ΦΑΡΜΑΚΟ

ΕΟΠΥΥ: Συμφωνία για την αποζημίωση καινοτόμων ραδιοφαρμάκων

καρκίνος του προστάτη
Ραδιοφάρμακο για τη διαγνωστική εξέταση PET/CT
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται πάνω από 3.000 νέες διαγνώσεις καρκίνουτου προστάτη - Ο ΕΟΠΥΥ εστιάζει στις αυξανόμενες ανάγκες των καρκινοπαθών ασθενών

Την πρόσβαση των ασφαλισμένων του σε διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται με νέα καινοτόμα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα όπως το F-PSMA, εξασφάλισε ο ΕΟΠΥΥ. Το καινοτόμο αυτό ραδιοφάρμακο που παρασκευάζεται στην Ελλάδα και έχει λάβει ήδη κλινική ένδειξη, προσφέρει υψηλή ακρίβεια στη διάγνωση εστιών του καρκίνου του προστάτη σε όλες τις φάσεις της νόσου.

Ο Οργανισμός προχώρησε πρόσφατα στην τροποποίηση του ετήσιου προϋπολογισμού του, προκειμένου να εντάξει την αποζημίωση του διαγνωστικού ραδιοφαρμάκου F-PSMA για τη διαγνωστική εξέταση PET/CT (Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων με ταυτόχρονη Υπολογιστική Τομογραφία). Ταυτόχρονα πέτυχε μείωση της τιμής αποζημίωσης μετά από διαπραγμάτευση του διαγνωστικού ραδιοφαρμάκου F -18 FDG, αποκλιμακώνοντας περαιτέρω την τιμή αποζημίωσης του ευρέως χρησιμοποιούμενου αυτού σκευάσματος κατά 41% σε σχέση με πέρυσι, για την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με τις δύο παραπάνω κινήσεις εξασφαλίζονται καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες Υγείας, με αυξημένη κλινική αποτελεσματικότητα για τους ογκολογικούς ασθενείς. Επίσης, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, λόγω επίτευξης καλύτερης συμφωνίας διαπραγμάτευσης στο F-18 FDG, για τη χρηματοδότηση καινοτόμων διαγνωστικών ραδιοφαρμάκων, όπως το F-PSMA. Τέλος, ενισχύεται η ομαλή τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς, αφού τα παραπάνω διαγνωστικά ραδιοφάρμακα παράγονται στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις