ΦΑΡΜΑΚΟ

Ελλείψεις φαρμάκων: «Έπεσαν οι μάσκες» για τις παράλληλες εξαγωγές, λένε οι φαρμακοποιοί

ελλείψεις φαρμάκων
Νέο αίτημα στον ΕΟΦ για τα φάρμακα σε έλλειψη, κατέθεσαν οι φαρμακοποιοί
INTIME NEWS

Την οργή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου των φαρμακαποθηκαρίων, ο οποίος ζήτησε γενναία άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων. 

Διαστάσεις παίρνει η κόντρα φαρμακοποιών - φαρμακαποθηκών σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων που συνεχίζουν να σημειώνονται στη χώρα μας για μια σειρά σκευάσματα. Στις πρόσφατες δηλώσεις του Θεόδωρου Σκυλακάκη, προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, απαντά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, τονίζοντας ότι «έπεσαν οι μάσκες».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, έχει έρθει η ώρα να γίνει μια γενναία άρση της απαγόρευσης εξαγωγών, στα σκευάσματα η κυκλοφορία των οποίων έχει αποκατασταθεί και αυτά είναι πάρα πολλά -όπως τονίζει. Στα ράφια των φαρμακαποθηκών, «λιμνάζουν» αυτή τη στιγμή πολλά φάρμακα, υποστηρίζει ο ίδιος, με τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις του φαρμάκου να αναγκάζονται να τα βγάζουν σε προσφορά «με 2% και 3% και να μην τα παίρνει κανείς». Αναφερόμενος δε στον πρόεδρο του ΠΦΣ, Απόστολο Βαλτά, ο κ. Σκυλακάκης στις δηλώσεις του στο iatropedia.gr αναφέρει ότι «προφανώς δεν ζει σ’ αυτή τη χώρα. Ζει σε παράλληλο σύμπαν. Το παράλληλο εμπόριο δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία ευθύνη για τις ελλείψεις».

Το αίτημα των φαρμακοποιών

Ο πρόεδρος των φαρμακαποθηκαρίων με αυτόν τον τρόπο απάντησε στο νέο αίτημα που κατέθεσε ο ΠΦΣ τον Μάιο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, για να διευρυνθεί ο κατάλογος των σκευασμάτων για τα οποία ισχύει η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, όμως, τα παραπάνω αποτελούν παραδοχή ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα με σκοπό την εξαγωγή και το κέρδος. «Αναφορικά με τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου των Φαρμακαποθηκαρίων κ. Θ. Σκυλακάκη περί αναγκαιότητας άρσης της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της προσωπικής επίθεσης προς τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και επειδή οι μάσκες έπεσαν, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη περί αδιάθετων ποσοτήτων στις φαρμακαποθήκες "οι οποίες λιμνάζουν" και χρήζουν εξαγωγών όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αποδεικνύουν ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν φαρμακευτικά σκευάσματα με σκοπό την εξαγωγή και το κέρδος.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Σκυλακάκη ότι το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών προβλέπει τη ευχερή διάθεση φαρμάκων προς τα φαρμακεία για την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών και τηρώντας μάλιστα "αποθέματα από όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα ακόμα και αν η ζήτηση είναι χαμηλή και ακανόνιστη… συμμορφούμενη προς τούτο και με τις εκδιδόμενες για το θέμα αυτό αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας και του Ε.Ο.Φ. Το απόθεμα σε φαρμακευτικά προϊόντα πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή προμηθευτική ροή από το ίδιο απόθεμα και να αντιμετωπίζονται πιθανές εποχιακές ελλείψεις. (ΠΔ 88/2004)". Στην περίπτωση που θεωρεί ότι η φαρμακαποθήκη αποτελεί χώρο αμιγούς επιχειρηματικότητας, τότε ας σταματήσει να επιχειρεί στον ελλαδικό χώρο» τονίζει ο ΠΦΣ.

Το βασικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων είναι η «επί μακρόν απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των σκευασμάτων που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα, με συνεχείς ελέγχους όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση του φαρμάκου από τις αρμόδιες αρχές» υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί.

«Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για τη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα σταθεί απέναντι σε όλες αυτές τις ενέργειες και τις πρακτικές που έχουν σκοπό αποκλειστικά την κερδοσκοπία, αδιαφορώντας για τη Δημόσια Υγεία» καταλήγει ο ΠΦΣ.

Νέα απάντηση των φαρμακαποθηκών

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, απαντά στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου:

«Καλό θα είναι να μην απομονώνονται φράσεις. Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Θ. Σκυλακάκης δήλωσε συγκεκριμένα: "Δεν θα ρισκάρουμε σε καμία περίπτωση τη δημόσια υγεία, αλλά στα σκευάσματα τα οποία λιμνάζουν αυτή τη στιγμή στα δικά μας τα ράφια και τα οποία ξεκάθαρα τα βγάζουμε προσφορά με 2% και 3% και δεν τα παίρνει κανείς τους, προφανώς πρέπει να γίνει μια γενναία άρση". Κατά την προσφιλή τους τακτική πρόσθεσαν το "χρίζουν εξαγωγών" και το "αποδεικνύονται ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούν" διαστρεβλώνοντας την αλήθεια.

Σε ό,τι αφορά την υπενθύμιση περί του Π.Δ., εμείς απλώς υπενθυμίζουμε τον νόμο που προβλέπει ότι όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα (αποζημιούμενα και μη) πωλούνται ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, πράγμα το οποίο καιρό δείχνουν να έχουν ξεχάσει και προσπαθούν να κάνουν και τους άλλους να το ξεχάσουν, σε μία απέλπιδα προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών. Όλη η επιστημονική κοινότητα έχει τονίσει τις σοβαρές επιπτώσεις της παραβίασης αυτού του νόμου, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Επαναλαμβάνουμε ότι η ad hoc ερμηνεία των νόμων είναι επικίνδυνη όπως επίσης και η προσπάθεια χειραγώγησης των αρμόδιων δημόσιων αρχών στην οποία επιδίδεται συστηματικά ο ΠΦΣ, αποκρύπτοντας τις δικές του ευθύνες.

Εκτιμούμε ότι ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας έχουν πλήρη γνώση και αντίληψη των γεγονότων και θα προβούν στην λήψη των αποφάσεων που πρέπει, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και για την τήρηση της νομιμότητας και της ισονομίας.

Κατανοούμε τις προεκλογικές κορώνες του Προέδρου του ΠΦΣ, συμφωνούμε ότι πράγματι σιγά σιγά πέφτουν οι μάσκες και τους καλούμε να ευθυγραμμιστούν με τα πορίσματα του EMA (European Medicines Agency ) και να πάρουν την γενναία απόφαση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στραφούν από τον λαϊκισμό στον ορθολογισμό όπως προστάζουν τα κελεύσματα των καιρών.

Επαναλαμβάνουμε ότι ως κλάδος έχουμε πολλάκις αποδείξει ότι προτεραιότητά μας είναι τόσο η προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και η τήρηση των νόμων απ’ όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου. Ευχόμαστε όλοι οι συμμετέχοντες σ αυτήν την αλυσίδα να πράξουν το ίδιο».

Σχετικές ειδήσεις