ΦΑΡΜΑΚΟ

Πλεύρης: Παρεμβάσεις στα φθηνά φάρμακα για να παραμείνουν στην αγορά

Θάνος Πλεύρης
Νέα σύσκεψη ΕΟΦ - φαρμακευτικών συλλόγων για τις ελλείψεις φαρμάκων
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, απάντησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τη Δευτέρα (14/11/2022), στη Βουλή. 

Ο κ. Κουρουμπλής, στην ερώτησή του, ζητούσε απο τον υπουργό Υγείας να ενημερώσει για τα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει, ώστε να αποκατασταθεί η επάρκεια σε φάρμακα, η απουσία των οποίων οφείλεται σε τεχνητή έλλειψη, λόγω παράλληλων εξαγωγών. «Το τελευταίο τρίμηνο όλο και περισσότερο εντείνεται το φαινόμενο της απουσίας εκατοντάδων φαρμάκων από τα φαρμακεία, πολλά εκ των οποίων είναι άμεσης ανάγκης και χρήσης για τους ασφαλισμένους. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητά στους ασθενείς, η απουσία δε αυτών των φαρμάκων οδηγεί σε αγορά πιο ακριβών σκευασμάτων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος περίπου 400-500 περίπου φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη στην χώρα μας. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τωρινό, γεννιέται λόγω της λειτουργίας της περίφημης παράλληλης αγοράς» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής και εξηγώντας ότι «οι φαρμακαποθήκες, μέσα από την διαδικασία της παράλληλης αγοράς, εξάγουν πάρα πολλά φάρμακα που θεωρούνται φτηνά στην Ελλάδα, σε χώρες του εξωτερικού που έχουν μεγαλύτερη τιμή».

«Το σκέλος των παράλληλων εξαγωγών το αντιμετωπίζουμε με συνεχείς απαγορεύσεις» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, στην απάντησή του. Σύμφωνα με τον Υπουργό, όμως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι στους οποίους οφείλονται οι ελλείψεις φαρμάκων: «Το πρόβλημα της επάρκειας φαρμάκων εντοπίζεται αφενός και στο σκέλος το οποίο αναφέρατε, τυχόν παράλληλων εξαγωγών, οι οποίες γίνονται και αυτή τη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, έχουμε επίταση με τους εξής παράγοντες. Είναι η απουσία πρώτων υλών σε μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης και η απροθυμία παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά σε φάρμακα που είναι χαμηλού κόστους και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα. Αναφέρομαι σε παγκόσμια επίπεδα και για αυτό η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτή τη φορά το πρόβλημα επάρκειας εντοπίζεται πρωτίστως σε φάρμακα χαμηλής αξίας και δεν εντοπίζεται πρωτίστως στα φάρμακα υψηλού κόστους που άλλες φορές συνέβαινε και αφορούσε κυρίως τις παράλληλες εξαγωγές όπως τις περιγράψατε».

Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί μέσω ΙΦΕΤ να κάνει τις απαραίτητες εισαγωγές, όπου είναι δυνατόν, γιατί υπάρχει αντίστοιχα απαγόρευση εξαγωγών και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Όλο τον τελευταίο χρόνο με βάση την επάρκεια η οποία υπάρχει στα φαρμακεία και με ενημερώσεις τις οποίες λαμβάνουμε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο ΕΟΦ προβαίνει σε απαγορεύσεις εξαγωγής των προϊόντων, τα οποία αναφέρονται στη λίστα. Η τελευταία αναφέρεται σε 79 προϊόντα και μάλιστα όσο ισχύει η απαγόρευση δεν επιτρέπεται στις φαρμακαποθήκες ούτε να δημιουργήσουν απόθεμα».

Παρέμβαση στην τιμή των φθηνών φαρμάκων

Μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου θα έχει νέα σύσκεψη με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ώστε να δώσουν νέα σειρά από φάρμακα στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη και να επικαιροποιηθεί η πρόσφατη απόφαση του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο κ. Πλεύρης. Αναφερόμενος, επίσης, στα εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα τα οποία λόγω της ενεργειακής κρίσης αντιμετωπίζουν αύξηση του κόστους παραγωγής, προανήγγειλε ότι «θα δοθεί δυνατότητα στα σκευάσματα που πραγματικά κινδυνεύουν με απόσυρση λόγω ακριβώς του ότι το κόστος παραγωγής τους φτάνει σε σημείο να είναι ασύμφορο σε σχέση με την κυκλοφορία του φαρμάκου, ώστε εκεί πέρα να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις και αυτά τα φτηνά φάρμακα να παραμείνουν σε κυκλοφορία».

Σε αυτές τις παρεμβάσεις αναφέρθηκε περαιτέρω ο κ. Πλεύρης στη δευτερολογία του: «Αφού βγει το δελτίο τιμών, σε πρώτη φάση να δούμε τα φάρμακα τα οποία πραγματικά βρίσκονται σε όριο, που είναι φθηνά και δε θέλουμε να δημιουργήσουν υποκατάσταση, να φύγουν δηλαδή τα φθηνά φάρμακα και να πάνε οι ασθενείς σε ακριβότερες θεραπείες προτύπων φαρμάκων. Να γίνουν παρεμβάσεις σε αυτά τα φάρμακα, ώστε η τιμή τους να είναι τέτοια που να διασφαλίζει την κυκλοφορία τους μέσα στην ελληνική αγορά, για να καταφέρουμε να έχουμε φθηνά φάρμακα στις θεραπείες, ειδικά που σχετίζονται με τα γνωστά φάρμακα τα οποία υπάρχουν ως τώρα και να μην υπάρχει μεταφορά των ασθενών από τα φάρμακα θεραπευτικής αξίας που είναι χαμηλού κόστους σε φάρμακα υψηλού κόστους όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Συνδυαστικά αυτό με ένα πλαίσιο που έχει να κάνει με την παρακολούθηση συνολικά των ελλείψεων μέσα από το μητρώο το οποίο έχει δημιουργηθεί στον ΕΟΦ, με τη συνεννόηση με τους φαρμακευτικούς συλλόγους και την αυστηρή παρακολούθηση των εξαγωγών, ευελπιστούμε ότι στο μέτρο που αφορά τη χώρα μας θα επιλύσουμε το πρόβλημα αλλά παραμένει το παγκόσμιο πρόβλημα που λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, έχουμε ένα φαινόμενο απουσίας φαρμάκων» είπε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος, τέλος, στη συζήτηση σχετικά με τον επιμερισμό της φαρμακευτικής δαπάνης σε φάρμακα της κοινότητας και φάρμακα υψηλού κόστους, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι «οι πολιτικές που ακολουθούμε στο φάρμακο, έχουν να κάνουν με το να παίρνουμε και τα καινοτόμα φάρμακα και τα καλύτερα φάρμακα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, γιατί αυτό επιβαρύνει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και άρα και τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου, χωρίς να στερούμε κανένα φάρμακο από την ελληνική αγορά».

Διαβάστε επίσης:

Η πρόσβαση σε νέες θεραπείες και οι ελλείψεις απασχολούν τους ασθενείς

Η Ευρώπη μένει πίσω στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων