ΦΑΡΜΑΚΟ

Επέκταση του ελέγχου για τα αποθέματα φαρμάκων ζητούν οι φαρμακοποιοί

φαρμακείο
Ο ΕΟΦ δημοσίευσε τη νέα λίστα φαρμάκων, για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θετική ήταν η αντίδραση των φαρμακοποιών στην ανακοίνωση των μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και τον έλεγχο στην τροφοδοσία της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τήρηση των αποθεμάτων. 

«Ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΦ ανακοίνωσαν την απαγόρευση των εξαγωγών σε ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει ο ΠΦΣ στον Οργανισμό που περιλάμβανε ένα κατάλογο 200 περίπου ελλειπτικών φαρμάκων, τα οποία σταθερά απουσιάζουν από το φαρμακείο μας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του Έλληνα ασθενούς» τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί ανέδειξαν το θέμα των ελλείψεων ως ένα εξέχον ζήτημα δημόσιας υγείας και ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας του φαρμακείου. «Η απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας κατά αρχάς μας ικανοποιεί, αφού πέραν της διευρυμένης λίστας απαγόρευσης φαρμάκων, ξεκινάει ο έλεγχος της τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας ως προς την τήρηση των αποθεμάτων, ζήτημα το οποίο είχαμε επισημάνει εγκαίρως και το οποίο πρέπει να επεκταθεί με αυστηροποίηση των ελέγχων σε όλους όσους μετέχουν στη διακίνηση του φαρμάκου. Επίσης η απόφαση αυτή μας ικανοποιεί και ως προς τα χρονικά πλαίσια της απαγόρευσης των εξαγωγών, αφού δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκειά της, γεγονός που σημαίνει ότι εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων, τότε θα συνεχίσει να ισχύει. Τότε μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η αποτροπή αποθεματοποίησης των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων με σκοπό την εξαγωγή τους. Εμείς οι φαρμακοποιοί αγωνιούμε και επαγρυπνούμε, για τη διασφάλιση της εφαρμογής των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας και θα βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και επιτήρηση ως προς την επικαιροποίηση των στοιχείων των ελλείψεων σε φάρμακα, προκείμενου να προστατευθεί το αγαθό της Υγείας και η ποιότητα της ζωής των πολιτών» καταλήγει ο ΠΦΣ.

Χθες ο ΕΟΦ δημοσίευσε τη νέα λίστα φαρμάκων, για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή (25/11/2022) και διαρκεί μέχρι να τροποποιηθεί ή να ανακληθεί με νεότερη απόφαση του ΕΟΦ. Στην απόφαση τονίζεται ότι «η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη», καθώς και ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της, απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων».

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης περιλαμβάνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ελλειπτικων φαρμάκων, η αύξηση των εισαγωγών, καθώς και ο έλεγχος 5 πολυεθνικών εταιρειών που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης:

Eλλείψεις φαρμάκων: Νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών

Η πρόσβαση σε νέες θεραπείες και οι ελλείψεις απασχολούν τους ασθενείς

Πλεύρης: Παρεμβάσεις στα φθηνά φάρμακα για να παραμείνουν στην αγορά