ΦΑΡΜΑΚΟ

Η Ευρώπη μένει πίσω στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων

φαρμακοβιομηχανία
Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν μειωμένη πρόσβαση σε νέα φάρμακα
AP

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA), καθώς συνεχίζεται η πτωτική τάση στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&A) νέων φαρμάκων, στην Ευρώπη. Το μερίδιο της Γηραίας Ηπείρου στην παγκόσμια Ε&Α νέων φαρμάκων, έχει συρρικνωθεί κατά 25% μέσα σε 20 χρόνια. 

Οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν μειωμένη πρόσβαση σε νέα φάρμακα και στην ικανότητα να συμμετάσχουν σε πρωτοποριακές κλινικές δοκιμές, καθώς η έρευνα και η ανάπτυξη νέων θεραπειών κινείται όλο και περισσότερο προς πιο φιλόδοξα πεδία, στις ΗΠΑ και την Ασία, επισημαίνει η EFPIA. Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, παρουσιάζει μια εικόνα πτωτικής ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, με το παγκόσμιο μερίδιο στις επενδύσεις σε φαρμακευτική Ε&Α, κλινικές δοκιμές και βιομηχανική παραγωγή να μειώνεται σταθερά. Το πρόβλημα είναι πιο οξυμένο για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Προηγμένης Θεραπείας (ATMPs) – οι μηχανικής ιστών, γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες – που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, αγωγή και θεραπεία σπανίων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων κάποιων μορφών καρκίνου, όπου οι ΗΠΑ και η Κίνα κυριαρχούν.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι:

- Επενδύσεις σε Ε&Α: Το 2002 οι ΗΠΑ δαπάνησαν 2 δισ. δολάρια περισσότερα απ' ό,τι η Ευρώπη σε Ε&Α. Σήμερα αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσό 20 δισ. δολαρίων –μια αύξηση 1000%. Από τις συνολικές επενδύσεις σε Ε&Α που έχουν γίνει σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία, μόνο το 31% αντιστοιχεί στην Ευρώπη. Αυτό το ποσοστό βαίνει σταθερά μειούμενο από το 41% το 2001. Η Κίνα εν τω μεταξύ μεγέθυνε το μερίδιό της από το 1% στο 8%.

- ATMP: Η δραστηριότητα κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ είναι διπλάσια και στην Κίνα τριπλάσια σε σχέση με εκείνη της Ευρώπης. Ο αριθμός των δοκιμών ATMP που διεξάγονται στις ΗΠΑ και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε κατά 70% και 67% αντίστοιχα από το 2014 ως το 2021, ενώ της Ευρώπης παρέμεινε στάσιμος.

- Κλινικές δοκιμές: Η Ευρώπη κατείχε το 19% των συνολικών κλινικών δοκιμών παγκοσμίως το 2020, καταγράφοντας πτώση 6,3%, σε σύγκριση με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, που είναι 25,5%.

«Η σημερινή έκθεση θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφύπνιση για όλους μας» δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της EFPIA, Nathalie Mol. «Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική για τους ασθενείς - και το μέλλον στην ανάπτυξη φαρμάκων στην Ευρώπη - και η Κομισιόν και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τη βιομηχανία προκειμένου να συγκρατήσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τον τομέα εδώ, στην Ευρώπη. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να εστιάσουμε στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρο το οικοσύστημα των επιστημών υγείας, προκειμένου να υπάρξει άμιλλα με τις επιτυχίες των πιο φιλόδοξων, παγκοσμίως κορυφαίων περιοχών στις ΗΠΑ και την Ασία. Ενώ η φιλοδοξία της Επιτροπής να εξισορροπήσει το προσιτό κόστος για τα κράτη μέλη και τη μελλοντική καινοτομία είναι σωστή, το τρέχον σκεπτικό σίγουρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην φροντίδα των ασθενών και θα διαβρώσει έτι περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» επισημαίνει η Γενική Διευθύντρια της EFPIA. Η Mol αναφέρεται και σε πεδία της προτεινόμενης αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη, τα οποία η EFPIA θεωρεί προβληματικά. Οι προτάσεις που αντιτείνει η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία είναι:

- Παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη κόμβων καινοτομίας πραγματικά παγκόσμιου βεληνεκούς, στην ΕΕ.

- Ενίσχυση ολοκληρωμένων δυνατοτήτων και χρηματοδότηση της επαναστατικής καινοτομίας.

- Επανασχεδιασμός των πολιτικών των εφοδιαστικών αλυσίδων με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων σε προηγμένες θεραπείες (ATMP) στην Ευρώπη.

- Υποστήριξη της καινοτομίας με την εφαρμογή μηχανισμών πρώιμης πρόσβασης και χρήσης πραγματικών δεδομένων.

- Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ και υποστήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.

- Υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών για κρατικές προμήθειες και τιμολογήσεις.

- Ανάπτυξη μακροπρόθεσμων ευρωπαϊκών πολιτικών και συνεργασιών για τη δημιουργία σταθερού πλαισίου ώστε να έλκονται επενδύσεις στον βιοφαρμακευτικό τομέα.

Διαβάστε επίσης:

Η πρόσβαση σε νέες θεραπείες και οι ελλείψεις απασχολούν τους ασθενείς

ΣΦΕΕ: Αιφνίδιο rebate σε κατηγορίες φαρμάκων «μεταμφιέζει» το clawback

ΣΦΕΕ: Δραματική η υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου