Φίλιππος Κουτσαφτής: «Η Ελευσίνα είναι σαν να σε καλεί πάντα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φίλιππος Κουτσαφτής: «Η Ελευσίνα είναι σαν να σε καλεί πάντα»

Ο δημιουργός σπουδαίων ντοκιμαντέρ όπως η «Αγέλαστος Πέτρα», το «Αρκαδία χαίρε» και «Ζάκρος», Φίλιππος Κουτσαφτής μιλάει για τη νέα ταινία του που προβάλλεται στις αίθουσες, «Οι Ελευσίνιοι»

«Η ταινία έγινε για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνας, αυτό με έκανε να επιστρέψω πάλι παρόλο που δεν έφυγα ποτέ οριστικά από την Ελευσίνα. Έχει αυτό το στοιχείο, είναι σα να σε καλεί πάντα», λέει στο Νewsbomb.gr ο σκηνοθέτης σπουδαίων ντοκιμαντέρ όπως η «Αγέλαστος Πέτρα», το «Αρκαδία χαίρε» και «Ζάκρος», Φίλιππος Κουτσαφτής.

Αυτή τη φορά, στο ντοκιμαντέρ «Οι Ελευσίνιοι» που προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, ο γνωστός δημιουργός στρέφει το φακό του περισσότερο στους κατοίκους της πόλης, νέους και ηλικιωμένους, σκιαγραφώντας ένα τρυφερό προφίλ για την ιστορική Ελευσίνα, από το οποίο δεν λείπουν οι αναφορές στο παρελθόν, τόσο το συλλογικό όσο και το προσωπικό.

«Τα νέα παιδιά επαναφέρουν τις δικές τους αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια στην Ελευσίνα και μιλάνε για την πόλη που θέλουν να αλλάξουν στο μέλλον. «Οι άνθρωποι που ζουν στην Ελευσίνα, την αγαπάνε. Το βλέπει κανείς πόσο εξοικειωμένοι είναι με το χώρο. Τώρα την αγαπάνε και περισσότεροι άνθρωποι, πέρα από τους Ελευσίνιους, γιατί έγινε προορισμός για πολλούς από την Αθήνα. Τα νέα παιδιά θέλουν να κάνουν κάτι καλύτερο για την πόλη και κυρίως, θέλουν να επιστρέψουν. Όταν τελειώσουν τον κύκλο των σπουδών τους, θέλουν να επιστρέψουν. Δεν θέλουν να φύγουν για την Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα», λέει ο Φίλιππος Κουτσαφτής που διαπιστώνει ότι η οικονομική κρίση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την πόλη.

«Η ταινία “Αγέλαστος Πέτρα” τελείωσε το 2000, ήταν το πικ της αυταρέσκειας και το σκηνικό στη χώρα ήταν τελείως διαφορετικό, οικονομικά, πολιτιστικά. Στη συνέχεια μεσολάβησαν όλα τα γεγονότα της οικονομικής κρίσης, που μάλλον συνεχίζεται ακόμα και αυτό το γεγονός δεν μπορούσε να μην επηρεάσει την Ελευσίνα», τονίζει.

Μιλώντας γενικότερα για την άνθηση του ντοκιμαντέρ που παρατηρείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ο Φίλιππος Κουτσαφτής σημειώνει ότι «προφανώς έχει υπάρξει πρόοδος. Σήμερα έχουμε την ψηφιακή τεχνολογία και αυτό από μόνο του δίνει τεράστιες δυνατότητες. Γίνονται πάρα πολλές ταινίες και πιο εύκολα από ό,τι στο παρελθόν. Δεν ξέρω όμως τί γίνεται όλο αυτό το παραγόμενο προϊόν, πού διοχετεύεται εν τέλει».

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο που επιλέγει κάθε φορά το θέμα με το οποίο θα καταπιαστεί στην εκάστοτε ταινία του, ο Φίλιππος Κουτσάφτης λέει ότι «υπάρχει μια θεματική που με ενδιαφέρει και που η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε να μπορώ να βρω έναν τρόπο να κάνω τέτοιες ταινίες. Λίγο το διεκδικείς, λίγο σου έρχεται από μόνο του. Η θεματική μου είναι ο χώρος, η ιστορία, η μνήμη, ο χρόνος. Είναι στοιχεία που υπάρχουν κατεξοχήν στην Ελλάδα και σε όλους τους τόπους βέβαια. Δεν θέλω να κάνω κάτι άλλο».

Για την επόμενη ταινία του λέει ότι «έχω αρχίσει εδώ και χρόνια να μαζεύω υλικό για την Αίγινα, όπως επίσης και για τη Μεσσηνία. Κι εκεί έχει γίνει μια έρευνα και κάποια σημαντικά γυρίσματα. Είναι δυο τόποι που έχουν όλα αυτά τα στοιχεία που είπαμε προηγουμένως. Έχουν τεράστια ζωή που ξετυλίγεται σε ένα τεράστιο χρόνο, πάρα πολλή ιστορία, αλλά και σημερινή ζωή».

Η συζήτηση με τον Φίλιππο Κουτσαφτή έκλεισε με μια αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζαγορά Πηλίου. «Δεν έχω κάνει μια ταινία ακόμα για τη Ζαγορά, πιθανόν να είναι συμπτωματικοί οι λόγοι, ή πιθανόν να ισχύει αυτό που λέμε “ουδείς προφήτης στην εαυτού πατρίδα”. Έχω κάτι κατά νου», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Φωτεινή Μπαξεβάνη στο Newsbomb.gr: «Η Κυρά της Ρω είναι η απάντηση περί ελληνικής ταυτότητας»

H Σοφία Εξάρχου στο Newsbomb.gr: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό για το ελληνικό σινεμά»

Εμέ Μπεσόν: Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες της Φίνος Φιλμ

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ