ΦΑΡΜΑΚΟ

ΣΦΕΕ: Οι κλινικές μελέτες παραμένουν μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις

κλινικές μελέτες
Κάθε θεραπεία έχει προέλθει μέσα από τη διεξαγωγή κλινικών μελετών
AP

Η Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών τιμάται στις 20 Μαΐου. 

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αναδεικνύει το σπουδαίο ρόλο της κλινικής έρευνας στην προάσπιση και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας. «Κάθε θεραπεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας έχει προέλθει μέσα από τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα νέες κλινικές θεραπείες, καθώς και νέες πληροφορίες για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη βαθύτερη κατανόηση μιας νόσου. Το φετινό μήνυμα διεθνώς είναι να κάνουμε τις κλινικές μελέτες πιο προσβάσιμες στους ασθενείς και να τιμήσουμε τους επαγγελματίες της κλινικής έρευνας σε όλο τον κόσμο» τονίζει ο ΣΦΕΕ.

Με την Ελλάδα να απορροφά μόνο 100 εκατομμύρια από τα -τουλάχιστον- 39 δισ. ευρώ που επενδύονται στην Ευρώπη ετησίως για κλινικές μελέτες, διαχρονικός στόχος του ΣΦΕΕ είναι η ανάπτυξη της Κλινικής Έρευνας στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα υστερεί στον αριθμό κλινικών μελετών όταν συγκρίνεται με χώρες της Ευρώπης που έχουν παρόμοιο μέγεθος.

Ο νόμος για το «επενδυτικό clawback», στα 250 εκατ. ευρώ του οποίου προστέθηκαν επιπλέον 150 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), είναι ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, παρόλο που το πρόγραμμα είναι πιο ελκυστικό για τις παραγωγικές δαπάνες σε σχέση με τις κλινικές μελέτες, σημειώνει ο Σύνδεσμος. Είναι επίσης θετική εξέλιξη, η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 536/2014 (EU-CTR) για τις κλινικές δοκιμές, με παράλληλη έναρξη λειτουργίας του βασικού στοιχείου του που είναι το Πληροφοριακό Σύστημα Κλινικών Δοκιμών (Clinical Trial Information System – CTIS). Ως θετικό βήμα κρίνεται ακόμα η σύσταση στο Υπουργείο Υγείας Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη των Κλινικών Μελετών και της Βιοϊατρικής Έρευνας στη Χώρα με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία συνεισέφερε στη νομοθέτηση (Ν. 5041/2023, ΦΕΚ A’ 87/08.04.2023) για τη δυνατότητα σύστασης Αυτοτελούς Τμήματος Κλινικών Μελετών σε νοσοκομεία της χώρας (συγκεκριμένα στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας/Ε.Σ.Υ. δυναμικότητας μεγαλύτερης των διακοσίων (200) κλινών).

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας τόνισε σχετικά: «Έχουν γίνει θετικά βήματα για την προσέλκυση κλινικών μελετών στη χώρα μας, ωστόσο τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας διεθνώς είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός. Θα πρέπει ο άκρως παραγωγικός και πολλά υποσχόμενος τομέας της κλινικής έρευνας να αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Πολιτικής Υγείας κυρίως γιατί κερδισμένοι θα είναι οι Έλληνες ασθενείς. Η παροχή σχετικών κινήτρων μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, πρωτίστως για τους ασθενείς που συμμετέχουν σε αυτές, οι οποίοι απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση σε νέες θεραπείες, και εργαστηριακές εξετάσεις και συνεχή και υψηλού επιπέδου εξατομικευμένη ιατρική παρακολούθηση, αλλά και για τους συμμετέχοντες ερευνητές και τις δομές υγείας, καθώς βέβαια και για την οικονομία της χώρας».

Σχετικές ειδήσεις