ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέξης Γεωργούλης στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση υποβαθμίζει και φέρεται ατιμωτικά στους καλλιτέχνες

Αλέξης Γεωργούλης στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση υποβαθμίζει και φέρεται ατιμωτικά στους καλλιτέχνες
Ο Αλέξης Γεωργούλης μίλησε στο Newsbomb.gr
Newsbomb.gr

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε για όλους και για όλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr κατά την πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στραβούργο. Ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τα δικαιώματα και το προσοντολόγιο των συναδέλφων του καλλιτεχνών.

Ο Αλέξης Γεωργούλης, γνωστός και επιτυχημένος ηθοποιός στη χώρα μας, αρχικά αναφέρθηκε στο σκάνδαλο του Qatar Gate, το οποίο «σόκαρε την Ε.Ε., υπό την έννοια του πώς μια μόνο χώρα μπόρεσε να διαρρήξει τους θεσμούς της Ε.Ε. για τη διακυβέρνησή της. Το μεγάλο ερωτηματικό πια είναι το πώς θα διαφυλάξουμε αποτελεσματικά όλους τους θεσμούς, αλλά κρατάμε ως θετικό την άμεση απόκριση προς αυτή την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ «ένας βασικός πυλώνας για την ενοποίηση αυτή είναι ο Πολιτισμός. Το ψηφιδωτό των ευρωπαϊκών πολιτισμών που θα συνθέσει τον νέο ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Ο ίδιος, συμμετέχει σε μια σειρά πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση της Διαφάνειας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως στο θέμα, όπως ονομάστηκε, των «Στρατηγικών Μηνύσεων Εναντίον της Δημόσιας Συμμετοχής». Όπως εξηγεί, πρόκειται για ενέργειες για την προστασία των δημοσιογράφων και των οργανώσεων που αγωνίζονται για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος μέσω αποκαλύψεων, «όμως είναι συχνό φαινόμενο αυτοί να δέχονται βροχή μηνύσεων από τα μεγάλα συμφέροντα για να τους φιμώσουν». Με τη δέσμη των μέτρων αυτών που ετοιμάζονται, θα υπάρξει ουσιαστική προστασία του καταγγέλλοντα που αποκαλύπτει το σκάνδαλο και αποθάρρυνση για τις διώξεις εναντίον του.

Σε σχέση με το θέμα των προσόντων των καλλιτεχνών, που έχει επιφέρει ρήξη μεταξύ του κλάδου και της κυβέρνησης λόγω του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε πρόσφατα, ο Αλέξης Γεωργούλης έχει σαφή θέση.

Ο ίδιος στο παρελθόν εκπόνησε έρευνα για το τι ισχύει για τα πτυχία και τα προσόντα των καλλιτεχνών στις ευρωπαϊκές χώρες και πώς αντιμετωπίζονται στις διάφορες περιπτώσεις.

«Από το 1981 τέθηκαν οι βάσεις για την κατοχύρωση αλλά και αναβάθμιση αυτών των προσόντων των καλλιτεχνών, όμως αυτή η προσπάθεια 42 χρόνια αργότερα φαίνεται ότι πάει στράφι στη χώρα μας. Από τότε μέχρι και τώρα θεωρούσαμε την προσφορά των καλλιτεχνών αποτέλεσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό προβλέπεται κι από το Σύνταγμα – αυτό που γίνεται όμως τώρα με το Προεδρικό Διάταγμα, όσον αφορά στο προσοντολόγιο, τους κατατάσσει στην δευτεροβάθμια βαθμίδα.

Οι καλλιτέχνες πολύ σωστά εισηγούνται τη διατήρηση της κατάστασης ως έχει και είμαι κι εγώ μαζί τους διότι αυτό που συμβαίνει συνιστά υποβάθμιση και ατίμωση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αυτό δεν συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», εξηγεί, για να συμπληρώσει: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνουν αυτό, δεν βγάζει νόημα αυτή ενέργεια της κυβέρνησης».

Κατά τον ευρωβουλευτή, θα πρέπει «η Κομισιόν να πειστεί ότι ο Πολιτισμός μπορεί να ενισχύσει την Ε.Ε. στις στρατηγικές που έχει χαράξει και ότι έχει ουσιαστικό ρόλο μέσα στην κοινωνία». «Η κατάσταση», θεωρεί, «βελτιώνεται συνέχεια σε αυτόν τον τομέα και πλέον ο Πολιτισμός γίνεται αντιληπτός όχι ως απλή ψυχαγωγία, αλλά ως Παιδεία».

Και τονίζει: «Ειδικά οι Έλληνες θα πρέπει να το υπερασπιζόμαστε συνέχεια αυτό – όχι μόνο για την πολιτιστική μας κληρονομιά όμως, αλλά και για τη σημερινή μας προσφορά. Θα πρέπει να αγαπάμε τους καλλιτέχνες που είναι φορέας όλου αυτού. Παρατηρώ ότι όλοι εδώ αντιλαμβάνονται και εκτιμούν την αξία του ελληνικού πολιτισμού – όλοι εκτός από την… Ελλάδα», συμπληρώνει με νόημα.

Ο Αλέξης Γεωργούλης αναφέρθηκε επίσης στη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr σχετικά με τις σημαντικές αλλαγές που επιφέρουν διάφορες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για το θέμα της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, και πόσο αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ερωτώμενος για τις επερχόμενες εκλογές, ο Αλέξης Γεωργούλης θεωρεί ότι είναι μεγάλο ατόπημα η μη προκήρυξη ακόμα των εκλογών, αφού «ο πρωθυπουργός κρατάει κρυμμένα τα χαρτιά του για ένα διαδικαστικό θέμα, και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό».

«Το σημαντικότερο από όλα κι αυτό που θέλω να πω στους πολίτες είναι να συμμετάσχουν. Δεν πρέπει να αφεθούν οι Έλληνες πολίτες να λυμαίνονται την απουσία της ψήφου τους αυτοί που θα τους κυβερνήσουν αύριο. Πρέπει όλοι να αντιλαμβανόμαστε ότι ανήκουμε σε ένα σύνολο και ενεργούμε μέσα από αυτό», καταλήγει.

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Γεωργούλη στο Newsbomb.gr: