εκδηλώσεις πολιτιστική ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική ατζέντα Newsbomb.gr: Έναρξη για το Release Athens 2023 και ταινίες δίπλα στο κύμα

Το Release Athens σηκώνει αυλαία για φέτος, το Θέατρο Βράχων ανοίγει τις πόρτες του, και τα θερινά σινεμά -παραλιακά και μη- περιμένουν τους σινεφίλ για κινηματογραφικά ταξίδια κάτω από τα αστέρια.

Το Release Athens ανοίγει και φέτος τις πόρτες του στην Πλατεία Νερού και υποδέχεται το κοινό με μια δυνατή συναυλία, την Τετάρτη 7 Ιουνίου. Οι μοναδικοί Nightwish ετοιμάζονται να μας παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη συναυλία που έχουν δώσει επί ελληνικού εδάφους.

Οι φίλοι του θεάτρου αξίζει να περάσουν μια βόλτα από την Πειραιώς 206, ενώ οι θαυμαστές του Μίλτου Πασχαλίδη θα ανηφορίσουν στο Θέατρο Βράχων. Τέλος, οι φαν της Ελένης Τσαλιγοπούλου, θα την απολαύσουν δωρεάν στα... βράχια της Πειραϊκής σε μια «Λαϊκή βραδινή».

Μουσική

Release Athens 2023 - Nightwish, Πλατεία Νερού

Το Release Athens υποδέχεται τους μοναδικούς Nightwish, την Τετάρτη 7 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού! Η μπάντα-ορόσημο του συμφωνικού metal θα παρουσιάσει ένα σετ με τραγούδια από ολόκληρη τη διαδρομή τους, στη μεγαλύτερη συναυλία που έχουν δώσει ποτέ στη χώρα μας. Special guests, οι μεγάλοι In Flames καθώς και οι βετεράνοι του μελωδικού death metal, Insomnium. Τη βραδιά ανοίγουν οι Elysion.

Μίλτος Πασχαλίδης, Θέατρο Βράχων

Μίλτος Πασχαλίδης
Μίλτος Πασχαλίδης

Tην ίδια ημέρα, Τετάρτη 7 Ιουνίου, ο Μίλτος Πασχαλίδης έρχεται στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη για μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία. Ευαίσθητος δημιουργός και χαρισματικός ερμηνευτής, δυναμικός και αυθόρμητος, κοινωνικά ευαίσθητος και ταυτόχρονα βαθιά ερωτικός, ο Μίλτος Πασχαλίδης ξεχωρίζει για τις ζωντανές εμφανίζεις του, που συνδυάζουν στοιχεία ετερόκλητα, έχουν καθορισμένη αρχή αλλά άγνωστο τέλος και μας παρασύρουν σε μια μουσική περιπέτεια που μένει αξέχαστη.

Ελένη Τσαλιγοπούλου, Όρμος Αφροδίτης - Πειραϊκή

Την Κυριακή 4 Ιουνίου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου θα παρουσιάσει τη «Λαϊκή βραδινή» σε ένα αγαπημένο της μέρος, στα χιλιοτραγουδισμένα βράχια της Πειραϊκής. Η δημοφιλής ερμηνεύτρια ετοιμάζει ένα πρόγραμμα με γνωστά λαϊκά τραγούδια και καλεί το κοινό να γίνει μια παρέα μαζί της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναυλία θα έχει δωρεάν είσοδο για το κοινό. Ώρα έναρξης στις 20.30.

Θέατρο

Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι του Μάριους φον Μάγενμπουργκ, Πειραιώς 260

Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι στην Πειραιώς 260
Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι στην Πειραιώς 260Christos Symeonidis

Από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος 2022, Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι, παρουσιάζεται ξανά στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ένας εφιάλτης με σπλάτερ και κωμικά στοιχεία, μια παρανοϊκή και ωμά διασκεδαστική παραβολή της παράλογης πραγματικότητάς μας. Ο Γιώργος Κουτλής, υπεύθυνος πλέον της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, επανέρχεται με το σύγχρονο έργο του ανατρεπτικού δραματουργού της Schaubühne Μάριους φον Μάγενμπουργκ. Ο «Μ» βρίσκεται στο αδιέξοδο ενός εγκαταλελειμμένου δρόμου. Δεν έχει ιδέα πώς βρέθηκε εδώ. Το μόνο πράγμα που θυμάται είναι ότι έφαγε μύδια. Η νύχτα πέφτει βαριά και ώσπου να ξημερώσει ο «Μ» θα έχει μαχαιρωθεί, θα έχει μαχαιρώσει, θα έχει γνωρίσει ανθρώπους που θέλουν να τον φάνε, θα έχει δει τον χρόνο να στέκει ακίνητος και μόνο στο τέλος, για πρώτη φορά, θα νιώσει πως δεν φοβάται.

Σινεμά

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν (Spider-Man: Across the Spider-Verse)

Μετά την επανένωσή του με την Gwen Stacy, ο full time πια Spider-Man της γειτονιάς, εκτοξεύεται στο Αραχνο- Σύμπαν όπου και συναντά μια ομάδα Αραχνανθρώπων που έχουν μια αποστολή: να το προστατεύσουν με κάθε τρόπο.

Όταν όμως οι ήρωες συγκρούονται για το πώς θα χειριστούν τη νέα απειλή, ο Miles βρίσκεται αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους Αραχνανθρώπους και καλείται να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει να είσαι ήρωας. Έτσι μόνο θα καταφέρει να σώσει αυτούς που αγαπά.

Ο Μπαμπούλας (The Boogeyman)

Βασισμένο σε μια ιστορία του μετρ του τρόμου, Στίβεν Κινγκ.

Η μαθήτρια γυμνασίου Sadie Harper και η μικρότερη αδερφή της Sawyer είναι συγκλονισμένες από τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας τους, χωρίς να έχουν σημαντική στήριξη από τον πατέρα τους, Will, έναν θεραπευτή που προσπαθεί να διαχειριστεί το δικό του πόνο. Όταν ένας απελπισμένος ασθενής εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι τους αναζητώντας βοήθεια, αφήνει πίσω του μια τρομακτική υπερφυσική οντότητα που κυνηγάει οικογένειες και τρέφεται από τον πόνο των θυμάτων του.

O Μεγαλόδοντας (The Black Demon)

Βασισμένη σε έναν μεξικάνικο θρύλο. Έρχεται να ταράξει τα νερά.

Ο Πολ παίρνει την οικογένειά του σε ένα ταξίδι στο Μεξικό για να επιθεωρήσει μια εξέδρα πετρελαίου που έχει η εταιρεία του. Μόλις βγουν εκεί, βρίσκει το μέρος σχεδόν εγκαταλελειμμένο με λίγους τρομαγμένους εργάτες που του λένε ότι η εξέδρα έχει δεχθεί επανειλημμένα επίθεση από έναν μεγαλόδοντα καρχαρία, ο οποίος είναι μέρος ενός μεξικανικού θρύλου. Με την εξέδρα να βυθίζεται σταδιακά στο νερό και τον καρχαρία να τους κυνηγά, πρέπει να βρει έναν τρόπο να κρατήσει την οικογένειά του ασφαλή, και να μείνει ζωντανός.

Προβολές ταινιών δίπλα στο κύμα

Το θερινό Cine Άλιμος άνοιξε και πάλι τις πόρτες του με την προβολή ελληνικών και ξενών ταινιών δίπλα στη θάλασσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε Δευτέρα, κατά την προβολή παιδικών ταινιών, η προβολή ελληνικών ταινιών γίνεται παρουσία ηθοποιών και συντελεστών. Το τριήμερο 2-4 Ιουνίου θα προβάλλεται το φιλμ «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», της Ολίβια Νιούμαν με τους: Ντέϊβιντ Στράδερν, Ντέϊζι Έντγκαρ Τζόουνς, Τέϊλορ Τζον Σμιθ.

Βιβλίο

Η δίκη Σουάρεφ, Χρήστος Χωμενίδης

Δηµοσθένης Καραµπαλίκης. Ο εµβληµατικότερος εν ζωή ποινικολόγος, πρωταγωνιστής στις πιο πολύκροτες δίκες του τελευταίου µισού αιώνα. Σεραφείµ-Μάκης Σακκάς. Ο διευθυντής του γραφείου «Καραµπαλίκης και Συνεργάτες». Ευφυής, εργατικός, λεβέντης. Με ένα, όµως, σωµατικό ελάττωµα που –κι ας το κρύβει όσο µπορεί– τον περιορίζει, του πικραίνει τη ζωή.

Ο κόσµος της µαχόµενης δικηγορίας. Ο κύριος Φωτιάδης, εκκεντρική διάνοια. Ο Χάρης Τσετίνης, λαγωνικό των δικαστηρίων. Η Κωνσταντία Γιάννου, πανέµορφη, κόρη χρεοκοπηµένου βιοµήχανου. Ο Σόλων Λούσκος, µε το απωθηµένο ακαδηµαϊκής καριέρας και τις ανοµολόγητες πολιτικές φιλοδοξίες. Ο Ευθύµης Βογιατζής, σκοτεινός τύπος, ύαινα σωστή. Η Παναγιώτα Αϊβάλη, «κυρία του κυρίου» και κληρονόµος του γραφείου. Ένα απόγευµα εµφανίζεται στο γραφείο ο µεγαλέµπορος µουσικών οργάνων Εδµόνδος Σουάρεφ. Ζητάει ακρόαση από τον Καραµπαλίκη. Μιλάει µε τον Μάκη Σακκά. Αποκαλύπτει ότι το 1983 δολοφόνησε έναν άνθρωπο. Ζητάει να παραδοθεί στη δικαιοσύνη. «Αδύνατον να δικασθείτε» απαντάει ο Μάκης. «Όλα τα εγκλήµατα στην Ελλάδα παραγράφονται µε την παρέλευση είκοσι ετών...»
«Θα δικαστώ. Θα µε δικάσετε εσείς!»

H δίκη Σουάρεφ, Χ.Α. Χωμενίδης - εκδόσεις Πατάκη
H δίκη Σουάρεφ, Χ.Α. Χωμενίδης - εκδόσεις Πατάκη


«Ίσως η δίκη να είναι για τον Σουάρεφ καθαρτήριο».
«Καθαρτήριο;»
«Πουργκατόριουµ στα λατινικά. Εκεί όπου οι ψυχές εξαγνίζονται. Ο προθάλαµος του Παράδεισου. Ή –εάν δεν αποδειχθείς άξιος– της Κόλασης…»

«... Η δίκη Σουάρεφ έχει µία καρναβαλική µεγαλοπρέπεια. Φωτίζει το καρναβαλικό και το µεγαλειώδες της ανθρώπινης κατάστασης...» Ίσως η δίκη Σουάρεφ να γίνει καθαρτήριο για όλους. Ένα μυθιστόρημα όπου ο Χ.Α. Χωμενίδης επιμένει να ανατέμνει τη σημερινή Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Νέες ταινίες σινεμά: Από τον Spider-Man και τον Στίβεν Κινγκ στα σαγόνια του καρχαρία

Park your Cinema στο ΚΠΙΣΝ: Tαινίες κάτω από τα αστέρια - Το πρόγραμμα των προβολών

Release Athens 2023: In Flames και Bleed From Within στην Πλατεία Νερού

Οι Nightwish έρχονται στην Ελλάδα για το Release Athens 2023

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ