ΦΑΡΜΑΚΟ

Αποστολίδης: Επιτακτική η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης

Αποστολίδης: Επιτακτική η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης

Στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου για την Υγεία συμμετείχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα και τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Αποστολίδης σημείωσε: «Οι ολέθριες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπο πλέον το σύστημα Υγείας - με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να έχει μειωθεί κατά 62% από το 2009, κάτω του 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου - κάνουν την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Αντιθέτως, η κυβέρνηση εφαρμόζει οριζόντια, φοροεισπρακτικά μέτρα με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς αλλά και το φαρμακευτικό κλάδο, ο οποίος εκδιώκεται πλέον».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν με την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών όπως η χρήση Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και με την εφαρμογή Μητρώων Ασθενών.

Επίσης, επιτακτικός είναι ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης από το 1,945 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, στα 2,3 δισεκατομμύρια. Ειδικά για τα εμβόλια, ως μέσο πρόληψης, θα πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μην συνυπολογίζονται στη φαρμακευτική δαπάνη. Επιπλέον, θα πρέπει να εξαιρεθούν τα ορφανά φάρμακα και τα παράγωγα αίματος από το νοσοκομειακό clawback, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Τέλος, ο κ. Αποστολίδης ζήτησε την «άμεση αλλαγή στάσης της Πολιτείας προς την ουσιαστική συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την υπεράσπιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν ανάγκη».

Σχετικές ειδήσεις