ΦΑΡΜΑΚΟ

Χουντής: Η Κομισιόν να καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει για τη Novartis

Χουντής: Η Κομισιόν να καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει για τη Novartis

Αμερικανοί εισαγγελείς αναμένονται στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Δύο ερωτήσεις σχετικά με τη δραστηριότητα της φαρμακοβιομηχανίας Novartis κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Χουντής αναφέρεται στις έρευνες των αμερικανικών αρχών για αθέμιτες πρακτικές (διαφθορά, μαύρο χρήμα) στην Ελλάδα, ζητά στοιχεία για τις «εν εξελίξει έρευνες για αθέμιτες πρακτικές διεθνώς και στην ΕΕ» και καλεί την Κομισιόν «να διερευνήσει ενδεχόμενα εγκλήματα σε βάρος δημόσιων ασφαλιστικών φορέων χωρών-μελών της ΕΕ και ενδεχομένως του προϋπολογισμού της ΕΕ». Ο ευρωβουλευτής, στη δεύτερη ερώτησή του, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση φαρμάκου της Novartis για την ωχρά κηλίδα, η οποία είχε απασχολήσει την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2014. Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών BEUC είχε αποστείλει επιστολή στην Επιτροπή, με αφορμή τις σχετικές έρευνες σε Ιταλία και Γαλλία που κατέληξαν σε επιβολή προστίμων, ζητώντας παρόμοια έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, ο κ. Χουντής θέτει το ερώτημα γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν ερεύνησαν την υπόθεση υπερκοστολόγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου, όπως έκαναν η Ιταλία και η Γαλλία, οι οποίες καταδίκασαν τις «πρακτικές» της εταιρείας και «γλίτωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη».

Ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης στην Ελλάδα, αναμένονται το επόμενο διάστημα στη χώρα μας Αμερικανοί εισαγγελείς, οι οποίοι φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα γνωστοποιήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη στοιχεία που τους έχουν προσκομίσει οι δύο Έλληνες μάρτυρες, πρώην στελέχη της Novartis, καθώς και τα αποτελέσματα των δικών τους ερευνών, σχετικά με την πορεία του «μαύρου» χρήματος. «Έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες με σημαντικότερη την ενεργοποίηση της δικαστικής συνδρομής για να πάρουμε τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές αρχές» είχε δηλώσει σχετικά, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του από τη Ζάκυνθο, είχε διευκρινίσει ότι το προσεχές διάστημα οι Αμερικανοί εισαγγελείς θα είναι στην Αθήνα «για να λάβουν γνώση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί» και στη συνέχεια «θα μεταβούν στην Αμερική οι Έλληνες εισαγγελείς, οι οποίοι και αυτοί θα λάβουν με τη σειρά τους στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη συγκρότηση της δικογραφίας».

Σχετικές ειδήσεις