ΦΑΡΜΑΚΟ

Παραγωγή δραστικών ουσιών στην Ευρώπη σχεδιάζει η Sanofi - Αύξηση κερδών το 1ο τρίμηνο του 2020

Παραγωγή δραστικών ουσιών στην Ευρώπη σχεδιάζει η Sanofi - Αύξηση κερδών το 1ο τρίμηνο του 2020
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA

Συμμετέχοντας στις παγκόσμιες ερευνητικές προσπάθειες, τόσο για θεραπεία όσο και για εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κατά της νόσου COVID-19.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι πωλήσεις της φαρμακοβιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 6,9% σε στοιχεία αναφοράς και 6,6% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER). Επιπλέον, τα καθαρά κέρδη δραστηριοτήτων αυξήθηκαν κατά 15,9%, και 16,1% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER).

Ειδικότερα, η Sanofi επέδειξε προσαρμοστικότητα και διατήρησε πλήρως τις επιχειρησιακές της δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου βιομηχανικού δικτύου της.

Ως προς το νέο κορονοϊό, ανακοινώθηκαν συνεργασίες με την αμερικανική Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA), την Translate Bio και την GSK για την ανάπτυξη νέων εμβολίων για τον COVID-19. Παράλληλα, διενεργείται παγκόσμιο κλινικό πρόγραμμα για την αξιολόγηση του sarilumab σε ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή νόσο COVID-19.

Ξεκίνησαν δύο μελέτες που αξιολογούν την υδροξυχλωροκίνη ως θεραπεία για τη νόσο COVID-19, ενώ η εταιρεία δεσμεύθηκε για τη δωρεά 100 εκατομμυρίων δόσεων.

Επιπλέον, πρόκειται να δημιουργηθεί μια κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (API), η οποία θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της εξάρτησης που έχει η φαρμακευτική βιομηχανία από τα δραστικά φαρμακευτικά συστατικά (API) ασιατικής προέλευσης.

Αύξηση πωλήσεων από το dupilumab

Η αύξηση των αποθεμάτων σε διαφορετικά κανάλια λόγω της νόσου COVID-19 εξηγεί περίπου το ήμισυ της αύξησης πωλήσεων της εταιρείας το 1ο τρίμηνο του 2020. Η ανάπτυξη του dupilumab δεν επηρεάστηκε από τη νόσο COVID-19.

Οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 8.973 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,9% σε στοιχεία αναφοράς και 6,6% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER), με τις πωλήσεις του dupilumab να αυξάνονται κατά 129,8% αγγίζοντας τα 776 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πωλήσεις της μονάδας Ειδικής Φροντίδας (Specialty Care) αυξήθηκαν κατά 31,3% χάρη στις επιδόσεις του dupilumab και τη διψήφια ανάπτυξη του teriflunomide και του τομέα Σπάνιων Παθήσεων.

Οι πωλήσεις της μονάδας Εμβολίων αυξήθηκαν κατά 3,7%, αντικατοπτρίζοντας την υψηλή βάση σύγκρισης και τη μείωση στην κατηγορία ταξιδιών.

Η μείωση των πωλήσεων της μονάδας Γενικών Φαρμάκων (General Medicines) περιορίστηκε (-3,8%) λόγω της ζήτησης για χρόνιες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του Διαβήτη (-1,2%).

Οι πωλήσεις του τομέα Καταναλωτικών Προϊόντων Υγείας (CHC) αυξήθηκαν κατά 4,2% χάρη στις επιδόσεις στον «Υπόλοιπο Κόσμο» και την πρόσθετη ζήτηση που συνδέεται με τη νόσο COVID-19.

Οι πωλήσεις της Κίνας (-14,4%) επηρεάστηκαν κυρίως από το πρόγραμμα προμήθειας βάσει όγκου (VBP), αλλά εν μέρει αντισταθμίστηκαν από σημαντική αύξηση του όγκου για το clopidogrel και τον συνδυασμό irbesartan/ hydrochlorothiazide.

Αύξηση κερδών

Τα καθαρά κέρδη δραστηριοτήτων το 1ο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 15,9%, αγγίζοντας τα 2.042 εκατομμύρια ευρώ και 16,1% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER).

Τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή το 1ο τρίμηνο του 2020 ήταν 1,63 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,6% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER), με περίπου το ήμισυ της εν λόγω αύξησης να καταγράφεται λόγω της νόσου COVID-19.

Τα κέρδη ανά μετοχή βάσει IFRS ήταν 1,35 ευρώ (αύξηση κατά 48,4%).

Έρευνα & Ανάπτυξη και εγκρίσεις προϊόντων

Λεπτομερή αποτελέσματα Φάσης 2 για τον αναστολέα της τυροσινικής κινάσης του Bruton (BTK) (‘168) στην πολλαπλή σκλήρυνση παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή επιστημονική συνάντηση.

Θετικά αποτελέσματα από μελέτη Φάσης 3 που αξιολόγησε το dupilumab σε παιδιά (6-11 ετών) με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα παρουσιάστηκαν στο Διαδικτυακό Συνέδριο RAD.

Το isatuximab-irfc εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για το υποτροπιάζον ανθεκτικό πολλαπλό μυέλωμα και έλαβε θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP).

Οικονομική πρόβλεψη για το 2020

Η Sanofi συνεχίζει να αναμένει ότι τα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή (EPS) για το 2020 θα σημειώσουν αύξηση κατά περίπου 5% σε σταθερές τιμές συναλλάγματος (CER), εξαιρουμένων απρόβλεπτων δυσμενών εξελίξεων. Η Sanofi αναμένει ότι η θετική επίπτωση στις πωλήσεις και στα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή που σημειώθηκε το 1ο τρίμηνο λόγω της νόσου COVID-19, θα αντισταθμιστεί στη διάρκεια του 2ου τριμήνου του έτους. Εφαρμόζοντας τον μέσο όρο των συναλλαγματικών ισοτιμιών του Απριλίου 2020, η επίπτωση του συναλλάγματος στα κέρδη δραστηριοτήτων ανά μετοχή για το 2020 υπολογίζεται ότι θα είναι μεταξύ -1% έως -2%.

Ο Paul Hudson, Chief Executive Officer της Sanofi, σχολίασε: «Είμαι περήφανος για τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι της Sanofi ανταποκρίθηκαν στις έντονες προκλήσεις της πανδημίας της νόσου COVID-19. Συνεχίζουν να θέτουν σε προτεραιότητα τους ασθενείς, ενώ υιοθετούν και υλοποιούν τη νέα εταιρική στρατηγική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πολύπλευρη προσέγγιση για την καταπολέμηση της πανδημίας της νόσου COVID-19 με την επιταχυνόμενη ανάπτυξη υποψήφιων εμβολίων και θεραπειών, ενώ ταυτόχρονα διατηρήθηκε η εντυπωσιακή ανάπτυξη του dupilumab, η δυναμική της μονάδας Εμβολίων, καθώς και ενισχύθηκε η αποτελεσματικότητα και οι ταμειακές ροές. Στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, λάβαμε μέτρα προκειμένου να συνεχίσουμε τη διεξαγωγή των κλινικών προγραμμάτων και να ενδυναμώσουμε το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας με πιθανά επαναστατικά φάρμακα. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε προς το παρόν ποια θα είναι η διάρκεια της πανδημίας, είμαι πεπεισμένος ότι η Sanofi είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και να εκπληρώσει τη δέσμευσή της απέναντι στους ασθενείς».

Διαβάστε επίσης:

Από τις πλατείες στις πλαζ – Πώς η κυβέρνηση άνοιξε τις παραλίες και τι θα γίνει με τον τουρισμό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις