ΦΑΡΜΑΚΟ

Θεσμοθετείται η αμοιβή των φαρμακοποιών για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

Θεσμοθετείται η αμοιβή των φαρμακοποιών για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς

Μνημόνιο συνεργασίας για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία της γειτονιάς υπέγραψαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς.

Το μνημόνιο ακολουθεί την τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής από τους ασθενείς ιδιωτικού φαρμακείου ως σημείου παράδοσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης για τη διευκόλυνση των δικαιούχων, η οποία ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα φάρμακα τα οποία θα διατίθενται από τα φαρμακεία είναι 39, ογκολογικά και σκευάσματα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Το μνημόνιο προβλέπει και τη θεσμοθέτηση επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών για το έργο της διάθεσης των συγκεκριμένων ΦΥΚ, μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου. Αυτό είχε συμφωνηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και είχε εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του κλάδου, στις 22/09/2019, μαζί με τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι φαρμακοποιοί. Η αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση θα υπογραφεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Η διάρκεια της σύμβασης είναι ένα έτος και πριν λήξει, θα οριστεί από τον υπουργό Υγείας η αμοιβή που θα λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί στο εξής.

Με τη ρύθμιση αυτή αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται για πρώτη φορά επιστημονική αμοιβή για τους φαρμακοποιούς. Ο ΠΦΣ τονίζει ότι πρόκειται για μια θεσμική κατάκτηση, η οποία είναι θεσμοθετημένη για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι Έλληνες φαρμακοποιοί με τη συνεργασία αυτή συμμετέχουν αποφασιστικά στην εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών με βαριές παθήσεις, επιπλέον δε εξασφαλίζουν την αναγκαία στήριξη και ενημέρωση για την ορθή λήψη των φαρμάκων και την αποφυγή συμβάντων που εγκυμονεί η απουσία φαρμακοποιού από την αλυσίδα διάθεσης των φαρμάκων» αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και προσθέτει:

«Η απόφαση για την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία μας, συμβάλλει στη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ασθενών στο φάρμακό τους με την ασφάλεια που παρέχει το φαρμακείο και η επιστημονική επάρκεια του φαρμακοποιού. Η συμφωνία αποδεικνύει την αναγκαιότητα της συνεργασίας των επιστημονικών φορέων με την Πολιτεία προς όφελος της Δημόσιας Υγείας, του ασθενούς και των επιστημόνων Υγείας».

Διαβάστε επίσης:

Σύγχυση με τη μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις