ΦΑΡΜΑΚΟ

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού: Ενημερωτική εκστρατεία του ΠΦΣ για εμβόλια και αντιβιοτικά

Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού: Ενημερωτική εκστρατεία του ΠΦΣ για εμβόλια και αντιβιοτικά
INTIME NEWS

Μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού και της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών σκευασμάτων θα πραγματοποιήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού.

Στα σύγχρονα συστήματα υγείας που αποκτούν πλέον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα, ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι σημαντικός και απαραίτητος, επισημαίνει ο ΠΦΣ, με την πρόληψη και την ενημέρωση να είναι δυο καθοριστικά στοιχεία. Το φαρμακείο λόγω της θέσης του και της άμεσης προσβασιμότητας, καθώς και ο επιστήμονας φαρμακοποιός λόγω των γνώσεών του μπορούν να συνδράμουν και στους δυο τομείς προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα έχει θέμα «Ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για όλους». Οι Έλληνες φαρμακοποιοί μετέχουν σε δράσεις για την προστασία της ασφάλειας των ασθενών μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας στη χρήση φαρμάκων και της μείωσης των φαρμακευτικών παρενεργειών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, τονίζει: «Για εμάς τους φαρμακοποιούς η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού γιορτάζεται κάθε μέρα. Ο κοινωνικός μας ρόλος είναι σημαντικός και συνεχώς διευρύνεται. Για φέτος ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προγραμματίζει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού καθώς και της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών σκευασμάτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού αναδεικνύει την ουσιαστική και αδιαμφισβήτητη προσφορά του φαρμακοποιού στην κοινωνία».

«Εικονικό φαρμακείο» στο Λευκό Πύργο

Ένα εικονικό φαρμακείο θα λειτουργήσει την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, στο χώρο του Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη. Στο εσωτερικό του θα υπάρχουν τέσσερις θεματικές γωνιές παροχής εξειδικευμένων συμβουλών ("advisory corners"), ενώ εθελοντές φαρμακοποιοί, φορώντας τις άσπρες ποδιές τους, θα δίνουν χρήσιμες οδηγίες στους πολίτες για θέματα όπως Φαρμακευτική Φροντίδα – Συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή, Χρόνια Φλεβική Νόσος, Στοματική Υγιεινή, συμβουλές για εμβόλια και χρόνια νοσήματα, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χοληστερίνη κ.α.

Όλα τα παραπάνω θα συμβούν στο πλαίσιο της εκδήλωσης με σύνθημα «Έλα στο φαρμακείο - Ρώτα το φαρμακοποιό σου» που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με αφορμή τον σημερινό (25/09/2019) εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού. Το κεντρικό μήνυμα είναι «Ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα για όλους», καθιστώντας σαφές ότι οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών μέσω της βελτίωσης της χρήσης των φαρμάκων και της μείωσης των λαθών στη λήψη τους.

Στόχος του ΦΣΘ είναι η ενημέρωση των πολιτών για τον ουσιαστικό ρόλο του φαρμακοποιού, μέσω προβολής των υπηρεσιών συμβουλής, συμμόρφωσης και φροντίδας που μπορεί να προσφέρει το φαρμακείο. Θα υπάρχουν, επίσης, ενημερωτικά σταντ (info desks) εταιρειών των οποίων τα προϊόντα διανέμονται από τα φαρμακεία, ενώ θα δίνεται και ειδικό έντυπο υλικό του ΦΣΘ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις