτσι έκανα το εμβόλιο».

Σύμφωνα με τον Βαλέριο Ασλανίδη, ο εμβολιασμός έγινε στο «Μέντικ Πρίμιουμ» της Μόσχας, σε ένα ειδικό δωμάτιο με πόρτες ασφαλείας όπου το εμβόλιο διατηρείται σε θερμοκρασίας κάτω από τους -32 βαθμούς. Για να γίνει ο εμβολιασμός χρειάστηκαν να περάσουνε μερικά λεπτά αφότου το εμβόλιο βγήκε από το ειδικό μέρος όπου φυλάσσεται, με τον πρώτο Έλληνα που έλαβε ποτέ τη δόση του Sputnik V να μην έχει καμία παρενέργεια όπως ο ίδιος είπε στο Newsbomb.gr.

«Καμία παρενέργεια, ετοιμάζει κι άλλο εμβόλιο ο Πούτιν»

«Δεν είχα καμία παρενέργεια. Ένιωθα μια χαρά. Ούτε με ενόχλησε κάτι, ούτε στο σημείο που έκανα το εμβόλιο. Τίποτα απολύτως», είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε σημαντικά στοιχεία για το εμβόλιο, λέγοντας: «Έκανα το εμβόλιο στις 9 Οκτωβρίου. Στις 23 Οκτωβρίου θα περάσω από εξετάσεις για να δουν πως ανταποκρίθηκε στο εμβόλιο το σώμα μου, να δουν αν υπάρχουν αντισώματα και αν όλα έχουν πάει καλά, θα κάνω και τη δεύτερη δόση. Όπως μου είπαν, στην πρώτη δόση λαμβάνουμε αντισώματα για 6 μήνες. Με τη δεύτερη δόση λαμβάνουμε αντισώματα για 2,5 χρόνια».

Πέρα από το Sputnik V, όμως, ο Βαλέριος Ασλανίδης υποστήριξε πως ήδη ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει εξαγγείλει και την έρευνα για ένα ακόμα πιο ισχυρό εμβόλιο, το οποίο θα λαμβάνουν άνθρωποι άνω των 65 ετών και ευπαθείς ομάδες. «Χθες (σ.σ. Τετάρτη) ο πρόεδρος Πούτιν είπε πως θα υπάρξει και δεύτερο εμβόλιο. Αυτό που ερευνούν στο Νοβορσιμπίρσκ. Είναι ένα εμβόλιο που θα το κάνουν άνθρωποι άνω των 65 ετών και άνθρωποι που έχουν πολλά προβλήματα υγείας», αποκάλυψε ο Βαλέριος Ασλανίδης και πρόσθεσε:

«Σήμερα (σ.σ. Πέμπτη), όπως είδα εδώ στις ρωσικές ειδήσεις, στάλθηκαν 400 εμβόλια στην Αγία Πετρούπολη. Στόχος είναι να εμβολιαστούν όσοι δουλεύουν στον τομέα της υγείας και σε δημόσιες υπηρεσίες. Εδώ δεν θέλουν να σταματήσει η ζωή. Πρέπει να συνεχίσουμε, ο άνθρωπος πρέπει να ζει δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Πιστεύω πως οι γιατροί εδώ στη Ρωσία είναι πρωτοπόροι και θα τα καταφέρουν να βρουν τη λύση».

Ο πρώτος Έλληνας που έκανε ποτέ το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι υπερήφανος Πόντιος, και το δείχνει φορώντας φανέλα του Απόλλωνα Πόντου.Facebook

«Το εμβόλιο η μοναδική λύση»

Μιλώντας για το πως βιώνει ο ίδιος την πανδημία στη Ρωσία, ο Βαλέριος Ασλανίδης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την ποντιακή καταγωγή του με μια παροιμία. Αρχικά σχολίασε πως «Είναι μια κατάσταση χάλια σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο για εμάς εδώ. Βλέπω κάθε μέρα τι γίνεται και στη Γαλλία, και στη Γερμανία που μιλάω με συγγενείς μου εκεί και στην Ιταλία και στην Αγγλία. Στην Ελλάδα βλέπω πως πάνε τα πράγματα. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να τελειώσει όλο αυτό. Το εμβόλιο. Εγώ από μικρό παιδί, εδώ που γεννήθηκα στη Ρωσία, έχω κάνει πολλά εμβόλια και δεν έπαθα τίποτα».

Υπογράμμισε μάλιστα πως «πρέπει ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Άλλοι λένε δεν θέλουν τα εμβόλια. Εγώ λέω πως με τα εμβόλια δεν έπαθα τίποτα και τώρα είμαι μια χαρά και πιστεύω πως είναι η μοναδική λύση. Θα σας πω και μια φράση για αυτό, που λέμε εμείς οι Πόντιοι 'όσα κεφάλια είναι στον κόσμο, τόσες γνώμες θα ακούσεις'».

«Η υγεία μας το πιο σημαντικό από όλα»

Τέλος, ο Βαλέριος Ασλανίδης αναφέρθηκε στους Έλληνες της διασποράς και ιδιαίτερα στις περιοχές του Κουμπάν και του Κράσνονταρ. Εκεί ο ίδιος είναι αυτός που κρατά ψηλά τη σημαία του ελληνισμού, μέσα από τις δράσεις των πολιτιστικών και κοινωνικών συλλόγων που ηγείται.

«Κάθε μέρα βλέπω ειδήσεις, μαθαίνω τα πάντα για την Ελλάδα. Επικοινωνώ με τους συγγενείς μου, μαθαίνω και ασχολούμαι με την πατρίδα μας. Εδώ στο Κουμπάν είμαστε περίπου 10.000 Έλληνες, αλλά συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρωσίας είμαστε πάρα πολλοί. Αρκετές δεκάδες χιλιάδες θα έλεγα, κι είμαστε υπερήφανοι για την ελληνική καταγωγή μας. Εύχομαι να τελειώσει σύντομα η περιπέτεια με τον κορονοϊό, να δώσει λύση το εμβόλιο και να έχει υγεία όλος ο κόσμος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Lockdown» στην Κοζάνη - Μπήκε στο «Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4»