ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μας προτρέπει να δούμε τον κόσμο με… «Άλλα μάτια»

Ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς
Ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς

Ο τυφλός δικηγόρος που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και οραματίζεται μια κοινωνία με καθολική προσβασιμότητα.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς είναι ένας άνθρωπος αλύγιστος. Δυνατός με ανάστημα σπουδαίου. Το γεγονός ότι δεν είδε ποτέ δεν τον εμπόδισε στο να σκορπίσει το φως απλόχερα στον κόσμο.

Μέρα αφιερωμένη για τα άτομα με αναπηρία η χθεσινή και εμείς εδώ στο Weekend-Edition του Newsbomb.gr «φιλοξενούμε» τον Βαγγέλη Αυγουλά που διαπρέπει στις αίθουσες των δικαστηρίων ως δικηγόρος, αλλά παράλληλα αποτελεί φάρο ελπίδας για εκατοντάδες ανθρώπους με προβλήματα όρασης και όχι μόνο.

Μιλά για την ΑΜΚΕ που έχει ιδρύσει «Με άλλα μάτια», μέσω της οποίας κάνει δράσεις, που έχουν έναν και μόνο σκοπό την καθολική προσβασιμότητα.

Επισημαίνει δε, πως τα ανάπηρα άτομα δεν φοβούνται χωρίς λόγο. Αντιμετωπίζουν καθημερινά εχθρικές συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και αυτό συχνά μειώνει τις δυνάμεις και αντοχές τους, ενώ τονίζει ότι τα ΑμεΑ στην Ελλάδα αποτελούν το 10% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 1.000.000 συμπολίτες μας.

Βαγγέλη είσαι ένα παράδειγμα ενθάρρυνσης για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπηρία καθώς όντας τόσο δραστήριος παραδίδεις μαθήματα δύναμης. Κατά πόσο οι ενέργειες σου έχουν κάνει ανθρώπους να αντιμετωπίσουν με άλλη οπτική την αναπηρία τους ;

«Από μικρός, μιας και γεννήθηκα τυφλός, διεκδικώ μία ουσιαστική και καθημερινή εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα ανάπηρα άτομα. Η αναπηρία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας που κανείς όμως δεν το έχει επιλέξει. Γι’ αυτό και παίρνω πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης των ανάπηρων ατόμων και των οικογενειών τους ανά την Ελλάδα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ήδη από το πρώτο λοκντάουν, ξεκινήσαμε μία ομάδα τυφλών εθελοντών να εκπαιδεύουμε στις νέες τεχνολογίες άλλα άτομα με προβλήματα όρασης για να μπορούν να επικοινωνούν και να ανταποκριθούν στην τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση. Η αναπηρία είναι κοινός παρονομαστής στην καθημερινή ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας στην Ελλάδα, γι’ αυτό και πρέπει πάντα να ενεργούμε συλλογικά και όχι ατομικά».

Η πρωτοβουλία σου «Με άλλα μάτια» κάνει δράσεις και δίνει μια άλλη οντότητα στην κοινωνική ζωή. Πως ξεκίνησε, ποιες είναι οι δράσεις της;

«Η ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2018 από μία αυτοοργανωμένη ομάδα αναπήρων, με σκοπό την ενεργό δράση για διεκδίκηση συμπερίληψης. Υλοποιήθηκε ως συνέχεια του προσβάσιμου portal meallamatia.gr το οποίο αποτελεί έναν δυναμικό τρόπο προβολής των αναπήρων. Όραμά μας είναι η καθολική προσβασιμότητα και η εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των αναπήρων στη δημόσια σφαίρα. Γι' αυτόν τον λόγο εκπονούμε σειρά εκπαιδευτικών και εταιρικών προγραμμάτων, συνεργαζόμενοι με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Παράλληλα, υλοποιούμε μία μεγάλη καμπάνια εξοικείωσης του κοινού με την αναπηρία, μέσω YouTube και social media, την #SpeakUp. Εκεί πρωταγωνιστούν ανάπηρα άτομα και στόχος μας είναι να σπάσουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις».

Το θέμα της προσβασιμότητας στην Ελλάδα είναι μια πληγή μεγάλη τόσο από την πολιτεία όσο και από τους πολίτες;

«Προσβασιμότητα σημαίνει να είναι ο δομημένος χώρος και το ψηφιακό περιβάλλον φιλικά προς όλες και όλους. Αυτό δε συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και προσπαθούμε να το διορθώσουμε με «μπαλώματα», διορθώσεις δηλαδή που έρχονται εκ των υστέρων να μειώσουν τον αποκλεισμό. Η πραγματική λύση, όμως, κρύβεται στη συμπερίληψη, δηλαδή στο να σχεδιάζουμε εξ’ αρχής ακολουθώντας τις σωστές προδιαγραφές. Η συμπερίληψη όμως είναι φιλοσοφία ζωής και καλλιεργείται στη νοοτροπία μας μέσα από την εκπαίδευση.

Τα τελευταία δέκα χρόνια δουλεύω συστηματικά για την εμφύσηση αυτής της νοοτροπίας στις νέες γενιές. Τα παιδιά είναι διαχρονικά η ελπίδα μας για έναν καλύτερο κόσμο, πιο συμπεριληπτικό και πιο προσβάσιμο. Γι' αυτό και με άδεια του Υπουργείου Παιδείας ανάπηρα άτομα υλοποιούμε αφιλοκερδώς εκπαιδευτικά προγράμματα εξοικείωσης με την αναπηρία στα σχολεία όλης της χώρας. Οι ομιλητές συντονίζουμε έναν ελεύθερο διάλογο με τους μαθητές και τις μαθήτριες. Μαζί, προσεγγίζουμε βιωματικά την πραγματικότητα της αναπηρίας, της προσβασιμότητας και της μοναδικότητας του κάθε ατόμου. Τα παιδιά, ως οι ενεργοί αυριανοί πολίτες, αφυπνίζονται και συνειδητοποιούν την αξία της αλληλοαποδοχής και της αλληλεγγύης ως βασικές προϋποθέσεις για την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας σχετικά με τη διαφορετικότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις εσύ κατά την καθημερινότητα σου;

«Δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο φτιαγμένο για λίγους και όχι για όλους. Στη δική μου περίπτωση θα έλεγα πώς ζω σε έναν κόσμο φτιαγμένο μόνο για βλέποντες. Για παράδειγμα, οι ημερομηνίες λήξης και οι τιμές των προϊόντων δεν αναγράφονται στην ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών. Επίσης, ως μαχόμενος δικηγόρος χρειάζομαι καθημερινά τη βοήθεια κάποιου συνοδού γιατί οι περισσότερες αιτήσεις σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες δε γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ συναντώ συχνά τοιχοκολλημένες ανακοινώσεις, με πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την εξυπηρέτηση πολιτών, στις οποίες δεν έχω άμεση πρόσβαση.

Μεγάλο είναι και το πρόβλημα με τις καθημερινές μας μετακινήσεις στον δομημένο χώρο είτε γιατί τα πεζοδρόμια έχουν πάρα πολλά και επικίνδυνα εμπόδια, είτε γιατί σε πολλές γειτονιές δεν υπάρχουν καν πεζοδρόμια».

Πολλοί συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία φοβούνται να βγουν από το σπίτι, μένουν κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους, τι θα τους έλεγες τώρα που διαβάζουν τη συνέντευξή σου;

«Τα ανάπηρα άτομα δε φοβούνται χωρίς λόγο. Αντιμετωπίζουν καθημερινά εχθρικές συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και αυτό συχνά μειώνει τις δυνάμεις και αντοχές τους. Τα ΑμεΑ στην Ελλάδα είμαστε το 10% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 1.000.000 συμπολίτες σας. Διψάμε να ζήσουμε και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, δεν μας βλέπετε, όμως, τόσο συχνά γύρω σας εξαιτίας των κάθε μορφής εμποδίων. Θέλουμε αλλά δεν μπορούμε. Γι’ αυτό οι ανάπηροι και οι οικογένειές μας πρέπει να ενωνόμαστε, να συμπράττουμε με τους συλλογικούς φορείς που μας εκφράζουν και έτσι η φωνή μας και η διεκδίκησή μας θα γίνεται δυνατότερη και θα έχει αποτέλεσμα. Μην εγκαταλείπετε, διεκδικήστε ό,τι δικαιούστε!».

augoulas5.jpg
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλο

Το Ίλιον που ζεις και κινείσαι είναι μια πόλη φιλική προς τα ΑμεΑ;

«Από πέρυσι στο Ίλιον έχει ιδρυθεί ένας τοπικός σύλλογος ΑμεΑ που διεκδικεί καλύτερη ποιότητα καθημερινής διαβίωσης για τους ανάπηρους κατοίκους και δημότες της πόλη. Αυτός ο Σύλλογος πρόσφατα δημοσίευσε ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ που αποτυπώνει απαγορευτικές συνθήκες κυκλοφορίας για όλους τους πεζούς, πόσω μάλλον για τους αναπήρους. Κάπως έτσι είναι η εικόνα σε όλη την Ελλάδα, αλλά από το Ίλιον, έναν Δήμο με ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα έχουμε αυξημένες απαιτήσεις για τα αυτονόητα. Μεγάλωσα, ζω και δραστηριοποιούμαι στο Ίλιον και δεν θα εγκαταλείψω την πόλη μου, όσο εχθρική κι αν μοιάζει απέναντί μου. Πρόσφατα ανέλαβα θέση ευθύνης ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Σεβασμιότατου κ. Αθηναγόρα. Και ήδη έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας για όλη τη Δυτική Αττική».

Ποιες είναι οι πιο φιλικές και λειτουργικές πόλεις, που κινείσαι και ποιες όχι και τι πρέπει να αλλάξει για να γίνουν;

«Τα προβλήματα προσβασιμότητας σε όλη την Ελλάδα είναι σήμερα πάρα πολλά. Φέρτε στο μυαλό σας τα πεζοδρόμια σε όποια γειτονιά κι αν κατοικείτε και θα με καταλάβετε. Παρ’ όλα αυτά, πρόσφατα η Κομοτηνή διακρίθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο προσβασιμότητας ως φιλική πόλη για τα ανάπηρα άτομα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα εντατικής συνεργασίας πολλών χρόνων του τοπικού αναπηρικού κινήματος με την Τοπική Αυτοδιοίκησή. Αυτό αποτελεί, πλέον, παράδειγμα για όλες τις ελληνικές πόλεις και ταυτόχρονα φέρνει τους Δήμους προ των ευθυνών τους. Καταδεικνύει ότι αν υπάρχει οργάνωση, στρατηγικός σχεδιασμός, συστηματικότητα και πραγματική βούληση όλα γίνονται! Ο στόχος όλων μας, λοιπόν, είτε έχουμε αναπηρία είτε όχι θα πρέπει να είναι να μην υπάρχουν πόλεις πολλών ταχυτήτων αλλά να επιτευχθεί η καθολική προσβασιμότητα για όλες και όλους».

Τέλος, ποια είναι η ευχή σου για το μέλλον;

«Εύχομαι όλα τα ανάπηρα άτομα να βγουν από τα ιδρύματα και να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει με υποστήριξη και ενταγμένοι στην κοινότητα. Σε όσους δεν έχουν αναπηρία εύχομαι όποια δυσκολία κι αν έρθει στη ζωή σας, όποια εμπόδια κι αν συναντάτε να μη χάνετε τις δυνάμεις σας και να παλεύετε να βρείτε τον τρόπο να τα ξεπερνάτε. Θέλω να βλέπετε κάθε δυσκολία «Με Άλλα Μάτια», αυτό είναι το δικό μου μότο ζωής».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.