ΦΑΡΜΑΚΟ

Μελέτη για το μέλλον της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ευρώπη - Προειδοποίηση από ΣΦΕΕ και EFPIA

ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία
Επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε γερμανική φαρμακοβιομηχανία (αρχείου)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Το 2010, η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 37% της παγκόσμιας Έρευνας και Ανάπτυξης (E&A). Το 2020 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 32%. Έως το 2030, θα έχει μειωθεί στο 25% και έως το 2040 θα φτάσει μόλις το 21% της δραστηριότητας έρευνας και ανάπτυξης σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές, αν εφαρμοστεί η προτεινόμενη αναθεώρηση της φαρμακευτικής πολιτικής στην ΕΕ, προειδοποιεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία. 

Σε μελέτη ανάλυσης της επίπτωσης που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και το μέλλον της φαρμακευτικής καινοτομίας η εφαρμογή των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής πολιτικής, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA).

H EFPIA και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ως μέλος της προειδοποιούν ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, απειλούν την Ευρώπη προκαλώντας την απώλεια έως και του ενός τρίτου του μεριδίου της στην παγκόσμια έρευνα και ανάπτυξη μέχρι το 2040. Επικεντρώνοντας την κριτική στην πρόταση για μείωση της βασικής διάρκειας της περιόδου προστασίας δεδομένων για τα νέα φάρμακα από οκτώ σε έξι έτη (με διάφορες δυνατότητες παράτασης), η EFPIA ανέθεσε στην εταιρεία Dolon την διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης των επιπτώσεων που θα έχει η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας σε έναν από τους στρατηγικά πιο σημαντικούς κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά. Η πλευρά της Κομισιόν, παρά τη δέσμευσή της, δεν έχει προβεί σε καμία ανάλυση της επίπτωσης από την εφαρμογή των προτάσεών της, σημειώνει η EFPIA.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η μείωση της διάρκειας προστασίας για τα νέα φάρμακα θα επιταχύνει την τάση επιδείνωσης της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιας καινοτόμου δύναμης σε σύγκριση με τις κορυφαίες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ιαπωνία. Θα επιφέρει μια μείωση της επένδυσης σε καινοτόμα φάρμακα στην Ευρώπη κατά 55% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια η Ευρώπη έχει ήδη χάσει το ¼ των παγκοσμίων επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη της Dolon:

- Οι επενδύσεις Ε&Α της Ευρώπης θα μειωθούν κατά ένα ακόμη τρίτο (32% σε 21%) έως το 2040.

- Η Ευρώπη θα χάσει 2 δισ. ευρώ ετησίως από επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη.

- Η μείωση του χρόνου προστασίας της πατέντας, θα επιφέρει μια μείωση της επένδυσης σε καινοτόμα φάρμακα στην Ευρώπη κατά 55% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

- Μόνο ένα στα δέκα φάρμακα που αναπτύσσονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι οικονομικά βιώσιμο.

- Το 22% (ένα στα πέντε δηλαδή) των projects Ε&Α που βασίζονται στην προστασία της πατέντας, δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο στην Ευρώπη.

- Η Ευρώπη θα χάσει την έρευνα και ανάπτυξη περίπου για 50 από τις 225 νέες θεραπείες που αναμένονται τα επόμενα 15 χρόνια -φάρμακα που ενεδεχομένως να μην αναπτυχθούν πουθενά αλλού. Αυτό αντιστοιχεί σε 8% μείωση της συνολικής φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ευρώπη.

- Η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει 16 εκατομμύρια χαμένα έτη ζωής λόγω της αυξημένης θνησιμότητας και των πρόωρων θανάτων ως συνέπεια της χαμένης καινοτομίας ή της εξάρτησης της Ευρώπης από άλλες ηπείρους.

Σπάνιες ασθένειες και ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη

Πρόσθετη έρευνα της EFPIA καταδεικνύει ότι η προτεινόμενη αυστηροποίηση του ορισμού της «ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης» σημαίνει ότι μόνο το 18% των προϊόντων που αναπτύχθηκαν πρόσφατα θα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια, με σοβαρές επιπτώσεις σε τομείς όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και το HIV. Παράλληλα, η απώλεια 45 νέων θεραπειών για σπάνιες ασθένειες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αλλού, θα προκαλέσει απώλειες 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έρευνα.

Καθώς η νομοθεσία περνά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η φαρμακοβιομηχανία ζητά από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν διεξοδικά τον αντίκτυπο που θα έχουν οι προτάσεις της Κομισιόν στα κράτη-μέλη. Το 2010, η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 37% της παγκόσμιας Ε&Α. Το 2020 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 32%. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, έως το 2030 το ποσοστό αυτό θα έχει μειωθεί στο 25%, και έως το 2040 θα φτάσει μόλις το 21% της δραστηριότητας έρευνας και ανάπτυξης σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές. Παράλληλα, αναμένεται ότι η συνεισφορά της Κίνας θα αυξηθεί από 2% το 2010 σε 17% το 2040.

Οι απώλειες των ετήσιων εσόδων από Έρευνα & Ανάπτυξη για κάθε κράτος-μέλος, εάν οι προτάσεις της Επιτροπής προχωρήσουν με την τρέχουσα μορφή, θα είναι μεγάλες. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανία αναμένεται να πληγεί περισσότερο, χάνοντας περίπου 626 εκατ. ευρώ ετησίως, ακολουθεί το Βέλγιο με 381 εκατ. ευρώ και η Γαλλία με 326 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της EFPIA, Lars Fruergaard Jorgensen (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τις Novo Nordisk), δήλωσε: «Οι υπεύθυνοι πολιτικής στην ΕΕ εκφράζουν συχνά την πρόθεσή τις να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και να καταστήσουν την Ευρώπη ισχυρό παγκόσμιο παράγοντα μέσω τις προώθησης τις ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας. Ωστόσο, γενικά, τα προτεινόμενα μέτρα που εξετάζονται αυτή τη στιγμή στον τομέα τις φαρμακευτικής νομοθεσίας ενδέχεται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις, αντί να ενισχύσουν την ικανότητά της να επιτύχουμε τους στόχους. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και, πάνω απ’ όλα, στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη που χρειάζονται καινοτομία στον τομέα τις ιατρικής για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους».

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια της EFPIA, Nathalie Moll, υποστήριξε ότι η Ευρώπη «πρέπει να ενισχύσει αντί να υπονομεύσει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για νέα φάρμακα και εμβόλια. Η προσπάθεια να επιβάλλουμε νομοθεσία σε μια βιομηχανία προκειμένου να τη δεσμεύσουμε σε μία συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι αποτελεσματική. Αντιθέτως, πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες οι εταιρείες επιλέγουν να επενδύσουν στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή στην Ευρώπη».

Σχετικές ειδήσεις