ΦΑΡΜΑΚΟ

Φαρμακεία: Ξεκίνησε η πληρωμή των αναλώσιμων από τον ΕΟΠΥΥ

Φαρμακεία: Ξεκίνησε η πληρωμή των αναλώσιμων από τον ΕΟΠΥΥ

Δρομολογείται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά, απασχόλησε τη συνάντηση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, με το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), την Πέμπτη (22/06/2017).

Τη συνάντηση ζήτησε ο ΠΦΣ, με αίτημα τη συνέχιση της διαδικασίας πληρωμής, χωρίς την περικοπή οποιαδήποτε συνταγής αναλώσιμων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα καταγγείλει τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, έχει προειδοποιήσει.

Ειδικότερα, για τις πληρωμές φαρμάκων, η Διοίκηση του Οργανισμού ενημέρωσε ότι, έως 7 Ιουλίου, θα εξοφληθούν οι απαιτήσεις των φαρμακοποιών για τον μήνα Απρίλιο. Σημειώνεται, ότι ο χρόνος εξόφλησης των φαρμακοποιών σήμερα έχει περιοριστεί σημαντικά σε λιγότερο από 60 ημέρες, όταν το 2015 ξεπερνούσε τις 90 ημέρες.

Σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή των παρόχων για αναλώσιμα υλικά, «αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι εντάχθηκαν για πρώτη φορά στη νέα διαδικασία ελέγχου τελικής εκκαθάρισης, αφήνοντας πίσω οριστικά τον λεγόμενο πρόχειρο λογιστικό έλεγχο. Τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται καθημερινά και την Παρασκευή, 23 Ιουνίου, εκκινεί η διαδικασία εξόφλησης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

«Σε περίπτωση περικοπών (το ποσοστό των οποίων μέχρι σήμερα είναι μόλις στο 2,21% των οριστικοποιημένων υποβολών για υγειονομικό υλικό), οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης ένστασης και έχει προβλεφθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσης του σχετικού αιτήματος, σε συνεργασία με τον ΠΦΣ και τους κατά τόπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, «ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός του συστήματος είναι μονόδρομος και στην προσπάθεια αυτή, ο ΠΦΣ είναι αρωγός με πνεύμα συνυπευθυνότητας. Γι' αυτό το λόγο συμφωνήσαμε με τον Σύλλογο πριν από λίγους μήνες για τη χορήγηση ιατροτεχνολογικών υλικών από τα φαρμακεία. Ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό σε θεραπευτικούς όρους για την Υγεία των πολιτών, αλλά και σε οικονομικούς για τον Οργανισμό με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επιβεβαίωσε σήμερα, Παρασκευή (23/06/2017) ότι ξεκίνησε η πληρωμή των αναλωσίμων και έχουν κατατεθεί χρήματα στους Συλλόγους Αιγιαλείας, Αττικής, Αχαϊας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Κορινθίας , Μεσσηνίας, Πειραιά, Ευβοίας, Ρεθύμνης και Χίου. Επίσης επιβεβαιώθηκε η αποστολή του εγγράφου από τον ΕΦΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ που ξεμπλοκάρει τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ρoή Ειδήσεων