Το Newsbomb.gr στην 84η ΔΕΘ

LIVE: Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 84η ΔΕΘ

LIVE: Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 84η ΔΕΘ

Απαντήσεις για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, για την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει, αλλά και για την περίοδο της διακυβέρνησής του αναμένεται να δώσεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Με τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνει την τριήμερη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη για την 84η ΔΕΘ.

To Newsbomb.gr και ο δημοσιογράφος Κώστας Τσιτούνας είναι στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" και σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό τα όσα λέει ο πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως στόχος του κόμματός του είναι να ασκήσει μια, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση.

«Έχουμε μια μακρά κυβερνητική εμπειρία. Αλλά δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία & ωρίμανση σημαίνει ότι δεν συμμεριζόμαστε τις δίκαιες κινητοποιήσεις της κοινωνίας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αιχμές για διαπλοκή και συναλλαγές στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και τις καθυστερήσεις και εμπλοκές που παρουσιάζονται κατά διαστήματα.

«Για πάρα πολλά χρόνια η ανάδοχος εταιρεία του έργου, με άλλη ιδιοκτησία τότε, είχε χαρακτηριστεί ως ο εθνικός εργολάβος και είχε εμπλοκή στα ΜΜΕ», είπε ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για διαπλοκή και «ύποπτες» τακτικές της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Η δική μας κυβέρνηση δεν θέλησε να μπει σε μια συναλλαγή, σε μια διαπλοκή. Η ανάδοχος αυτή εταιρεία και τότε και τώρα παραμένει μία από τις αρτιότερες στον κατασκευαστικό χώρο. Ο επιβλέπων το έργο καθ' όλη τη διάρκεια της κυβέρνησής μας, συνεργάστηκε άψογα και χάρη σε αυτό κατορθώσαμε μέσα σε τρία χρόνια να το ολοκληρώσουμε κατά 75%. Ο κ. Μητσοτάκης όμως, έδωσε πάτημα στον εργολάβo να αξιώσει αποζημιώσεις. Τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να αποκομίσει από την αύξηση τιμής των διοδίων που αποτρέψαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προεκλογικά, ίσως να το κάνει μέσω του μετρό», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Novartis: «Φωνάζει ο κλέφτης, αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για την υπόθεση Novartis, με τον ίδιο να επιμένει πως πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο και να καλεί τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή, προανακριτική, ακόμα και ειδικό δικαστήριο.

«Φωνάζει ο κλέφτης, αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης», είπε με νόημα, επαναλαμβάνοντας πως η υπόθεση Novartis είναι ένα διεθνές σκάνδαλο με ελληνικές προεκτάσεις.

«Υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα. Κανείς δεν μπορεί να μιλάει για σκευωρία. Πρόκειται για σκάνδαλο που αφορά στην ευνοϊκή τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis κατά την περίοδο της εποπτείας μας. Υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα και συγκεκριμένες αναφορές από το FBI με διασυνδέσεις της με κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ. Προκαλώ τον κ.Μητσοτάκη να κάνει ό,τι θέλει, εξεταστική, προανακριτική ακόμη και ειδικό δικαστήριο. Για να μάθει ο κόσμος ποια είναι η αλήθεια και ποια η σκευωρία», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

«Εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη»

«Εμένα με λένε Τσίπρα, δεν με λένε Μητσοτάκη», απάντησε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας, στο ερώτημα εάν σκοπέυει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν προχωρά σε εκλογές επειδή το ζητά η αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές, γιατί ήθελε να δημιουργήσει τοξικό πολιτικό κλίμα με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, αλλά κυρίως για «να συσπειρώσει το κόμμα του».

Ο ίδιος δεν έχει τέτοια προβλήματα, υπογράμμισε. «Θέλουμε να είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε το ξήλωμα των κατακτήσεων που με πολύ κόπο και θυσίες καταφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα», πρόσθεσε.

«Διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ»

Όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφή τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ.

«Διαφωνούμε κάθετα με το μοντέλο ανάπτυξης της ΝΔ, καθώς θεωρούμε ότι αυτό ακριβώς μας οδήγησε στην κρίση. Ο λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος της ΝΔ περνά μέσα από ένα αντι εργατικό νόμο. Βάση αυτού, αντί να χρηματοδοτούμε αναπτυξιακά σχήματα θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και γνωστούς όπως το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου», σημείωσε, πρόσθέτοντας πως «όλοι καταλαβαίνουμε γιατί γίνονται αυτές οι επιδοτήσεις. Τα ζήσαμε αυτά την εποχή των κουμπάρων και των κολλητών».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως υπάρχει μια έντονη απαξίωση σε ότι αφορά τους νόμους για το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

«Εμείς λέμε "ναι" στην ανάπτυξη αλλά με δικαιοσύνη και διαφάνεια και σεβασμό στους θεσμούς που προστατεύουν το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά. Ο αρμόδιος υπουργός δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν πιστεύουμε οτι η ασυδοσία που παρατηρείται σήμερα δεν θα οδηγήσει σε πραγματική ανάπτυξη για όλους», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «πράσινη» πολιτική

«Ο καθένας μπορεί να λέει ότι είναι "οικολόγος και "πράσινος"», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει ιστορία σε αυτόν το τόπο. Η ΔΕΗ έπρεπε να είχε προσανατολιστεί εδώ και πολλά χρόνια στις ΑΠΕ, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν. Εχουμε κάνει αυτοκριτική για το θέμα του περιβάλλον. Θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα πιο "πράσινο προσανατολισμό". Πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ανασχηματισμού του για το τι σημαίνει "πράσινη" πολιτική», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξορύξεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι είναι ένα θέμα η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, άρα έπρεπε να γίνουν έρευνες για να δούμε ποια είναι τα κοιτάσματα, ποιος είναι ο φυσικός μας πλούτος, και είναι άλλο θέμα αν θα στραφούμε στην αξιοποίηση του.

Το έργο στο Ελληνικό

Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησής του για την αξιοποίηση του πρώην αεροδομίου στο Ελληνικό.

«Εμείς καταφέραμε να βάλουμε τέλος στη μακρά περίοδο αποεπένδυσης που ζούσε η οικονομία», σημείωσε. «Στο Ελληνικό που άδειασε από το αεροδρόμιο το 2001 παραλάβαμε το 2015 απλά μια σύμβαση. Της κάναμε κριτική, αλλά είπαμε ότι είναι μια σημαντική επένδυση και διαπραγματευτήκαμε τη σύμβαση, τη φέραμε για κύρωση στη Βουλή. Φέραμε μια υπόθεση που ήταν στο μηδέν, στο 90% της ολοκλήρωσης».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δουλέψαμε στενά με τον επενδυτή αλλά υπερασπιζόμασταν το δημόσιο συμφέρον. «Δεν βάλαμε αρμόδιο υφυπουργό στέλεχος του επενδυτή», είπε με νόημα. «Θέλουμε επενδύσεις αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι δεν έχουμε κανόνες. Με αυτή την εικόνα δεν θα έχουμε μακροχρόνιες επενδύσεις, θα φέρουμε αετονύχηδες και hedge funds που θα κάνουν αρπαχτή».

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

‏Απαντώντας σε ερώτηση για τον ειδικό λογαριασμό που θα μείωνε τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% από το 2020 ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι θα προσέφερε σχεδόν 2 δισ. επιπλέον το χρόνο για ελαφρύνσεις.

Θύμισε ότι τα πλεονάσματα είναι η συνεισφορά της χώρας για τη μείωση του δημόσιου χρέους που έγινε υψηλό με τα πρώτα αποτυχημένα προγράμματα διάσωσης. Αν ζητούσαμε μείωση των πλεονασμάτων λόγω των βορειοευρωπαϊων δεν θα ήταν εύκολο να εγκριθεί. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι έχοντας 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, που όταν τα παραλάβαμε ήταν άδεια, να βάλουμε τα 5 δισ. ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι δανειστές θα παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στο πλεόνασμα.

«Προσφέραμε λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Εμείς ενημερώσαμε διεξοδικά τόσο την Κομισιόν, όσο και κράτη με ειδικό βάρος. Αν είχαν σφοδρή αντίρρηση θα το μαθαίνατε, θα έβγαιναν με δηλώσεις. Αυτή η λύση ήταν η ενδεδειγμένη για να έχουμε περαιτέρω σε ελαφρύνσεις από το 2020. Όταν ανέλαβε ο κος Μητσοτάκης αποφάσισε να απορρίψει το σχέδιο και να παραπέμψει σε μελλοντικές καλένδες. Ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να δούμε αν θα υπάρξει ποτέ αυτή η διαπραγμάτευση. Το βέβαιο είναι ότι να πάμε σε προϋπολογισμό με δυο δισ. ευρώ παροχές πάμε πάλι σε πλεόνασμα 3,5%. Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το Μεσοπρόθεσμο. Θέλουμε να δούμε τι θα περιλαμβάνει για τα πλεονάσματα το 2021 και το 2022», είπε ο κ. Τσίπρας.