Ο Εμέ Μπεσόν
Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, Εμέ Μπεσόν
Πηγή: Newsbomb.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εμέ Μπεσόν: Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες της Φίνος Φιλμ

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, Εμέ Μπεσόν μιλάει για τη φετινή διοργάνωση και τον ελληνικό κινηματογράφο

«Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες της Φίνος Φιλμ», λέει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, Εμέ Μπεσόν ο οποίος μίλησε στο Νewsbomb.gr με αφορμή την 24η διοργάνωση του φεστιβάλ που πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 10 Απριλίου.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει 46 μεγάλου μήκους και 11 μικρού μήκους ταινίες από τη Γαλλία και άλλες γαλλόφωνες χώρες και οι προβολές θα γίνουν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, στους κινηματογράφους Δαναός, Αστορ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Θεσσαλονίκη), στα Victoria Cinemas (Λάρισα), στο Πάνθεον (Πάτρα), στο Αττικόν (Χανιά), στο Apollon Cinema (Καβάλα) και στο Ολύμπιον (Καστοριά). Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα προβληθεί στις 2 Απριλίου η ταινία έναρξης «Το γύρισμα» του Σεντρίκ Καν, ενώ στις 10 Απριλίου η αυλαία πέφτει με την προβολή της ταινίας «Ντααααλί!» του Κεντέν Ντιπιέ στον κινηματογράφο «Δαναός».

«Φέτος έχουμε την τύχη να έχουμε κοντά μας τον σκηνοθέτη Σεντρίκ Καν ο οποίος θα παρουσιάσει την ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, το «Το γύρισμα» αλλά και την «Υπόθεση Γκόλντμαν». Επίσης, κοντά μας θα έχουμε δύο νέες γυναίκες κινηματογραφίστριες, την Ιρίς Καλτενμπάχ για τη ταινία «Η αρπαγή» και την Αναΐς Τελέν για την ταινία «Ο ονειροπόλος». Πρόκειται για δύο ταινίες που ξεχώρισαν στη Γαλλία και από τους κριτικούς και από το κοινό. Κοντά μας θα έχουμε φέτος επίσης τον Ελληνογάλλο Τάκη Κανδύλη που θα μας παρουσιάσει την ταινία «Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο». Πρόκειται για μια ελληνογαλλική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα», λέει ο Εμέ Μπεσόν στο Νewsbomb.gr και προσθέτει ότι παρών στην Αθήνα θα είναι και ο ηθοποιός Ραφαέλ Περσονάζ για να παρουσιάσει την τελευταία του ταινία με τίτλο «Μπολερό», μια βιογραφική ταινία για τον Ραβέλ.

Στο ερώτημα ποιο είναι το μυστικό που το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έφτασε αισίως στην 24η διοργάνωσή του, ο διευθυντής του τονίζει ότι «από τη μία οι δυνατές γαλλικές και γαλλόφωνες παραγωγές και από την άλλη το ελληνικό κοινό και η γαλλοφωνία του. Να προσθέσω επίσης ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα σινεφίλ κοινό που ενδιαφέρεται για τον κινηματογράφο, που έχει περιέργεια να ανακαλύψει γαλλικές παραγωγές».

Ρωτήσαμε τον κ. Μπεσόν για το αν έχει επιστρέψει το κοινό στις κινηματογραφικές αίθουσες στη Γαλλία κι εκείνος μας είπε ότι «εδώ και δύο χρόνια βλέπουμε μια σημαντική επιστροφή του κοινού στις αίθουσες και μάλιστα στο τέλος του 2023, η προσέλευση ήταν σχεδόν ίδια με πριν την πανδημία. Επιστρέψαμε στα ίδια νούμερα. Αυτό αποτελεί εξαίρεση στην Ευρώπη και η Γαλλία είναι μία από τις λίγες χώρες που κατάφερε να ανακτήσει το κοινό της στον κινηματογράφο. Ελπίζω αυτό να γίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», λέει και προσθέτει ότι μαθητές και φοιτητές στη Γαλλία βλέπουν πολύ κινηματογράφο. Οι αίθουσες είναι κοντά στον κόσμο στις γειτονιές, ενώ πάντα παίζει ρόλο και η δυνατή κινηματογραφική παραγωγή της χώρας.

Τέλος, όσον αφορά στη σχέση του με το ελληνικό σινεμά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου λέει ότι «έχω δει και μου αρέσουν πολύ οι κλασικές ταινίες, του Μιχάλη Κακογιάννη, της Φίνος Φιλμ, αλλά και πιο πρόσφατες ταινίες όπως αυτές του Πάνου Κούτρα. Επίσης να πω ότι μου αρέσει πολύ η δουλειά της σκηνοθέτριας ντοκιμαντέρ, Εύης Στεφανή. Παρακολουθώ ελληνικό κινηματογράφο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Διαβάστε επίσης

Φωτεινή Μπαξεβάνη στο Newsbomb.gr: «Η Κυρά της Ρω είναι η απάντηση περί ελληνικής ταυτότητας»

Νέες ταινίες στα σινεμά με επικές μάχες και μεταφυσικό τρόμο

Ελληνικό box οffice: Το Kung Fu Panda του Τζακ Μπλακ και το Χόμπιτ έφεραν πάλι κόσμο στα σινεμά

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ