ΦΑΡΜΑΚΟ

Εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η προληπτική αγωγή της AstraZeneca έναντι της covid-19

COVID-19
Ο συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων χορηγείται σε άτομα που δεν προστατεύονται επαρκώς από ένα εμβόλιο κατά της COVID-19
AP

Έγκριση στον συνδυασμό αντισωμάτων μακράς δράσης Evusheld έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προφύλαξη πριν από την έκθεση στην COVID-19, ανακοίνωσε η AstraZeneca

Το Evusheld της AstraZeneca (tixagevimab συσκευασμένο με cilgavimab), ένας συνδυασμός αντισωμάτων μακράς δράσης, έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την προφύλαξη πριν από την έκθεση (πρόληψη) της COVID-19 σε ευρύ πληθυσμό ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω, με βάρος τουλάχιστον 40 kg.

Τα άτομα που δεν προστατεύονται επαρκώς από ένα εμβόλιο κατά της COVID-19 μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από την προφύλαξη πριν από την έκθεση με το Evusheld, επισημαίνει η εταιρεία. Αυτός ο πληθυσμός περιλαμβάνει περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή λαμβάνουν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασίστηκε σε αποτελέσματα από την ανάπτυξη του κλινικού προγράμματος του Evusheld, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από τη μελέτη προφύλαξης πριν από την έκθεση PROVENT Φάσης III, τα οποία έδειξαν μείωση κατά 77% στον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωματικής COVID-19 σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στην αρχική ανάλυση και μείωση κατά 83% σε μια διάμεση ανάλυση έξι μηνών, με την προστασία από τον ιό να διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες. Το Evusheld ήταν γενικά καλά ανεκτό στη μελέτη.

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος AstraZeneca Ελλάδας & Κύπρου, Έλενα Χουλιάρα δήλωσε: «Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Evusheld αποτελεί μια επιβράβευση της προσπάθειας που καταβάλλουμε στην AstraZeneca, όλο αυτό το διάστημα. Το Evusheld μπορεί να αποτελέσει μία ουσιαστική λύση για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως ανοσοκατεσταλμένα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και που δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς σε ένα εμβόλιο για την COVID-19».

Διαβάστε επίσης:

Οι προϋποθέσεις χορήγησης των αντιικών φαρμάκων για την Covid-19 - Ενημερωτική εκδήλωση του ΙΣΑ