ΦΑΡΜΑΚΟ

Αποστολίδης: Το φάρμακο πρέπει να αποζημιώνεται βάσει αποτελεσματικότητας

Αποστολίδης: Το φάρμακο πρέπει να αποζημιώνεται βάσει αποτελεσματικότητας

Την ανησυχία του για τους μειωμένους προϋπολογισμούς στην Υγεία, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης, στο 2ο Συνέδριο Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (Health Technology Assessment - HTA), με θέμα «Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης και Προσδιορισμός των Εθνικών Φραγμών.

Την ίδια ώρα, οι προκλήσεις για τη φαρμακοβιομηχανία είναι πρωτοφανείς, λόγω των τελευταίων μέτρων στο χώρο του φαρμάκου, σημείωσε. «Η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει λύση στα προβλήματα και ήδη τα επόμενα χρόνια υπάρχουν πάνω από 7.000 νέα καινοτόμα φάρμακα εκ των οποίων μόνο το 10% θα φτάσει μέχρι τις εγκριτικές αρχές. Η σχέση κόστους-οφέλους πρέπει να είναι υπέρ του ασθενούς και των συστημάτων υγείας, όταν γίνεται με ορθολογικό τρόπο» ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ υποστήριξε ότι το φάρμακο πρέπει να αποζημιώνεται με βάση την αποτελεσματικότητά του. «Για τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, πρέπει να εφαρμοστεί η αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας. Σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά δεδομένα της ΗΔΙΚΑ και άλλων φορέων, μπορεί να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, ενώ το ΗΤΑ θα πρέπει να το συντονίζει μία ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα πρέπει να εξετάσει τα επιστημονικά δεδομένα και όχι τα οικονομικά και να λειτουργήσει με ασθενο-κεντρικό χαρακτήρα, εμπλέκοντας όλους τους ενδιαφερόμενους εταίρους (κλινικούς, ασθενείς, βιομηχανία)» τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

Σχετικές ειδήσεις