ΦΑΡΜΑΚΟ

Tα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους και ο ρόλος τους στην αύξηση της παραγωγικοτητας

απώλεια βάρους
Σημαντικές επιδράσεις στην ευρύτερη οικονομία βλέπουν οι αναλυτές
Unsplash

Η όλο και ευρύτερη χρήση των νέων φαρμάκων για την απώλεια βάρους, θα μπορούσε να ενισχύσει κατά 1% το ΑΕΠ των ΗΠΑ, τα επόμενα χρόνια.

Την εκτίμηση αυτή κάνουν οικονομολόγοι της Goldman Sachs, συνυπολογίζοντας την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων από τη μείωση των συνεπειών της παχυσαρκίας στην υγεία. Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών νοσημάτων.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η αγορά των νέων αυτών φαρμάκων (αγωνιστές GLP-1) εκτιμάται ότι θα αγγίξει μέχρι το τέλος της δεκαετίας, τα 100 δισ. δολάρια ετησίως, με τους χρήστες τους το 2028 να υπολογίζονται από 10 έως 70 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Στο σενάριο των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων που θα μπουν σε αυτή την αγωγή, το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,4%, ενώ με 60 εκατομμύρια ανθρώπους που θα λαμβάνουν τα νέα φάρμακα, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1%.

«Εάν η χρήση τους αυξηθεί τελικά κατά αυτό το μέγεθος και οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, βλέπουμε περιθώρια για σημαντικές επιδράσεις στην ευρύτερη οικονομία», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs. Σημειώνουν, πάντως, πως η επίδραση στην οικονομία των ΗΠΑ πιθανώς θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι δείκτες παχυσαρκίας του γενικού πληθυσμού είναι καλύτεροι.

(Πηγή: Reuters)

Σχετικές ειδήσεις