ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σάντρα Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: Οι αλλαγές και οι παγίδες των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Σάντρα Γεράγγελου στο Newsbomb.gr: Οι αλλαγές και οι παγίδες των φετινών φορολογικών δηλώσεων

H ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων  άνοιξε φέτος πολύ νωρίτερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια δίνοντας έτσι επαρκή χρόνο στους φορολογούμενους και τους φοροτεχνικούς προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς.

Περισσότερες από 130.000 φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως σήμερα στο Taxisnet με την πλειοψηφία των εκκαθαριστικών να είναι έως τώρα μηδενικά.

Η φοροτεχικός Σάντρα Γεράγγελου μίλησε στο Newsbomb.gr και στην δημοσιογράφο Ευδοκία Μύτιλη

«Πολλές είναι οι φορολογικές παγίδες και φέτος γι ' αυτο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί» προειδοποιεί η κυρία Γεράγγελου.

Τα έντυπα Ε1 των φετινών δηλώσεων παρουσιάζουν ελάχιστες αλλαγές σε σχέση σύγκριση με τα περυσινά. Ωστόσο σύμφωνα με την κυρία Γεράγγελου σημαντικές αλλαγές επέρχονται κυρίως επί της διαδικασίας υποβολής και εκκαθάρισης των δηλώσεων, καθώς για πρώτη φορά φέτος παρέχεται η «δυνατότητα σε έγγαμους να υποβάλλουν σε περίπτωση που τιο επιθυμούν χωριστές δηλώσεις όπως επίσης όλοι ανεξαιρέτως οι έγγαμοι καθώς επίσης και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης θα λάβουν ξεχωριστά (ατομικά) εκκαθαριστικά, είτε έχουν επιλέξει να κάνουν τις δηλώσεις τους χωριστά, είτε τις υποβάλουν απο κοινού».

Την ευκαιρία για σημαντική μείωση φόρου κινδυνεύουν να χάσουν όσοι δεν φροντίσουν να «χτίσουν» το αφορολόγητο, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και με «πλαστικό» χρήμα.

«Πρόκειται για τον κωδικό 049-050 στον πίνακα 7 του εντύπου Ε1«Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών», όπου δηλώνονται όλες οι πληρωμές που έγιναν με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικές συναλλαγές» ανέφερε η κυρία Γεράγγελου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκπτωση φόρου που μπορεί να επιτευχθεί κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 8.636 έως 9.545.

Για να επιτευχθεί η έκπτωση φόρου οι φορολογούμενοι πρέπει να καταχωρίσουν τα εξής:

  • Tο 10% των δαπανών με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικές συναλλαγές, για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ
    Tο 15% των ως άνω δαπανών για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ
    Tο 20% των ίδιων δαπανών για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι σύμφωνα με την κυρία Γεράγγελου καθώς «όσοι φορολογούμενοι δεν καλύψουν το απαιτούμενο ποσό, τότε στον τελικό φόρο εισοδήματος θα προστεθεί το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά , με πολλαπλασιαστή 22%» τόνισε.

Από το χτίσιμο του αφορολόγητου εξαιρούνται οι εξής:

-Πολίτες των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι

-Υπήκοοι τρίτων χωρών που αιτούνται ή και λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

-Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών

- Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω

-Τα άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση

-Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία

-Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό

-Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων, όχι σε τουριστικές περιοχές

-Όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού

-Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων εξαιρούνται οι εξής:

-Οι στρατιωτικοί και οι υπάλληλοι του υπ. Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή

-Οι διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας

-Οι φυλακισμένοι

-Οι διαμένοντες σε ψυχιατρικό κατάστημα

-Οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν εισόδημα από σύνταξη ή μισθό στην Ελλάδα και βάσει Συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με το κράτος όπου είναι φορολογικοί κάτοικοι θα πρέπει να δηλώνουν το εισόδημα και στην Ελλάδα.

Όσοι φορολογούμενοι σπεύσουν πρώτοι να υποβάλουν δηλώσεις ξέροντας ότι δικαιούνται να τους επιστραφούν παραπανίσιοι φόροι που πλήρωσαν προκαταβολικά το 2017 και το 2018, θα λάβουν τις επιστροφές φόρου το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες από την ΑΑΔΕ.

Ακόμα όμως και όσοι έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά και δεν δικαιούνται επιστροφής φόρου, θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα να υποβάλουν δηλώσεις για να μη χάσουν αναδρομικά επιδόματα στέγασης (από Ιανουάριο έως Μάρτιο 2019) ή να ξεκινήσουν να λαμβάνουν το ΚΕΑ ή άλλα προνοιακά επιδόματα.

Ωστόσο από τον Ιούλιο ξεκινούν τα δύσκολα καθώς όσοι φορολογούμενοι θα δουν χρεωστικά σημειώματα θα πληρώσουν πιο «φουσκωμένα» από ποτέ τα εκκαθαριστικά φόρου και αυτό γιατί φέτος για πρώτη φορά γίνεται ξεχωριστά η εκκαθάριση των κοινών δηλώσεων που υποβάλλουν οι σύζυγοι.

«Οι πρόσθετοι φόροι θα βγαίνουν «φουσκωμένοι» γιατί δεν θα συμψηφίζονται με τις τυχόν επιστροφές του/της συζύγου τους. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια οι δικαιούχοι των επιστροφών πλήρωναν ή συμψήφιζαν τα ποσά που έπαιρναν με τον φόρο ΕΝΦΙΑ που πλήρωναν ως ιδιοκτήτες ακινήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεράγγελου.

Φέτος όμως επειδή θα εισπράξουν τις επιστροφές στο α΄εξάμηνο (πριν αρχίσουν να εκδίδονται τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ) τα νοικοκυριά θα πληρώσουν μαζεμένα στο β΄εξάμηνο φέτος τον ΕΝΦΙΑ χωρίς συμψηφισμούς αλλά και τα πιο «αλμυρά» χρεωστικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος χωρίς τις ελαφρύνσεις που έκρυβαν οι συμψηφισμοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έως χθές είχαν υπολάθει στο Taxisnet 130.000 δηλώσεις Ε1 περίπου και είχαν εκκαθαριστεί οι 122.210. Από τις 122.210 εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 82.776 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 67,73% του συνόλου), οι 25.111 είναι χρεωστικές (το 20,55% του συνόλου) και οι 14.323 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 11,72% του συνόλου).

Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 4,2 εκατ. ευρώ ή 298 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 11,1 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 443 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Σύμφωνα με την κυρία Γεράγγελου θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα

  • Αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου ή της ή του συντρόφου του. Ο ΑΜΚΑ δηλώνεται και για τα προστατευόμενα τέκνα. Εξαίρεση οι περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ. Επίσης εξαιρούνται από την αναγραφή του ΑΜΚΑ και οι φορολογούμενοι οι οποίοι για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων, δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου
  • Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2018).
  • Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2018 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Τα ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα τέκνα, είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα.
  • Τα ανήλικα ή ενήλικα παιδιά, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

Δείτε τη συνέντευξη της φοροτεχνικού Σάντρας Γεράγγελου στο στούντιο του Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης: Νέο μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ: Δείτε ΕΔΩ τα κριτήρια και τους δικαιούχους

120 δόσεις: Με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια οι ρυθμίσεις

Σχετικές ειδήσεις