ΦΑΡΜΑΚΟ

Ξανθός: Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες για τα φαρμακεία στην επόμενη αξιολόγηση

Ξανθός: Δεν υπάρχουν εκκρεμότητες για τα φαρμακεία στην επόμενη αξιολόγηση

«Η συζήτηση για τα φαρμακεία έχει κλείσει» δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στο υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη (20/07/2016).

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε δε, πως δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να αφορούν τα φαρμακεία για την επομένη αξιολόγηση».

Στη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν τους φαρμακοποιούς, όπως το ιδιοκτησιακό, το ωράριο λειτουργίας, τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος, κατέθεσε 11 φακέλους για όλα τα θέματα τα οποία, όπως είπε, «κατά καιρούς έχουν τεθεί υπόψη των εκάστοτε ηγεσιών και παραμένουν άλυτα».

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει περάσει από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά την φαρμακευτική περίθαλψη και θα έχει ως αντικείμενο το φάρμακο και το χονδρεμπόριο και ξεκαθάρισε πως «δεν επίκειται νέα υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς», επισημαίνοντας ότι «το γενικότερο πλαίσιο δεν μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση».

Σε σχέση με τα ΓΕΔΙΦΑ, ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε ότι η λίστα αφορά αποκλειστικά 216 σκευάσματα και 43 δραστικές ουσίες, καθώς και ότι δεν πρόκειται να διευρυνθεί στο μέλλον. Στη λίστα θα συμπεριληφθούν μόνο όσα σκευάσματα ζητήσουν οι εταιρείες, πρόσθεσε. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς και δεν θα αλλάξουν, αφού έχουν προκαθοριστεί από την επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ (μικρότερη συσκευασία, διαφορετική περιεκτικότητα, περιορισμός στην διάθεση μόνο δύο εμβαλλαγίων, κ.λπ.).

Για το θέμα των ανασφάλιστων, απαντώντας στον προβληματισμό του προέδρου του ΠΦΣ για την επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης και για ενδεχόμενη καθυστέρηση στις πληρωμές των φαρμακείων, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πως δεν θα επηρεάσει τη δαπάνη και τις πληρωμές.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, για το θέμα του ωραρίου ο κ. Ξανθός ανέφερε πως είναι ένα αρρύθμιστο τοπίο που θέλει διευθέτηση, προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση η οποία βρίσκεται κοντά σε αυτά που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί.

Σχετικές ειδήσεις