ΦΑΡΜΑΚΟ

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: «Όπλο» για τους φαρμακοποιούς απόφαση του Εφετείου

Ιδιοκτησιακό φαρμακείων: «Όπλο» για τους φαρμακοποιούς απόφαση του Εφετείου

Ως μία σημαντική νίκη θεωρεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για υπόθεση φαρμακοποιού στην Κορινθία, καθώς υιοθετεί την πάγια θέση του Συλλόγου περί μη «απελευθέρωσης» του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας είχε καταγγείλει φαρμακοποιό-μέλος του, ο οποίος συμμετείχε ως εταίρος σε τρία φαρμακεία, με συνέπεια ο ΕΟΦ να του επιβάλει πρόστιμο 15.000 ευρώ. Ο φαρμακοποιός προσέφυγε στο Εφετείο (τριτανακοπή), προκειμένου να απαλλαγεί από το πρόστιμο. Το Εφετείο απέρριψε την τριτανακοπή, θεωρώντας ότι λόγοι προστασίας της Δημόσιας Υγείας επιβάλλουν τη συμμετοχή των φαρμακοποιών το πολύ σε δύο φαρμακεία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους». Η απόφαση αυτή εκδόθηκε το 2015, πριν από την Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας τον περασμένο Οκτώβριο (82829/2015), με την οποία απελευθερώθηκε το καθεστώς ίδρυσης φαρμακείου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσέβαλε δικαστικά την Κοινή Υπουργική Απόφαση, και σύμφωνα με την νομική του υπηρεσία, στο πλαίσιο του δικαστικού αγώνα αναμένεται να αξιοποιήσει το επιχείρημα που επικαλείται το Εφετείο Αθηνών για την περίπτωση του φαρμακοποιού από την Κορινθία. Το επιχείρημα στηρίζεται στο ότι λόγοι προστασίας της Δημόσιας Υγείας «...προνοούν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ορθολογικής και αποτελεσματικής οργάνωσης και λειτουργίας των φαρμακείων μέσω της τήρησης συνθηκών ανεξαρτησίας και της αποτροπής συγκέντρωσής τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα».

Παράλληλα, ο ΠΦΣ αναμένει την τροποποίηση της ΚΥΑ «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση Φαρμακείου» αναφορικά με τη χορήγηση αδειών ίδρυσης φαρμακείων σε επίπεδο καλλικρατικών δήμων, εντός των επόμενων ημερών, όπως έχει δεσμευθεί το υπουργείο Υγείας.

Ενόψει της έκδοσης της νέας διορθωτικής Υπουργικής Απόφασης, ο ΠΦΣ με έγγραφό του προς τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας (Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας), καλεί να μην προβούν σε ανάρτηση των κενών θέσεων αδειών φαρμακείων μέχρι την τροποποίηση της ΚΥΑ.

Σχετικές ειδήσεις