ΦΑΡΜΑΚΟ

Συμμετοχή των ασθενών στην αξιολόγηση νέων θεραπειών ζητούν PIF και Ένωση Ασθενών Ελλάδος

Συμμετοχή των ασθενών στην αξιολόγηση νέων θεραπειών ζητούν PIF και Ένωση Ασθενών Ελλάδος
PIXABAY

Την ανάγκη για παροχή ισότιμης φαρμακευτικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας σε όλους τους πολίτες, αναγνώρισαν από κοινού η Ένωση Ασθενών Ελλάδος και το Phrma Innovation Forum, σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη (03/02/2021).

Εκ μέρους της Ένωσης παρόντες ήταν η Πρόεδρος Κατερίνα Κουτσογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Δέδες, ο Α' Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κοντοπίδης και ο Διευθυντής Γιώργος Τσιακαλάκης, ενώ την πλευρά της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ Σάββας Χαραλαμπίδης μαζί με την Αθηνά Παπαπαύλου και τον Ηλία Κοντούδη, μέλη της ομάδας εργασίας Πολιτικής Υγείας.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στο κοινό όραμα για ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο περιβάλλον φαρμακευτικής πολιτικής που στο επίκεντρό του τοποθετεί τις ανάγκες των ασθενών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συμμετοχή των ασθενών στις διαδικασίες αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας. Αναδείχθηκε η ανάγκη για την κατάθεση μαρτυρίας ασθενών σχετικά με τα σχετιζόμενα νοσήματα που αφορούν τις θεραπείες υπό αξιολόγηση. Στόχος είναι η λήψη αποφάσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών. Επίσης, η Ένωση Ασθενών αναγνώρισε την αξία προσέλκυσης περισσότερων κλινικών μελετών αλλά και την ανάγκη βιώσιμης χρηματοδότησης της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε: «Με βασική Αρχή μας τη διασφάλιση των καινοτόμων φαρμακευτικών θεραπειών προς το σύνολο των ασθενών, ο διάλογος και η από κοινού πρωτοβουλίες με την Ένωση είναι προτεραιότητά μας. Η κοινή στόχευση μας επιτρέπει να αναλάβουμε και να υλοποιήσουμε μαζί πρωτοβουλίες που θα θέτουν ως ύψιστη προτεραιότητα την σταθερή πρόσβαση των ασθενών στις βέλτιστες θεραπείες και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

Από την πλευρά της, η κυρία Κουτσογιάννη τόνισε την ανάγκη διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων καθώς και τη θέσπιση ενός κοινού πλάνου για την εξασφάλιση της σταθερής πρόσβασης των ασθενών στις βέλτιστες θεραπείες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Συναγερμός! Πάνω από 1.200 κρούσματα